Κόσμος

State Department: Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους με την Κύπρο

State Department: Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους με την Κύπρο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

State Department: «Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τις διμερείς σχέσεις μας (με την Κυπριακή Δημοκρατία), καθώς προάγουμε την περιφερειακή σταθερότητα»

«Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τις διμερείς σχέσεις μας (με την Κυπριακή Δημοκρατία), καθώς προάγουμε την περιφερειακή σταθερότητα», σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την προοπτική να προβεί στην πλήρη άρση του εμπάργκο της πώλησης όπλων στην Κύπρο.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ για το εάν η Ουάσιγκτον σκοπεύει να κάνει το επόμενο βήμα ώστε να βοηθήσει την Κυπριακή Δημοκρατία να ενισχύσει την αμυντική της διαλειτουργικότητα με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναγνώρισε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη διμερή αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας σημαντικός εταίρος και η σχέση μας στον τομέα της ασφάλειας έχει εμβαθύνει μετά την υπογραφή της Δήλωσης Πρόθεσης για τη διμερή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας το 2018».

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν το 2020 να προβούν στη προσωρινή και μερική άρση του εμπάργκο όπλων (ITAR), η οποία θα ίσχυε για ένα χρόνο – με δυνατότητα ανανέωσης – και σχετιζόταν με «μη φονικά» (non lethal) συστήματα. Οι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν σημειώσει τότε ότι οι ΗΠΑ θα προσεγγίσουν το συγκεκριμένο θέμα βήμα – βήμα, τονίζοντας ότι αυτή η απόφαση δεν συνδέεται με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ούτε σηματοδοτεί αλλαγή στάσης στο Κυπριακό.

Η εισβολή στην Ουκρανία αλλάζει το σχέδιο ασφαλείας

Ο Τζο Μπάιντεν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προχωρά σε σημαντικές αναθεωρήσεις της Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ από την κυβέρνηση Μπάιντεν, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι πρώτες εκδόσεις του κειμένου, το οποίο είναι ακόμη στο στάδιο της ολοκλήρωσης, δείχνουν πως οι προτεραιότητες της κυβέρνησης άλλαξαν ως απάντηση στον πόλεμο του Ρώσου προέδρου, στην Ουκρανία και την αναπτυσσόμενη συνεργατική σχέση μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας.

Η δημοσίευση του εγγράφου, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Ιανουάριο, καθυστέρησε καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν πως ήταν πιθανή μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τώρα, λοιπόν, ουσιαστικά ξαναγράφεται για να αντικατοπτρίζει το πώς έχει αλλάξει ο κόσμος από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Ακόμη δεν είναι σαφές πότε θα δημοσιευτεί και ένα από τα άτομα που γνωρίζουν τον θέμα τόνισε ότι ενδέχεται να υποστεί ακόμα περισσότερες αλλαγές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments