Τεχνολογία

Ντουμπάι: Η πανδημία έφερε τα ρομπότ σερβιτόρους

Ντουμπάι: Η πανδημία έφερε τα ρομπότ σερβιτόρους

Πηγή Φωτογραφίας: iHeart- Gulf News- Eater

Ντουμπάι: Υπάρχουν τρία μεγάλα ρομπότ και πολλά μικρότερα που έχουν επιφορτιστεί με το σερβίρισμα.

Ιπτάμενα οχήματα και ρομπότ υπηρέτες πρωταγωνιστούν σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας εδώ και πολλά χρόνια. Αυτές οι ταινίες απεικόνιζαν το μακρινό μέλλον. Οι τελευταίες όμως εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης δείχνουν ότι τα ρομπότ μπαίνουν όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας.

Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Delivers.ai, Άλι Γιαραλί προβλέπει ότι τα drone διανομής θα λειτουργούν σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο, μέσα επτά χρόνια από σήμερα. Θεωρεί ότι η φυσική πρόοδος μετά την μεταφορά και την παράδοση αγαθών θα είναι η μεταφορά επιβατών με drone.

Παρόλο που η τεχνολογία των ρομπότ διανομών έχει εξελιχθεί εντυπωσιακά την τελευταία δεκαετία, υπάρχουν αυστηρές διατάξεις και νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους. Έχουν τεθεί σε εφαρμογή για να υπάρχει ασφάλεια στους δρόμους, αλλά και στους αιθέρες. Σήμερα, η Delivers.ai εστιάζει σε επιλεγμένα πεζοδρόμια σε Ισπανία, Βρετανία και Ντουμπάι. Σ’ αυτά τα μέρη, τα ρομπότ διανομής ακολουθούν τις ίδιες διατάξεις ασφάλειας όπως τα ηλεκτρικά πατίνια.

Αυτά τα ρομπότ έχουν πολλά πλεονεκτήματα, όπως μειωμένη πιθανότητα κυκλοφοριακής συμφόρησης σε σχέση με τα μηχανάκια των διανομέων που είναι στο δρόμο. Αυτό συνεπάγεται και μειωμένη μόλυνση σε σχέση με την κατανάλωση καυσίμων που έχουν τα μηχανάκια των διανομέων. Στην περίοδο της πανδημίας, το ζήτημα της ελάττωσης της ανθρώπινης επαφής προσέφερε ένα ακόμη πλεονέκτημα στα ρομπότ διανομής, καθώς είναι πιο ασφαλή.

Ο Γιαραλί εξηγεί: «Εάν θέλεις μια αληθινή ανέπαφη εμπειρία παράδοσης, πρέπει να διαλέξεις την επιλογή ρομποτικής παράδοσης. Θα δεις στην πλατφόρμα online παραγγελιών της εφαρμογής, ότι το ρομπότ έρχεται κατευθείαν στην πόρτα του σπιτιού σου».

Το Ρόμπο Καφέ βρίσκεται στο κέντρο του Ντουμπάι. Προσφέρει επίσης μειωμένη ανθρώπινη επαφή. Υπάρχουν τρία μεγάλα ρομπότ και πολλά μικρότερα που έχουν επιφορτιστεί με το σερβίρισμα. Οι πελάτες επιλέγουν τι θέλουν να πάρουν και τα τρία ρομπότ που είναι υπεύθυνα για το φαγητό, τα κοκτέιλ και τον καφέ εκτελούν την παραγγελία. Όταν αυτή ετοιμαστεί τα ρομπότ σερβιτόροι την πηγαίνουν στα τραπέζια των πελατών.

Ο διευθυντής του Ρόμπο Καφέ, Αμπντεραχίμ Χουκλαϊμι υποστηρίζει ότι το καφέ του είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς το Ντουμπάι υιοθετεί ολοένα και περισσότερο την τεχνολογία. Τα ρομπότ του έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί στα Εμιράτα. Καθώς το καφέ έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές, θέλουν να ανοίξουν και άλλα τέτοια καταστήματα σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Μήπως τελικά το ρομπότ αντικαταστήσει τον μπαρίστα;

«Γιατί όχι;» αναφέρει ο Χουκλαϊμι και συμπληρώνει: «Ο κόσμος ψηφιοποιείται ολοένα και περισσότερο και γίνεται πιο έξυπνος. Η χρήση ρομποτικής τεχνολογίας στο κλάδο των τροφίμων και των ποτών είναι προς την σωστή κατεύθυνση για το μέλλον.

Η Νουρ Μακερέμ από τον χώρο ομορφιάς Λανούρ βλέπει στο μέλλον, αναπτύσσοντας το δικό της μικροτσίπ μανικιούρ. Σήμερα, αυτό το μικροτσίπ τοποθετείται πάνω στο νύχι του δαχτύλου, κάτω από το βερνίκι νυχιών. Χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή ψηφιακών επαγγελματικών καρτών, στο διαδίκτυο και για κοινωνικές δραστηριότητες. Έχοντας την προσδοκία να αντικαταστήσει κάποια στιγμή τις πιστωτικές κάρτες και τους κωδικούς πρόσβασης, η Μακερέμ επισημαίνει τις δυνατότητες της συγκεκριμένης τεχνολογίας: «Αυτή την στιγμή εργαζόμαστε για να έχουμε πιο χρήσιμες εφαρμογές αυτού του τσιπ στο μέλλον, όπως για παράδειγμα να μπορείς να πληρώνεις με αυτό. Να έχεις πρόσβαση στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σου ή στο πάρκινγκ».

Είναι σαφές ότι η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και των ρομπότ κάνει ευκολότερη την καθημερινότητά μας. Καθημερινές δουλειές όπως το καθάρισμα του σπιτιού, το πότισμα του κήπου ή απλά η παρασκευή μιας κούπας καφέ μπορούν να γίνουν αυτόματα. Αυτό ωστόσο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Στον κλάδο της ρομποτικής, υπάρχει μεγάλη αδημονία για το τι μπορούν να πετύχουν στο εγγύς μέλλον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments