Διεθνή

Κομισιόν: “Δεν θα αποφασίσει η ΕΕ για τις τιμές του αερίου”

Κομισιόν: “Δεν θα αποφασίσει η ΕΕ για τις τιμές του αερίου”

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Κομισιόν: "Οι ηγέτες της ΕΕ, που θα συνεδριάσουν , δεν θα αποφασίσουν σχετικά με την επιβολή ενός ανώτατου ορίου στις τιμές του αερίου", επεσήμανε ο Πάολο Τζεντιλόνι

“Οι ηγέτες της ΕΕ, που θα συνεδριάσουν σήμερα και αύριο, Τρίτη, στις Βρυξέλλες, δεν θα αποφασίσουν σχετικά με την επιβολή ενός ανώτατου ορίου στις τιμές του αερίου, αλλά μπορεί να δώσουν εντολή στην Κομισιόν να μελετήσει το θέμα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

«Αν αυτό συμφωνηθεί μεταξύ των κρατών μελών, η Επιτροπή θα ενεργήσει πολύ γρήγορα για να αναλύσει αυτή τη δυνατότητα», δήλωσε ο Τζεντιλόνι μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών στη Ρώμη, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα μιας ενδεχόμενης απόφασης.

«Θα είναι ήδη ένα σημαντικό βήμα, αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δώσει το πράσινο φως στην Κομισιόν» για να μελετήσει το μηχανισμό για την επιβολή ενός ανώτατου ορίου στις τιμές, δήλωσε ο Τζεντιλόνι.

Στη δημοσιότητα το προσχέδιο του εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters οι Ευρωπαίοι ηγέτες αδυνατούν να συμφωνήσουν σε όλες τις λεπτομέρειες αναφορικά με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και αναμένεται αφήσουν για πιο μετά την τελική συμφωνία για το νέο πακέτο κυρώσεων στη Μόσχα.

oil-arabnews

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη μέλη, με μια προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών», αναφέρει το τελευταίο προσχέδιο, που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου.

«Ως εκ τούτου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει το Συμβούλιο να το οριστικοποιήσει και να το υιοθετήσει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας θεμιτό ανταγωνισμό και ίσους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά της ΕΕ και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών – μελών σε περίπτωση αιφνίδιας διακοπής του εφοδιασμού», αναφέρει το προσχέδιο.

Προσθέτει δε ότι τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ «θα αντιμετωπίσουν το θέμα της προσωρινής εξαίρεσης αργού πετρελαίου που παραδίδεται μέσω αγωγών το συντομότερο δυνατόν».

Από την άλλη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments