Διεθνή

Δανία: Δημοψήφισμα για την συμμετοχή στην αμυντική πολιτική της ΕΕ

Δανία: Δημοψήφισμα για την συμμετοχή στην αμυντική πολιτική της ΕΕ

Πηγή Φωτογραφίας: naftemporiki

Δανία: Οι Δανοί αύριο θα δώσουν την απάντηση τους στο δημοψήφισμα περί συμμετοχής στην αμυντική πολιτική της ΕΕ.

Την Τετάρτη οι Δανοί ψηφοφόροι θα αποφασίσουν εάν θα συμμετάσχουν στην αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δυνητικά θα αποτελέσουν το τελευταίο ανάστημα στο μπλοκ για να εγγραφούν καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναγκάζει τις χώρες να επαναξιολογήσουν ριζικά την ασφάλειά τους.

Η Δανία είναι το μόνο μέλος του μπλοκ των 27 εθνών που δεν ανήκει στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, έχοντας εξασφαλίσει εξαιρέσεις από αυτήν και το νόμισμα του ευρώ σε δημοψήφισμα του 1993 για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, το οποίο έθεσε τις βάσεις για τη σύγχρονη ΕΕ.

Η σημασία της συμμετοχής των Δανών

Εάν οι Δανοί ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης του opt-out, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα σηματοδοτήσει άλλη μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική για την Ευρώπη μετά την έναρξη της εισβολής από τη Ρωσία τον Φεβρουάριο.

Η Σουηδία και η Φινλανδία αποφάσισαν αυτόν τον μήνα να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Τόσο η Δανία όσο και η Γερμανία έχουν ήδη υποσχεθεί να αυξήσουν απότομα τις αμυντικές δαπάνες. Διαβάστε περισσότερα

«Το ΝΑΤΟ θα παραμείνει φυσικά το πιο σημαντικό μας εργαλείο, αλλά η ΕΕ μας δίνει ένα άλλο εργαλείο για να διασφαλίσουμε την άμυνά μας στα ανατολικά», δήλωσε ο Μόγκενς Τζένσεν, εκπρόσωπος άμυνας των κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών.

Τι θα αλλάξει

Η Δανία είναι ένα ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της συμμαχίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν επισημάνει ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική τους ασφάλεια. Η συμμετοχή στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας θα επιτρέψει στη Δανία να συμμετάσχει σε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ, όπως αυτές στη Σομαλία, το Μάλι και τη Βοσνία.

Και ενώ η ΕΕ θα επωφεληθεί από την εκτεταμένη εμπειρία της Δανίας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ως μέρος του ΝΑΤΟ και άλλων συμμαχιών, το ναι θα θεωρηθεί ως επί το πλείστον ως συμβολική νίκη στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Kristian Soby Kristensen, ανώτερο ερευνητή στο Κέντρο για το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Στρατιωτικές Σπουδές. «Η πολιτική σημασία θα υπερβεί τη στρατιωτική συνεισφορά», είπε ο Κρίστενσεν στο Reuters.

Μια μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο συνιστά την κατάργηση του opt-out. Η ψηφοφορία της Τετάρτης θα είναι η τρίτη τέτοια προσπάθεια από Δανούς νομοθέτες να άρουν μία από τις εξαιρέσεις του 1993 μετά τις ψηφοφορίες για το ευρώ το 2000 και τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις το 2015, που και οι δύο απέτυχαν.

Τι είχαν δείξει οι δημοσκοπήσεις

Οι προκαταρκτικές δημοσκοπήσεις έδειξαν σταθερό προβάδισμα σε όσους ψήφισαν υπέρ της κατάργησης του opt-out, με σχεδόν 48% υπέρ και 31% κατά. Οι αρνητές έχουν υποστηρίξει ότι η αμυντική συνεργασία της ΕΕ επιβαρύνεται από τη γραφειοκρατία και την αναποτελεσματική λήψη αποφάσεων, ενώ φοβούνται επίσης την προοπτική να πρέπει να συνεισφέρουν σε έναν πιθανό υπερεθνικό στρατό της ΕΕ.

Η ΕΕ δεν σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν υπερεθνικό στρατό εντός του μπλοκ, αλλά αποφάσισε να σχηματίσει μια δύναμη ταχείας ανάπτυξης που θα αποτελείται από έως και 5.000 στρατιώτες.  Οι κάλπες ανοίγουν στις 06:00 GMT την Τετάρτη και κλείνουν στις 18:00 GMT. Το αποτέλεσμα αναμένεται αργά το βράδυ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments