Κόσμος

Τζέιμι Ντάιμον: “Ετοιμαστείτε για έναν… οικονομικό τυφώνα”

Τζέιμι Ντάιμον: “Ετοιμαστείτε για έναν… οικονομικό τυφώνα”

Πηγή Φωτογραφίας: Vanity Fair, Αρχείου

Τζέιμι Ντάιμον: Έναν... οικονομικό τυφώνα θα φέρει ο πόλεμος της Ουκρανίας στην παγκόσμια οικονομία επεσήμανε χαρακτηριστικά ο CEO της JP Morgan

Έναν… οικονομικό τυφώνα θα φέρει ο πόλεμος της Ουκρανίας στην παγκόσμια οικονομία επεσήμανε χαρακτηριστικά ο CEO της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον, όποιος σε ομιλία του σε συνέδριο επεσήμανε ότι «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ηλιοφάνεια, τα πράγματα πηγαίνουν μια χαρά. Όλοι νομίζουν ότι η Fed (σ.σ. η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) μπορούν να το χειριστούν».

«Αυτός ο τυφώνας βρίσκεται πολύ κοντά μας και έρχεται κατά πάνω μας. Ακόμη δεν ξέρουμε αν είναι μικρής ισχύος ή ο τυφώνας Σάντι. Καλύτερα να προετοιμαστείτε», είπε προσθέτοντας ότι η JP Morgan προετοιμάζεται για ένα «μη – ευνοϊκό περιβάλλον» και «άσχημα αποτελέσματα».

Σύμφωνα με τον Ντάιμον, η οικονομία «διαστρεβλώνεται» από τον πληθωρισμό.

Τον ανησυχεί επίσης το γεγονός ότι η Fed προχωρά σε ποσοτική σύσφιξη των ομολόγων της, την ίδια στιγμή που αυξάνει τα επιτόκια. Αυτό είναι κάτι για το οποίο η αγορά δεν είναι προετοιμασμένη, λέει ο Ντίμον, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι θα «γράφουν [γι’ αυτό] στα βιβλία ιστορίας για 50 χρόνια».

Ο Ντάιμον εκτιμά ακόμη ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια λόγω των αυξανόμενων τιμών των κατοικιών και άλλων πληθωριστικών πιέσεων. Τόνισε παρόλα αυτά ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε «εξαιρετική κατάσταση» και μπορεί να αντέξει αυτές τις προκλήσεις.

Ο Ντάιμον λέει επίσης ότι η JPMorgan Chase θα κάνει ό,τι μπορεί για να προσελκύσει ταλέντα για να παραμείνει στην κορυφή του χρηματοοικονομικού κόσμου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος είπε ότι η τράπεζα θα συνεχίζει με «θρησκευτική ευλάβεια» να πληρώνει καλά για να κρατήσει τους καλύτερους εργαζομένους της.

Λιγότερο αισιόδοξος μέρα με τη μέρα

Οι προβληματισμοί του Ντάιμον έρχονται λίγες μόλις ημέρες μετά τις λίγο πιο αισιόδοξες δηλώσεις του για το τι θα ακολουθήσει για τις αγορές και την οικονομία. Μιλώντας σε μια συνάντηση αναλυτών στα τέλη Μαΐου, ο Ντάιμον είπε ότι υπάρχουν «μεγάλα σύννεφα καταιγίδας» στον ορίζοντα για την οικονομία, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να «εξαφανιστούν».

«Αν ήταν τυφώνας, θα σας το έλεγα αυτό», είχε πει τότε Ντάιμον στη συνάντηση αναλυτών, προσθέτοντας ότι οι τρέχουσες συνθήκες δεν είναι όπως το «τσουνάμι» που αντιμετώπισαν οι τράπεζες το 2007 και το 2008, όταν η αγορά στεγαστικών δανείων άρχισε να αποσυντίθεται και πολλά μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατέρρευσαν.

Ο Ντάιμον μπορεί να μην προβλέπει τσουνάμι ακόμα. Αλλά ένας τυφώνας είναι αρκετά κακός, και σίγουρα πιο καταστροφικός από μια κανονική καταιγίδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments