Άποψη

Διπλό «Δόγμα Μάο» για την Κυβέρνηση!

Διπλό «Δόγμα Μάο» για την Κυβέρνηση!
Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr ότι με περιοδείες και επισκέψεις στην περιφέρεια ο Πρωθυπουργός, αλλά και οι Υπουργοί, σχεδιάζουν τη προώθηση και παρουσία των κυβερνητικών πεπραγμένων, μέχρι να υλοποιηθούν οι δυο σημαντικές παρεμβάσεις στο κόστος της ενέργειας.

Δεν θα μπορούσε κανείς, ούτε να φανταστεί, ούτε και να υποθέσει ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θα αντέγραφε κάτι από την…τακτική Μάο. Σίγουρα τα ανοίγματα προς το κέντρο είναι πολλά και ευρύτατα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά δεν είναι και τέτοια που να προϊδέαζαν ότι θα «υιοθετούσε» στρατηγικές του Κινέζου ηγέτη.

Το «Δόγμα Μάο» ήταν μια ευφυής στρατηγική επιλογή του «μεγάλου τιμονιέρη» της Κίνας: ενίσχυσε την παρουσία του στην περιφέρεια, την εδραίωσε κι εν συνεχεία η «πτώση»-κατάληψη του κέντρου ήταν πλέον διαδικαστική υπόθεση. Αφού περικυκλώθηκε το κέντρο, δεν μπορούσε να προβάλει αντίσταση-κλειδί ήταν η εκκίνηση της εκστρατείας από την περιφέρεια. Από εκεί ξεκινά και η Κυβέρνηση και μάλιστα σε δυο παράλληλα κύματα: και με εξορμήσεις υπουργών (σε συνεργασία με το κόμμα) και με περιοδείες του Πρωθυπουργού.

Το σχέδιο

Ήδη ο Πρωθυπουργός έχει δώσει την κατεύθυνση στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, έτσι ώστε οι Υπουργοί, σε συνεννόηση με το γραμματέα της ΝΔ Π.Μαρινάκη, να εντείνουν την παρουσία τους στην περιφέρεια προβάλλοντας την ατζέντα των κυβερνητικών πεπραγμένων, να συνομιλήσουν με τις τοπικές κοινωνίες και να περιγράψουν το σχέδιο της ΝΔ για την επόμενη ημέρα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, λένε ότι αυτός ο κύκλος περιοδειών δεν συνδέεται με το χρόνο των εκλογών, αλλά αποβλέπει στην προώθηση του κυβερνητικού έργου. Μπορεί να είναι κι έτσι, αλλά αυτό δεν αποκλείει και το ότι οι επισκέψεις θα θέσουν σε κίνηση τον κομματικό μηχανισμό.

Ο Πρωθυπουργός

Παράλληλα, όπως έκανε με Κω και Ψέριμο, ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει περιοδείες και επισκέψεις σε σημεία και περιοχές που είτε έχουν συμβολισμό, είτε έχει να υποστηρίξει έργο που έχει σε φέρει σε πέρας η Κυβέρνησή του.

Άλλωστε, κι εφόσον όλα πάνε καλά, για το επόμενο δεκαήμερο-δεκαπενθήμερο,  το γενικό πολιτικό πρόγραμμα επιτρέπει πολλές κινήσεις: αφενός δεν υπάρχουν κάποια πιεστικά ραντεβού όπως το προηγούμενο διάστημα (πχ Νταβός, επίσκεψη σε Ουάσιγκτον κλπ) αφετέρου αναμένεται η υλοποίηση δυο σημαντικών παρεμβάσεων από την πλευρά της κυβέρνησης: η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για την επιστροφή των υπερβολικών χρεώσεων από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά και η έκδοση (μετά τον Ιούλιο) των λογαριασμών ρεύματος με βάση το νέο μηχανισμό.

Νέες παρεμβάσεις

 Αναμένοντας, λοιπόν αυτέw στις δυο κινήσεις, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και τα Κυβερνητικά στελέχη θα εκδράμουν στην περιφέρεια. Παράλληλα, όπως  σημείωσε το pagenews.gr, το οικονομικό επιτελείο θα συνεχίσει να εξετάζει δυνατότητες και νέων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Όμως , όπως σημειώνουν στο οικονομικό επιτελείο, οποιοδήποτε νέο μέτρο δεν μπορεί να ανακοινωθεί πριν βρεθεί δημοσιονομικός χώρος και πριν διαπιστωθεί πως προχωρά η υλοποίηση των νέων μέτρων για το ρεύμα.

Ίσως για να μην δυσαρεστήσουν την κοινή γνώμη, κάποιοι  μιλάνε για παρεμβάσεις από τον επόμενο μήνα. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει: «παρεμβάσεις ΤΟΝ επόμενο μήνα», αλλά… «ΑΠΟ τον επόμενο μήνα»…

Ευρωπαϊκή ατζέντα

Έτσι κι αλλιώς 16 και 17 Ιουνίου υπάρχουν δυο κρίσιμες συνεδριάσεις πρώτα του Eurogroup και μετά του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών θεμάτων, αμφότερες στο Λουξεμβούργο. Με την παρεμβολή του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων στις 20 Ιουνίου, θα φθάσουμε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες 23-24 Ιουνίου. Η πρόχειρη ατζέντα της Συνόδου είναι μεν τηλεγραφική, πλην όμως είναι και δηλωτική των όσων ενδιαφέρουν την ΕΕ: Ουκρανία-Οικονομικά-διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης.

Αν και κανείς δεν προσδοκά ρηξικέλευθες αποφάσεις από την ΕΕ, εντούτοις οι συνεδριάσεις όλων αυτών των οργάνων, μπορούν να οδηγήσουν στη λήψη κάποιων μέτρων.

Μέχρι τότε, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός θα εκμεταλλευθεί τον «πολιτικό χρόνο» για να επικοινωνήσει χωρίς πίεση το πρόγραμμα και το σχέδιο της ΝΔ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments