Διεθνή

Ουκρανία: Η Ρωσία εδραιώνει τη θέση της στο Σεβεροντονέτσκ

Ουκρανία: Η Ρωσία εδραιώνει τη θέση της στο Σεβεροντονέτσκ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ουκρανία: "Οι ρωσικές δυνάμεις εδραιώνουν τις θέσεις τους στο κέντρο του Σεβεροντονέτσκ", ανέφερε ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ Σέργκι Γκαϊντάι

“Οι ρωσικές δυνάμεις εδραιώνουν τις θέσεις τους στο κέντρο του Σεβεροντονέτσκ, την στρατηγικής σημασίας πόλη στην ανατολική Ουκρανία”, δήλωσε  ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ Σέργκι Γκαϊντάι.

«Οι Ρώσοι συνεχίζουν την επίθεσή τους και εδραιώνουν τις θέσεις τους στο κέντρο του Σεβεροντονέτσκ», το οποίο έγινε διοικητική πρωτεύουσα της επαρχίας Λουχάνσκ μετά την κατάληψη της ομώνυμης πόλης το 2014 από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες, επεσήμανε ο Γκαϊντάι στο Telegram.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των βόρειων, των νότιων και των ανατολικών συνοικιών της πόλης, πρόσθεσε ο ίδιος. Χθες Τρίτη το βράδυ ο Γκαϊντάι είχε ανακοινώσει ότι οι Ρώσοι ελέγχουν «το μεγαλύτερο μέρος» του Σεβεροντονέτσκ.

«Εξακολουθούν να καταστρέφουν τις υποδομές και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις», κατήγγειλε σήμερα, μετά το χθεσινό πλήγμα στο χημικό εργοστάσιο Αζότ στη διάρκεια της οποίας χτυπήθηκε μια δεξαμενή που περιείχε νιτρικό οξύ.

Μετά το πλήγμα αυτό ο Γκαϊντάι είχε καλέσει τους κατοίκους του Σεβεροντονέτσκ να μην βγουν από τα καταφύγια και να έχουν έτοιμες τις αντιασφυξιογόνες μάσκες. Το νιτρικό οξύ μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες, τύφλωση ή ακόμη και τον θάνατο.

“Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη”

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. Μέρος του Σεβεροντονέτσκ ελέγχεται από τους Ρώσους», επεσήμανε στο Telegram ο Σέργκι Γκαϊντάι. Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι «δεν μπορούν να προχωρήσουν ελεύθερα», καθώς Ουκρανοί μαχητές «παραμένουν» στο σημείο. Μόσχα

«Ο εχθρός σχεδιάζει μια επιχείρηση για να καθαρίσει τα γειτονικά χωριά», πρόσθεσε ο Γκαϊντάι, λέγοντας ότι ακόμη δεν υπάρχουν νέα από τους τρεις γιατρούς που αγνοούνται από χθες Δευτέρα [30/5].

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ είχε επισημάνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν προελάσει ως το κέντρο της Σεβεροντονέτσκ, μιας πόλης περίπου 100.000 κατοίκων πριν τον πόλεμο, μεγάλο μέρος της οποίας έχει πλέον καταστραφεί και εγκαταλειφθεί. UKRAINE-AP-AMAXOI

Η Σεβεροντονέτσκ, μια πόλη με 100.000 κατοίκους πριν τον πόλεμο, βομβαρδίζεται εδώ και εβδομάδες από το ρωσικό πυροβολικό και τους αυτονομιστές αντάρτες. Δεκάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί εκεί.

Η Σεβεροντονέτσκ και η Λισιτσάνσκ βρίσκονται περισσότερα από 80 χιλιόμετρα ανατολικά του Κραματόρσκ, το οποίο έγινε το διοικητικό κέντρο του ουκρανικού Ντονμπάς, αφού οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν το ανατολικό τμήμα της κοιλάδας το 2014.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments