Διεθνή

Βουλγαρία: Αεροπλάνο “φάντασμα” έπαιξε με τα νεύρα έξι χωρών του ΝΑΤΟ

Βουλγαρία: Αεροπλάνο “φάντασμα” έπαιξε με τα νεύρα έξι χωρών του ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: aerobcn/euractiv

Ένα μικρό αεροπλάνο έπαιξε με τα νεύρα της αεράμυνας έξι μελών του ΝΑΤΟ πριν προσγειωθεί την Πέμπτη (9 Ιουνίου) σε ένα μικρό αεροδρόμιο στη Βουλγαρία, όπου πιλότος και επιβάτες έγιναν καπνός

Ένα μυστηριώδες περιστατικό απασχόλησε την Τετάρτη τις αεράμυνες έξι νατοϊκών χωρών, αλλά έγινε γνωστό μία ημέρα αργότερα.

Η εισαγγελία στη βουλγαρική πόλη Ταργκόβιστε ξεκίνησε έρευνα για την περίεργη υπόθεση με ένα μικρό αεροπλάνο «Beechcraft» που πέταξε στους ουρανούς πολλών ευρωπαϊκών χωρών και προσγειώθηκε σε τοπικό αεροδρόμιο που συνήθως προορίζεται για γεωργικά αεροσκάφη.

Το αεροσκάφος βρέθηκε εγκαταλελειμμένο με τον τον κινητήρα ζεστό.

Δεν είναι σαφές γιατί το διθέσιο πέταξε πάνω από σχεδόν όλη την Ευρώπη για να προσγειωθεί στη Βουλγαρία ή αν ο άγνωστος πιλότος ήταν μόνος ή είχε επιβάτες.

Η βουλγαρική τηλεόραση έδειξε πλάνα των ερευνών στον χώρο όπου προσγειώθηκε το Beechcratf στις 9 Ιουνίου 2022.

Το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι το αεροπλάνο απογειώθηκε από τη Λιθουανία και πέρασε από επτά χώρες, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία, πριν προσγειωθεί στη Βουλγαρία. Έξι από αυτούς, εκτός από τη Σερβία, είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αντιαεροπορική άμυνα σε πολλές χώρες εντόπισε τον εισβολέα, τον οποίο προσπάθησαν να αναχαιτίσουν ή να έρθουν σε επαφή με τον πιλότο, χωρίς επιτυχία.

Το αεροπλάνο εισήλθε στη Βουλγαρία από τη βόρεια πόλη Βίντιν, όπου προσγειώθηκε για ανεφοδιασμό, αλλά δεν είναι γνωστό πού ακριβώς ανεφοδιάστηκε.

«Ποιος είναι ο σκοπός; Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι? Τι συνέβη? Ερευνούμε», φέρεται να είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας Μπόικο Ράσκοφ Ράσκοφ.

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος εισήλθε στον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο πτήσης λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης.

Το αεροπλάνο φέρεται να εντοπίστηκε από την ουγγρική και τη ρουμανική Πολεμική Αεροπορία, οι οποίες ανακατεύτηκαν με αεροσκάφη F-16 για να αναχαιτίσουν το Beechcraft. Κατά την είσοδο στον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας, ενεργοποιήθηκε και η αεροπορία της χώρας.

«Ποτέ το αεροπλάνο δεν ήταν απειλή για τις πολιτικές ή στρατιωτικές υποδομές στη Βουλγαρία. Πετούσε σε χαμηλά ύψη, γεγονός που δυσκόλευε την αναχαίτιση από μαχητικά αεροσκάφη, αλλά παρακολουθούνταν συνεχώς. Το Υπουργείο Άμυνας λαμβάνει τις κατάλληλες ενέργειες για να διαπιστωθούν οι συνθήκες», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Dragomir Zakov.

Τα μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν τον διευθυντή του αεροδρομίου στο Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας, ο οποίος φέρεται να είπε ότι το Beechcraft προσγειώθηκε επίσης σε ένα μικρό αεροδρόμιο στην Ουγγαρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε ή έξι άτομα κατέβηκαν και ανεφοδίασαν με καύσιμα το αεροπλάνο χρησιμοποιώντας μπιτόνια. Η ουγγρική αστυνομία προσπάθησε να τους σταματήσει, αλλά ήταν γρήγοροι και απογειώθηκαν αμέσως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments