Διεθνή

ΕΕ: Στη “μαύρη” λίστα των κυρώσεων στη Ρωσία οι «χασάπηδες» της Μπούκα και της Μαριούπολης

ΕΕ: Στη “μαύρη” λίστα των κυρώσεων στη Ρωσία οι «χασάπηδες» της Μπούκα και της Μαριούπολης

Πηγή Φωτογραφίας: euronews

Οι χασάπηδες της Μπούκα και της Μαριούπολης περιλαμβάνονται μεταξύ των 65 ατόμων στη λίστα των νέων κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έβαλε την Παρασκευή στη “μαύρη” λίστα Ρώσους στρατιωτικούς διοικητές που, όπως είπε, ηγήθηκαν των στρατευμάτων που εμπλέκονται σε φρικαλεότητες στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς τους ως «χασάπηδες» της Μπούκα και της Μαριούπολης.

Ο τελευταίος κατάλογος κυρώσεων περιελάμβανε επίσης την Αλίνα Καμπάεβα, την οποία περιέγραψε ως «στενά συνδεδεμένη» με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αν και ο ίδιος αρνήθηκε ότι συνδέονται ρομαντικά.

Η ΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα 65 ακόμη ατόμων που στοχοποιήθηκαν από τον τελευταίο γύρο κυρώσεων για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία περιελάμβανε επίσης απαγόρευση των περισσότερων εισαγωγών πετρελαίου και αφαίρεση του κορυφαίου δανειστή της Ρωσίας Sberbank από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.

Μεταξύ των 65 ατόμων που κατονομάστηκαν ήταν ο Azatbek Omurbekov, ο οποίος, σύμφωνα με την ΕΕ, οδήγησε τα ρωσικά στρατεύματα καθώς «σκότωναν, βίαζαν και βασάνιζαν πολίτες στην Μπούκα», δίνοντάς του το παρατσούκλι «χασάπης της Μπούκα». Η Ρωσία αρνήθηκε ότι σκότωσε αμάχους στην Μπούχα.

Ονομάστηκε επίσης ο Μιχαήλ Μιζίντσεφ, ένας στρατηγός που η ΕΕ είπε ότι επέβλεψε την πολιορκία και τον βομβαρδισμό της Μαριούπολης που σκότωσαν χιλιάδες. Ρωσικά πλήγματα στο λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας έπληξαν ένα μαιευτήριο και ένα θέατρο, σκοτώνοντας εκατοντάδες παιδιά, ανέφερε η ΕΕ, αποκαλώντας τον «χασάπη της Μαριούπολης».

Η Ρωσία αρνήθηκε ότι είχε βάλει στο στόχαστρο αμάχους στη Μαριούπολη και είπε, χωρίς να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία, ότι τα περιστατικά, όπως ο βομβαρδισμός στο θέατρο και η επίθεση στο μαιευτήριο, οργανώθηκαν για να ενοχοποιήσουν τη Ρωσία. Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του το απέρριψαν ως δυσφήμιση για να εκτρέψουν την ευθύνη.

Μια άλλη σημαντική προσθήκη στη μαύρη λίστα, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 1.100 ονόματα συνολικά, είναι η Καμπάεβα, πρώην Ολυμπιονίκης στη γυμναστική και στη συνέχεια μέλος του κοινοβουλίου του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν.

Το 2008, η ρωσική εφημερίδα Moskovsky Korrespondent ονόμασε την Καμπάεβα ως φίλη του Πούτιν. Ο Πούτιν απέρριψε τον ισχυρισμό και το Reuters δεν μπόρεσε να τον επιβεβαιώσει ανεξάρτητα. Η εφημερίδα έκλεισε αμέσως μετά την εμφάνιση του άρθρου.

Μέλη της οικογένειας

Η ΕΕ απαριθμούσε επίσης την Ελισαβέτα και τον Νικολάι Πεσκόφ, παιδιά του εκπροσώπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, καθώς και τη σύζυγο του Πεσκόφ – πρώην πρωταθλήτρια στο πατινάζ στον πάγο Τατιάνα Νάβκα.

Ο Πεσκόφ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο από το Reuters, αλλά επικαλέστηκε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι είπε ότι η ΕΕ απέδειξε την «έλλειψη ανεξαρτησίας» της βάζοντας την οικογένειά του στη μαύρη λίστα μετά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είπε ότι η κόρη του σπούδαζε στη Γαλλία και αγαπούσε τη χώρα, αλλά τώρα εργάζεται και ζει στη Ρωσία.

Ανάμεσα στα 65 ονόματα ήταν και η Αλεξάντρα Μελνιτσένκο, σύζυγος του Ρώσου δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Αντρέι Μελνιτσένκο.

Ο επιχειρηματίας μπήκε στη μαύρη λίστα τον Μάρτιο, αλλά προσπάθησε να αποφύγει τις επιχειρηματικές ζημιές για τις εταιρείες του -την παραγωγό λιπασμάτων EuroChem και την εταιρεία άνθρακα SUEK- αναθέτοντας την ιδιοκτησία στη σύζυγό του μέσω μιας αλυσίδας καταπιστεύματος που εκτείνεται από τη Μόσχα έως τις Βερμούδες, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Οι τελευταίες κυρώσεις έπληξαν επίσης τον Arkady Volozh, ο οποίος παραιτήθηκε αμέσως από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Yandex, του ρωσικού διαδικτυακού κολοσσού όπου κρατικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Sberbank κατέχουν μερίδιο, ανέφερε η ΕΕ.

Το μπλοκ είπε ότι η Yandex προωθεί κρατικές αφηγήσεις και μειώνει την προβολή του περιεχομένου που ασκεί κριτική στο Κρεμλίνο, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι μετοχές της Yandex υποχώρησαν έως και 10% μετά την ανακοίνωση της ΕΕ, η οποία έγινε την 100η ημέρα της εισβολής της Ρωσίας, αν και αργότερα ανέκαμψαν σε απώλειες 6% την ημέρα στις 15:00 GMT.

Η ΕΕ έπληξε επίσης το Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού της Ρωσίας, το οποίο η Μόσχα σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει για την εξυπηρέτηση των ευρωομολόγων της χώρας μετά την απόσυρση της Citibank, αυξάνοντας τον κίνδυνο μεγάλης χρεοκοπίας του εξωτερικού χρέους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments