Διεθνή

Angelo Moriondo: Τον “πατέρα” της μηχανής εσπρέσο τιμά η Google

Angelo Moriondo: Τον “πατέρα” της μηχανής εσπρέσο τιμά η Google

Πηγή Φωτογραφίας: CNN, Αρχείου, Times Now

Angelo Moriondo: Τον εφευρέτη της μηχανής espresso Angelo Moriondo τιμά σήμερα [6/6] η Google με ένα μοναδικό doodle

Τον εφευρέτη της μηχανής espresso Angelo Moriondo τιμά σήμερα [6/6] η Google με ένα μοναδικό doodle, μιας και ήταν αυτός που εμπνεύστηκε τον τρόπο για να μπορούν οι πελάτες να παραλαμβάνουν τον αγαπημένο τους καφέ σε μικρότερο χρόνο.

Ποιος ήταν ο  Angelo Moriondo

Ο Angelo Moriondo (Τορίνο, 6 Ιουνίου 1851 – Μαρεντίνο, 31 Μαΐου 1914) ήταν Ιταλός εφευρέτης που πιστώθηκε την κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της παλαιότερης γνωστής μηχανής εσπρέσο, το 1884. Η μηχανή του χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό ατμού και βραστό νερό για την αποτελεσματική παρασκευή καφέ.

Ο Angelo Moriondo καταγόταν από μια επιχειρηματική οικογένεια. Ο παππούς του ίδρυσε μια εταιρεία παραγωγής ποτών που συνέχισε ο πατέρας του Giacomo, ο οποίος αργότερα ίδρυσε την εταιρεία σοκολάτας Moriondo and Gariglio μαζί με τον αδελφό του Agostino και τον ξάδερφό του Gariglio. Ο Angelo αγόρασε το Grand-Hotel Ligure στο κέντρο της πόλης Piazza Carlo Felice και το American Bar στη Galleria Nazionale της Via Roma.

Πρώτη μηχανή εσπρέσο

Πρώτη πατέντα (16 Μαΐου 1885) της μηχανής καφέ εσπρέσο

Ο Moriondo παρουσίασε την εφεύρεσή του στη Γενική Έκθεση του Τορίνο το 1884, όπου της απονεμήθηκε το χάλκινο μετάλλιο. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας απονεμήθηκε για μια περίοδο έξι ετών στις 16 Μαΐου 1884 με τον τίτλο «Νέες μηχανές ατμού για την οικονομική και στιγμιαία παρασκευή ροφημάτων καφέ, μέθοδος «A. Moriondo». Το μηχάνημα κατασκευάστηκε από έναν μηχανικό ονόματι Martina, που εργαζόταν υπό την άμεση επίβλεψη του εφευρέτη.

Ενημερώθηκε διαδοχικά με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις 20 Νοεμβρίου 1884, Τόμος 34, Αρ. 381. Η εφεύρεση στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε με αίτηση διεθνούς διπλώματος ευρεσιτεχνίας αφού καταχωρήθηκε στο Παρίσι στις 23 Οκτωβρίου 1885. Τα επόμενα χρόνια, ο Moriondo συνέχισε να βελτιώνει δραστικά την εφεύρεσή του, με κάθε βελτίωση να κατοχυρώνεται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

American Bar στην Galleria Nazionale

Ο Moriondo δεν οδήγησε ποτέ την εφεύρεση σε παραγωγή βιομηχανικής κλίμακας.[6] Περιορίστηκε στην κατασκευή λίγων χειροποίητων μηχανών, τις οποίες συντήρησε με ζήλια στις εγκαταστάσεις του, πεπεισμένος ότι αυτή ήταν μια σημαντική διαφήμιση για αυτούς.

Ο Ian Bersten, ένας ιστορικός που καταγράφει την ιστορία του καφέ, περιγράφει τη συσκευή ως «την πρώτη ιταλική μηχανή μπαρ που έλεγχε την παροχή ατμού και νερού ξεχωριστά μέσω του καφέ» και ο Moriondo ως «ένας από τους πρώτους ανακάλυψες της μηχανής εσπρέσο». Σε αντίθεση με τις πραγματικές μηχανές εσπρέσο, ήταν χύμα και δεν παρασκεύαζε καφέ για τον μεμονωμένο πελάτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments