Άποψη

Διάψευση σεναρίων σε συνέχεια

Διάψευση σεναρίων σε συνέχεια
Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε για πολλοστή φορά τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Όμως αυτήν τη φορά είπε και κάτι επιπρόσθετο.

«Τ’  είχες Γιάννη, τ’ είχα πάντα»! Θα μπορούσε αυτό, εκτός από λαϊκή ρήση, να είναι o τίτλος που να καλύπτει όλες τις πλευρές: ΚΑΙ των σεναριογράφων που επιμένουν να δίνουν ημερομηνίες πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, αλλά ΚΑΙ του Πρωθυπουργού που επίσης επιμένει ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο.  Βασίμως, πλέον, μπορούμε να εικάσουμε ότι αυτό το σκηνικό θα επαναλαμβάνεται συνεχώς μέχρι την ημέρα που θα προκηρυχθούν οι εκλογές. Και μάλιστα, όσο πλησιάζουμε προς τη συνταγματική συμπλήρωση θητείας αυτής της κυβέρνησης με τις πρόωρες να μην γίνονται, να είστε βέβαιοι για ένα πράγμα: οι σεναριογράφοι θα επιδίδονται στην ανάλυση των λόγων που…ΔΕΝ έγιναν εν τέλει πρόωρες εκλογές.

Οι διαψεύσεις

Και τελικά, οι δημοσιολογούντες έχουν βαλθεί να επιβεβαιώσουν τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος όμως αναφερόταν στους πολιτικούς όταν έλεγε: « πολιτική είναι η ικανότητα να παρουσιάζεις σήμερα τι θα γίνει αύριο και να εξηγείς αύριο γιατί δεν έγινε». Κάπως έτσι έχει συμβεί αρκετές φορές ήδη με τα σενάρια, καθώς ,μην ξεχνάμε , ότι ακόμη και πρόσωπα που αρθρώνουν δημόσιο λόγο είχαν μιλήσει ακόμη και για ημερομηνίες «ύποπτες» για διεξαγωγή εκλογών.

Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χθες δεν άφησε την ευκαιρία να διαψεύσει τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Αυτήν τη φορά, όμως η διάψευσή του δεν ήταν απλώς κάθετη, αλλά και αιτιολογημένη. Στην αποστροφή του λόγου του, δεν περιορίστηκε στη διάψευση αλλά αναρωτήθηκε από μόνος του για το «γιατί όχι;» στις πρόωρες. Και απάντησε: «Γιατί αυτό ορίζει η θεσμική τάξη».

…και ημερομηνίες

Με δεδομένο ότι όχι μόνο περιορίστηκε στη διάψευση αλλά προχώρησε και στη στοιχειοθέτηση της «άρνησης» αποκαλύπτονται δυο πράγματα: και ότι ήταν προετοιμασμένος και ότι ήθελε να κάνει άλλο ένα βήμα. Το ζητούμενο είναι γιατί τώρα; Η αυτονόητη απάντηση είναι ότι οι διαψεύσεις θα γίνονται ακόμη και μέχρι την προηγούμενη ημέρα που θα χρειαστεί να ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν ζητήσει, πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Από την άλλη, το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχουν πυκνώσει οι πληροφορίες και για ημερομηνίες πρόωρων από 25 Σεπτεμβρίου μέχρι 9 Οκτωβρίου. Μάλιστα, το τελευταίο σενάριο έκανε λόγο για εξπρές προσφυγή στις κάλπες (την 11η Σεπτεμβρίου) με τον ελάχιστο δυνατό χρόνο προεκλογικής δραστηριότητας -κι άρα μέσα στο Δεκαπενταύγουστο…

Νέο δεδομένο

Η «σπερμολογία» αυτή, προφανώς και ενοχλεί το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο καλείται ανά δεκαήμερο να διαψεύδει σενάρια είτε εκλογών, είτε ανασχηματισμού. Και προφανέστατα όλες αυτές οι διαδόσεις λειτουργούν, αν όχι διαλυτικά, τότε σίγουρα, αποδιοργανωτικά για τον κυβερνητικό μηχανισμό. Σε κάθε περίπτωση, όποτε κι αν γίνουν εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί αυτό να γίνει μετά από ένα σκληρό και έντονο «ντεμαράζ» κυβερνητικών δράσεων και πρωτοβουλιών. Κι όχι μετά από μακρά…προεκλογική κόπωση και αγωνιώδη αναμονή.

Πάντως  με τρόπο ευθύ, αυτήν τη φορά ο Πρωθυπουργός έθεσε ανοιχτά αυτό που μέχρι σήμερα σημειώναμε ως έναν από τους δυο κύριους λόγους που δεν έχει επιλέξει ακόμη την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη: την προσήλωση στις θεσμικές επιταγές.

Βεβαίως, για να είμαστε και απολύτως ειλικρινείς, η προσήλωση στους θεσμούς δεν περιορίζεται μόνο στον τύπο, που επιβάλλει εξάντληση του συνταγματικού ορίου βίου μιας κυβέρνησης. Είναι και η ουσία: που είναι η δυνατότητα άσκησης διακυβέρνησης, χωρίς αποπροσανατολιστικά διλήμματα και εκτός τοξικού περιβάλλοντος. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση…

Ενδεχόμενα και δεδομένα

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι στη δημόσια ρητορική του (αλλά και στις σκέψεις του) ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκρούει τις πρόωρες εκλογές, αυτό δεν σημαίνει ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν παρακολουθούν κάποια δεδομένα (ή ενδεχόμενα) που μπορεί να είναι οι καταλύτες (ένα εξ αυτών ή συνδυαστικά κάποια) για την τελική ημερομηνία των εκλογών.

Τα ενδεχόμενα είναι πολύ συγκεκριμένα: κάθε  απρόβλεπτο γεγονός το καλοκαίρι, το οποίο θα απαιτεί είτε άμεση απάντηση, είτε -αντιθέτως- παρατεταμένο χρόνο επίλυσης. Ένα άλλο ενδεχόμενο θα μπορούσε να ήταν η επιτάχυνση των ευρωπαϊκών αποφάσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ευνοϊκό πολιτικό και δημοσιονομικό χώρο…

Από την άλλη υπάρχουν κάποια δεδομένα, τα οποία στην παρούσα φάση, προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις:

  • Διεύρυνση της διαφοράς: οι πολίτες δείχνουν να αποτιμούν θετικά τις διεθνείς πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, αλλά και την ανακοίνωση των μέτρων. Άρα, μήπως νέα θετικά μέτρα, ή κινήσεις βελτιώσουν περαιτέρω το κλίμα;
  • Άρνηση πολιτών για πρόωρες: οι πολίτες δεν δείχνουν να θέλουν πρόωρες εκλογές, σε ένα σημαντικό ποσοστό. Γεγονός το οποίο, αν δεν δείχνει ικανοποίηση από την κυβέρνηση, τότε σίγουρα αποκαλύπτει ότι η αντιπολίτευση δεν έχει καταφέρει να πείσει για την αναγκαιότητα τους…
  • Συγκρίσεις: Κυριάκος Μητσοτάκης και ΝΔ δείχνουν να υπερέχουν εμφανώς έναντι των Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στις απαντήσεις ως προς την ικανότητα (και δυνατότητα) επίλυσης προβλημάτων ή της εμπιστοσύνης.
  • Συσπείρωση: η ένταση του τελευταίου διαστήματος δείχνει να βελτιώνει τη συσπείρωση της ΝΔ. Άρα, αυτά τα ποσοστά δεν θα μπορούσαν να ανέβουν περισσότερο με τις περιοδείες που προγραμματίζουν ο Πρωθυπουργός, οι υπουργοί και τα κομματικά στελέχη στις περιφέρειες;

Ακόμη κι αν θέλει κάποιος να πιθανολογήσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, θα πρέπει να έχει κάτι στο μυαλό του: η πρώτη Κυριακή, στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πολύ σημαντική στην προσπάθεια εξασφάλισης της αυτοδυναμίας. Άρα η επιλογή του χρόνου των εκλογών θα είναι εντέλει, συνδεδεμένη μ αυτόν τον παράγοντα: τη μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη. Διότι, στις σκέψεις της ΝΔ, αυτό διασφαλίζει το απόλυτο θεσμικό ζητούμενο: την κυβερνησιμότητα!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments