Διεθνή

ΟΠΕΚ: Εξαιρέθηκε η Ρωσία από τις ποσοστώσεις παραγωγής

ΟΠΕΚ: Εξαιρέθηκε η Ρωσία από τις ποσοστώσεις παραγωγής

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

ΟΠΕΚ : Η Ρωσία εξαιρέθηε από τις ποστοστώσεις της παραγωγής του οργανισμού.

Συνεχίζουν να κινούνται προς τα πάνω οι τιμές του πετρελαίου, Το αργό Brent σημείωσε άνοδο 1,3% και διαπραγματεύθηκε στα 117,15 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) ενισχύθηκε 1,3% στα 116,18 δολάρια.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, και με ολόκληρο τον κόσμο να ταλανίζεται από ιστορικά υψηλούς πληθωρισμούς, συνεδριάζει αύριο Πέμπτη ο ΟΠΕΚ, προκειμένου να αποφασίσει αναφορικά με την παραγωγή του. Αν και θεωρείται μάλλον απίθανο να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση της παραγωγής του, εμμένοντας στα ποσοστά που έχει ήδη αποφασίσει, ένα άλλο μέτρο που μελετούν κάποια μέλη του ενδέχεται να επιφέρει αλλαγές, που μπορεί επίσης να ρίξουν τις τιμές.

Εξαίρεση της Ρωσίας από τις ποσοστώσεις Όπως έγραψε η Wall Street Journal, ορισμένα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, μελετούν το ενδεχόμενο να εξαιρέσουν τη Ρωσίας από τις συμφωνίες παραγωγής πετρελαίου της συμμαχίας ΟΠΕΚ+

Μια τέτοια κίνηση θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου.

Η Ρωσία είναι ένας από τους τρεις κορυφαίους παραγωγούς αργού στον κόσμο — μαζί με τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ — αλλά αγωνίζεται να διατηρήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές ενόψει των αυξανόμενων κυρώσεων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η εξαίρεση της Ρωσίας από το σύστημα μηνιαίων ποσοστώσεων εφοδιασμού, θα μπορούσε να δώσει σε άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+, ιδιαίτερα στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το περιθώριο να αντλήσουν περισσότερα για να ανακόψουν την άνοδο των τιμών του πετρελαίου που ξεπέρασαν τα 120 δολάρια το βαρέλι αυτή την εβδομάδα. Οι συζητήσεις αυτές γίνονται επίσης καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει μια επίσκεψη στο Ριάντ προκειμένου να αναθερμάνει τις παγωμένες διπλωματικές σχέσεις.

Πώς σχολιάζουν οι αναλυτές την πιθανότητα εξαίρεσης της Ρωσίας και τον αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου:

SPI Asset Management

«Πιστεύω ότι υπάρχει μια καλή πιθανότητα (για χωρισμό), καθώς φαίνεται να υπάρχει κάποιο φιλικό στήσιμο τραπεζιού πριν από την επίσκεψη του Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Stephen Innes, διευθύνων εταίρος της SPI Asset Management. «Δεν νομίζω ότι τα μέλη του Περσικού Κόλπου θα μπορούσαν να ανοίξουν μια πιο φιλική κάρτα καλωσορίσματος που θα περιλάμβανε να φέρουν περισσότερα βαρέλια στην αγορά σε αυτούς τους υπερπληθωριστικούς καιρούς. Εάν ο ΟΠΕΚ αναπληρώσει το έλλειμμα της Ρωσίας, τότε οι τιμές του πετρελαίου θα μειωθούν περαιτέρω, ενώ οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται εάν ο ΟΠΕΚ διατηρήσει τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής του ακόμη και χωρίς τη Ρωσία».

ING Groep NV

«Θα ήταν λογικό η Ρωσία να λάβει εξαίρεση, δεδομένου ότι η παραγωγή της πιθανότατα θα μειωθεί τους επόμενους μήνες λόγω κυρώσεων», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Groep NV. «Αυτό ανοίγει την πόρτα σε άλλους να αυξήσουν δυνητικά την παραγωγή πιο επιθετικά. Αλλά δυσκολεύομαι να το δω να έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντικά μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής, δεδομένων των επιδόσεων που έχουμε δει από τον όμιλο τους τελευταίους αρκετούς μήνες. Οι Σαουδάραβες και τα ΗΑΕ δεν έχουν ανταποκριθεί στο περιβάλλον των υψηλότερων τιμών. Μάλλον δεν θα το κάνουν, εκτός και αν δούμε σημαντικά υψηλότερες τιμές».

Oanda

«Είναι απολύτως λογικό για τον ΟΠΕΚ να το κάνει αυτό, καθώς με τον περιορισμό των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας οι ποσοστώσεις παραγωγής καθίστανται αδύνατο να καλυφθούν», δήλωσε ο Τζέφρι Χάλεϊ, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda Asia Pacific Pte. «Αυτό θα επιτρέψει σε παραγωγούς swing όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πιθανώς το Ιράκ, να αυξήσουν την παραγωγή τους, διευκολύνοντας τη στενή αγορά αργού παγκοσμίως».

VI Investment Corp. «Με τις λεπτομέρειες του ρωσικού εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ σε ισχύ, υπάρχει επίσης ανάγκη ο ΟΠΕΚ+ να καταστρώσει ένα σχέδιο καθώς οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται και η πληθωριστική πίεση αυξάνεται», δήλωσε ο Will Sungchil Yun, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων στο VI Investment Corp. στη Σεούλ. Εάν υπάρξει οποιαδήποτε επιβεβαίωση από τους αντιπροσώπους του ΟΠΕΚ ότι συζητείται η εξαίρεση της Ρωσίας, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να πέσουν έως και τα 100 δολάρια το βαρέλι, είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments