Ελλάδα

Ιράν: Το παρασκήνιο του ιρανικού ρεσάλτο στα ελληνικά πλοία και η εμπλοκή της Ρωσίας

Ιράν: Το παρασκήνιο του ιρανικού ρεσάλτο στα ελληνικά πλοία και η εμπλοκή της Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: vesseltracker

Ρωσία και Ιράν φαίνεται πως έχουν συμμαχήσει για να παρακάμψουν τις κυρώσεις των δυτικών - Με κατάσχεση άλλων 17 ελληνικών πλοίων απειλούν οι Φρουροί της Επανάστασης

Με τις διεθνείς αντιδράσεις να αυξάνονται μετά την κατάληψη των δύο ελληνικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο από τους Φρουρούς της Επανάστασης, αλλά και την αγωνία στην Ελλάδα για την τύχη των μελών των πληρωμάτων να βρίσκεται στα ύψη, το παρασκήνιο της πειρατείας σταδιακά αποκαλύπτεται.

Όπως έγινε γνωστό στην Κυριακή, τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια κατευθύνονται με εντολή της Τεχεράνης στο λιμάνι Μπανταραμπάς, στην Περσική πλευρά των στενών του Ορμούζ, που κατέλαβαν οι φρουροί της επανάστασης του Ιράν. Εκεί θα πραγματοποιηθεί μετάγγιση του πετρελαίου – φορτίου τους.

Η ενημέρωση για τα μέλη των δύο πληρωμάτων αρχικά βασίστηκε στις ανακοινώσεις των ιρανικών αρχών, ωστόσο, οι Έλληνες ναυτικοί είναι καλά – όπως αναφέρουν στην ΕΡΤ γονείς και σύντροφοι που μίλησαν μαζί τους αφότου οι Ιρανοί τους επέστρεψαν τα κινητά τους τηλέφωνα. Πάνω στα πλοία παραμένουν ομάδες φρούρησης 7 με 8 ενόπλων.

Είμαστε σε τακτική επαφή με τον πλοίαρχο. Τα μέλη των πληρωμάτων είναι καλά στην υγεία τους. Τα κινητά τους τηλέφωνα, που τους είχαν αφαιρεθεί, τους επιστράφηκαν, και τους επετράπη μέσα στο Σαββατοκύριακο να έρθουν σε επαφή με τους συγγενείς τους και τους εργοδότες τους» αναφέρει διευθυντικό στέλεχος της ναυτιλιακής εταιρείας Polembros Shipping.

Σε συνεργασία με το υπουργείο εξωτερικών έχουμε αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να απελευθερωθούν τόσο οι ναυτικοί μας όσο και τα πλοία», δηλώνει ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης.

Ο Μανώλης Βεβαιάκης από το Παλαιόκαστρο Σητείας είναι ο δεύτερος μηχανικός του πλοίου Prudent Warrior που βρίσκεται κινητοποιημένο από τους Ιρανούς στον Περσικό Κόλπο. Οι γονείς του μιλώντας στο Star λυγίζουν.

«Είναι στον Περσικό Κόλπο αυτό ξέρουμε. Το βαπόρι έχει καταληφθεί από Ιρανούς, οι οποίοι στην αρχή πήγαν με ελικόπτερο πάνω από ό,τι ξέρουμε», λέει ο πατέρας του.

«Να πάνε όλα καλά και σύντομα και τα δυο πληρώματα και τα δυο καράβια να ελευθερωθούν και να γυρίσουν πίσω. Είναι σύνολο 7 στο δικό μας πλοίο και ένας Κύπριος. Ο Κύπριος νομίζω είναι ο καπετάνιος. Χθες, κατάφερε και μας πήρε τηλέφωνο κάποια στιγμή και μας είπε ότι είναι όλοι καλά», δηλώνει η μητέρα του Έλληνα ναυτικού.

Ο πατέρας του Μανώλη αποκαλύπτει πως όλο το πλήρωμα ήταν μαζεμένο στη γέφυρα του πλοίου, όταν έγινε η έφοδος: «Εκεί περίμεναν όλοι με μάσκες. Μήπως τυχόν πετάξουν τίποτα αέρια και τα λούπα. Ήταν λίγο αγχωμένος και φοβισμένος λίγο στην αρχή γιατί όταν πήγαν επάνω δεν ξέραν ακριβώς τι συμβαίνει».

Το παρασκήνιο και ο ρόλος της Ρωσίας

Οι Έλληνες ναυτικοί φαίνεται ότι παγιδευτήκαν στη δίνη των γεωπολιτικών παιχνιδιών του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως αποκαλύπτει το star.

Ρωσία και Ιράν φαίνεται πως έχουν συμμαχήσει για να παρακάμψουν τις κυρώσεις των δυτικών. Έτσι οι Ιρανοί κομάντος έκαναν ρεσάλτο στα 2 ελληνικά τάνκερ για αντίποινα στη νόμιμη κατάσχεση δεξαμενόπλοιου με ιρανική σημαία  πριν λίγες μέρες στην Κάρυστο.

Ιρανικές απειλές για ρεσάλτο σε άλλα 17 ελληνικά πλοία

Την ίδια στιγμή όμως οι New York Times αποκαλύπτουν ότι δεν αποκλείεται και άλλα ελληνικά πλοία να έχουν την ίδια τύχη.

Το πρακτορείο Tasniim προειδοποίησε ότι άλλα 17 τάνκερ υπό ελληνική σημαία που πλέουν στον Περσικό Κόλπο θα δεσμευτούν από το Ιράν αν το δεξαμενόπλοιο και το φορτίο του δεν επιστραφούν.

Ο Περσικός κόλπος είναι γεμάτος ελληνικά δεξαμενόπλοια τα οποία συχνά φυλάσσονται από έμπειρους μισθοφόρους. Σε περίπτωση που γίνει ένα νέο ρεσάλτο ο κίνδυνος να σημειωθεί κάποιο είναι μεγάλος.

Το πειρατικό ρεσάλτο έχει πυροδοτήσει μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων. Μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν την είδηση, ενώ ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής επιτροπής εξέδωσε ανακοίνωση.

Διεθνής καταδίκη

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την απαράδεκτη κατάληψη των δυο ελληνικών πλοίων από το Ιράν στον Περσικό κόλπο», δήλωσε ο  ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο.

Η κατάσχεση την Παρασκευή από το Ιράν δύο τάνκερ με ελληνική σημαία στα ύδατα του Κόλπου συνιστά “σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου που η Γαλλία καταδικάζει απερίφραστα“, αντέδρασε σήμερα η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

“Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα πληρώματα και τα πλοία“, δηλώνει σε ανακοίνωση. “Η Γαλλία επαναλαμβάνει την προσήλωσή της στους κανόνες του διεθνούς δικαίου που προστατεύουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια στη θάλασσα. Ζητάμε από το Ιράν να σταματήσει αμέσως τις ενέργειές του που αντιβαίνουν σε αυτούς“, καταλήγει η ανακοίνωση.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την κατάσχεση ελληνικών πλοίων το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια της ναυτιλίας στα στενά του Ορμούζ», επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών όταν του ζητήθηκε η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για την κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ από τους Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments