Διεθνή

Politico: Στην αντεπίθεση Ρώσοι ολιγάρχες – Μηνύουν την ΕΕ για το “πάγωμα” των περιουσιών τους

Politico: Στην αντεπίθεση Ρώσοι ολιγάρχες – Μηνύουν την ΕΕ για το “πάγωμα” των περιουσιών τους

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Τουλάχιστον 20 από τους ισχυρότερους μεγιστάνες της Ρωσίας καταθέτουν προσφυγές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ξεπαγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους και να ξεμπλοκάρουν τις βίζες τους

Οι ολιγάρχες και η βιομηχανία της Ρωσίας αντιστέκονται στις κυρώσεις της Ευρώπης.

Τουλάχιστον 20 από τους ισχυρότερους μεγιστάνες της Ρωσίας καταθέτουν προσφυγές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ξεπαγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους και να ξεμπλοκάρουν τις βίζες τους, σύμφωνα με το Politico.

Μεταξύ αυτών είναι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, πρώην ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις τον Μάρτιο επειδή φέρεται να επωφελήθηκε από τους στενούς δεσμούς του με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Ένας κατάλογος καταθέσεων του δεύτερου ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ, του Γενικού Δικαστηρίου, εμφανίζει πλήθος ονομάτων που αλληλεπικαλύπτονται με τον κατάλογο των προσώπων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις που έχει συντάξει το Συμβούλιο της ΕΕ. Υπάρχουν επίσης αρκετές ανώνυμες δικαστικές υποθέσεις που θα μπορούσαν να αφορούν περισσότερους ολιγάρχες.

Μεταξύ των υψηλών ονομάτων είναι οι Φρίντμαν, Άβεν και Ουσμάνοφ, οι οποίοι υπέβαλαν την καταγγελία τους στο δικαστήριο, από τα τέλη Απριλίου έως τα τέλη Μαΐου.

Ο κατάλογος του δικαστηρίου αναφέρει επί του παρόντος μόνο επώνυμα, αλλά τα ίδια ονόματα εμφανίζονται στη λίστα του Συμβουλίου της ΕΕ με τα άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στον Μιχαήλ Φρίντμαν, ιδρυτή της ρωσικής επενδυτικής εταιρείας Alfa Group. Επίσης, πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία και επέβαλε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στον πρώην επιχειρηματικό εταίρο του Φρίντμαν, Πιοτρ Άβεν, τον οποίο η ΕΕ θεωρεί «έναν από τους πιο στενούς ολιγάρχες του Βλαντιμίρ Πούτιν».

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Άλισερ Ουσμάνοφ επλήγη επίσης από κυρώσεις.

Όπως αναφέρει το Politico δεν ήταν εφικτή η επικοινωνία με εκπροσώπους των εταιριών ή των προσώπων με εξαίεση έναν εκπρόσωπο του Ουσμάνοφ, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει «τις νομικές διαδικασίες που σχετίζονται με τις κυρώσεις». 

“Μαζικές” προσφυγές κατά της ΕΕ

Μια σειρά από ρωσικές οργανώσεις διαμαρτύρονται επίσης για μέτρα που έλαβε εναντίον τους το μπλοκ. Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RT υπέβαλε μήνυση κατά της αναστολής του, την οποία επικύρωσε το Γενικό Δικαστήριο, αλλά άλλη ακρόαση για την υπόθεση έχει προγραμματιστεί για τις 10 Ιουνίου.

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων υπέβαλε καταγγελία μετά την απαγόρευση επενδύσεων στο ταμείο από την ΕΕ τον Μάρτιο. Το επενδυτικό ίδρυμα VEB.RF, του οποίου ο πρόεδρος διορίζεται από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει επίσης κινήσει νομικές ενέργειες. Οι εταιρείες δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Αν και το δικαστήριο δεν μπορούσε να σχολιάσει μεμονωμένες υποθέσεις, ο εκπρόσωπος Ζακ Ζαμίτ είπε ότι θα χρειαστεί πολύς δρόμος μέχρι να εκδοθούν οι αποφάσεις. Μια υπόθεση θα μπορούσε «να πάρει μήνες, σίγουρα, ακόμη και περίπου ένα χρόνο». Περισσότερες υποθέσεις αναμένεται να αρχειοθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα από 1.000 άτομα μέχρι στιγμής.

Ποια η τύχη των προσφυγών

Η ΕΕ έχει ανάμεικτα αποτελέσματα όσον αφορά στην επιτυχή άμυνα έναντι τέτοιων καταγγελιών. Από το 2008 έως το 2015, για παράδειγμα, η ΕΕ έχασε περίπου τα δύο τρίτα των νομικών προκλήσεων για τις κυρώσεις που είχε επιβάλει, σύμφωνα με μελέτη που ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αλλά ακόμα κι αν οι ολιγάρχες κερδίσουν τις υποθέσεις, μπορεί να μην πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Ο Αντρέα Γκάιγκερ της εταιρείας λόμπι Alber & Geiger, η οποία έχει διεξαγάγει εργασίες για τις κυρώσεις, είπε ότι η μήνυση στο Συμβούλιο ήταν “άχρηστη” ακόμα κι αν το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ των καταγγελλόντων.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Συμβούλιο εκδίδει νέους καταλόγους κυρώσεων κάθε χρόνο, οι οποίοι βασίζονται σε αυτούς που έχει προηγηθεί. «Αυτοί οι άνθρωποι θα παραμείνουν στη λίστα κυρώσεων – ακόμα κι αν κερδίσουν όλες τις δικαστικές υποθέσεις τους, τη μια απόφαση μετά την άλλη, χρόνο με τον χρόνο – για όσο καιρό θέλει το συμβούλιο, επειδή στέλνουν πάντα μια νέα απόφαση», είπε , ακόμα κι αν το δικαστήριο κρίνει ότι η απόφαση ήταν παράνομη.

Το παράδειγμα Γιανουκόβιτς

Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σύμμαχος της Ρωσίας, υποβάλλει καταγγελίες εδώ και χρόνια. Τα περιουσιακά στοιχεία του δεσμεύτηκαν το 2014 για υπεξαίρεση κρατικών κονδυλίων ακριβώς πριν καθαιρεθεί από μαζικές διαδηλώσεις. Τον περασμένο Ιούνιο, το δικαστήριο τάχθηκε στο πλευρό του, αλλά η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει τις κυρώσεις σε ισχύ. Δύο νέα κρούσματα με το όνομα Γιανουκόβιτς καταγράφηκαν τον περασμένο μήνα.

Ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από τη λίστα κυρώσεων, είπε ο Γκάιγκερ, είναι η συμμετοχή σε μακροχρόνιες πολιτικές πιέσεις.

Αλλά η ΕΕ μπορεί να έχει μια απάντηση και για αυτό. Το τελευταίο πακέτο κυρώσεων του μπλοκ, το οποίο τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή, καθιστά παράνομο για τις ευρωπαϊκές εταιρείες να ασκούν δραστηριότητες λόμπι για τους Ρώσους ή τη ρωσική κυβέρνηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments