Διεθνή

NATO: Κανένα σημάδι ρωσικής απειλής για τη Σουηδία, τη Φινλανδία

NATO: Κανένα σημάδι ρωσικής απειλής για τη Σουηδία, τη Φινλανδία

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS

Ο αναπληρωτής αρχηγός του ΝΑΤΟ, εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες θα ενταχθούν στη συμμαχία παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας

 Ο αναπληρωτής αρχηγός του ΝΑΤΟ δεν βλέπει άμεση στρατιωτική απειλή για τη Σουηδία και τη Φινλανδία από τη Ρωσία και είναι βέβαιος ότι τα επίδοξα υποψήφια μέλη του ΝΑΤΟ θα ενταχθούν στη συμμαχία παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, είπε στη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία της Κοπεγχάγης την Παρασκευή.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αντιμετωπίζουν τις αντιρρήσεις από την Τουρκία, η οποία τους κατηγορεί ότι υποστηρίζουν και φιλοξενούν Κούρδους μαχητές και άλλες ομάδες που θεωρεί τρομοκράτες.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα ενταχθούν στις τάξεις μας», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Μιρτσέα Γκεοάνα. “Οι σύμμαχοι έχουν ανησυχίες. Και η Τουρκία έχει κάποιες ανησυχίες που είναι θεμιτές όταν πρόκειται για τρομοκράτες”, πρόσθεσε.

Η Σουηδία και η Φινλανδία δήλωσαν ότι καταδικάζουν την τρομοκρατία και είναι ανοιχτές στον διάλογο.

Ερωτηθείς σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχονται στη Σουηδία και τη Φινλανδία κατά την περίοδο μέχρι να γίνουν πλήρως μέλη του ΝΑΤΟ, ο Γκεοάνα είπε ότι δεν βλέπει κανένα πραγματικό κίνδυνο για τις χώρες από τη Ρωσία.

«Δεν βλέπουμε σημάδια από τη Ρωσία ότι έχει τις δυνατότητες ή την πρόθεση σε αυτό το σημείο να είναι επιθετική από στρατιωτικής άποψης εναντίον αυτών των δύο υποψήφιων χωρών», είπε.

«Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την περίοδο με προσοχή με προληπτικό τρόπο, αλλά δεν βλέπουμε πραγματικούς κινδύνους από παραδοσιακή στρατιωτική σκοπιά για τη Φινλανδία και τη Σουηδία».

Η Φινλανδία δήλωσε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να τροποποιήσει τη νομοθεσία για τα σύνορα για να επιτρέψει την κατασκευή φραγμών στα ανατολικά της σύνορα με τη Ρωσία σε μια κίνηση να ενισχύσει την ετοιμότητα έναντι των υβριδικών απειλών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments