Διεθνή

Πούτιν Ερντογάν: Συνεργασία για την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας

Πούτιν Ερντογάν: Συνεργασία για την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Πούτιν Ερντογάν: Ο Ρώσος Πρόεδρος αναμένεται να συνεργαστεί με τον Τούρκο Πρόεδρο για την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν μίλησε για την επισιτιστική κρίση.  Ο πρόεδρος δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διευκολύνει την απρόσκοπτη εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας σε συντονισμό με την Τουρκία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο των συνομιλιών με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ακόμη, η Ρωσία και η Ουκρανία μαζί αντιπροσωπεύουν το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, κυρίως μέσω της Μαύρης Θάλασσας, και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου. Η Ουκρανία είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας καλαμποκιού.

Η Ρωσία ενδέχεται να εξάγει σημαντικούς όγκους λιπασμάτων και τροφίμων

Σε συνομιλία με τον Ερντογάν, ο Πούτιν επανέλαβε ότι η Ρωσία ενδέχεται να εξάγει σημαντικούς όγκους λιπασμάτων και τροφίμων σε περίπτωση άρσης των κυρώσεων κατά της Μόσχας, σύμφωνα με την ανάγνωση του Κρεμλίνου των συνομιλιών.

«Κατά τη συζήτηση για την κατάσταση στην Ουκρανία, δόθηκε έμφαση στη διασφάλιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στη Μαύρη και την Αζοφική θάλασσα και στην εξάλειψη της απειλής ναρκών στα ύδατά τους», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Προς επισιτιστική κρίση

“Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε την ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς να διευκολύνει την ανεμπόδιστη θαλάσσια διαμετακόμιση εμπορευμάτων σε συντονισμό με τους Τούρκους εταίρους. Αυτό ισχύει και για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.”

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου έχει αναστατώσει την αγορά σιτηρών, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Σικάγο να σημειώνουν υψηλό επίπεδο τον Μάρτιο εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά.

Η Μόσχα αναμένει σοδειά ρεκόρ φέτος, με εξαγωγές να αποστέλλονται από τα ανοιχτά λιμάνια της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ η Ουκρανία παραμένει αποκλεισμένη από το ρωσικό ναυτικό.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments