Πολιτική

Σοφία Νικολάου στο pagenews.gr: Η Εύβοια χρειάζεται μεγάλα έργα υποδομής

Σοφία Νικολάου στο pagenews.gr: Η Εύβοια χρειάζεται μεγάλα έργα υποδομής
Η Σοφία Νικολάου Υποψήφια Βουλευτής Ν. Ευβοίας ΝΔ, π. Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής τονίζει με άρθρο της στο pagenews.gr ότι η Εύβοια χρειάζεται μεγάλα έργα υποδομής

Είναι Μάρτιος του 2009 και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος διοργανώνει ημερίδα για την οδική ασφάλεια στους δρόμους. Οι διαπιστώσεις των ειδικών, εκείνη την εποχή, είναι τραγικές.

Στον άξονα Χαλκίδα – Λέπουρα – Κύμη, για κάθε 2,6 χιλιόμετρα δρόμου, υπήρχε ένα μελανό – επικίνδυνο σημείο ενώ στον ίδιο δρόμο, για κάθε 1,3 χιλιόμετρα, υπήρχε κι ένας κόμβος όπου τα ατυχήματα ήταν πολύ συχνά.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι στο τμήμα Χαλκίδα – Ερέτρια, οι παρασύρσεις πεζών ήταν συχνό φαινόμενο. Ανάλογα προβλήματα αντιμετώπιζε και ο άξονας Χαλκίδα – Αιδηψός.

Όπως έλεγαν τότε οι μηχανικοί, στο επαρχιακό δίκτυο του νομού, μήκους 840 χλμ., το οδόστρωμα είναι κακό, απουσιάζουν τα στηθαία, κυριαρχεί η χαμηλή γεωμετρία ενώ έλειπαν πάνω από 2.000 πινακίδες σήμανσης.

Έχουν περάσει 13 χρόνια από τότε κι όποιος επισκέπτεται την Εύβοια διαπιστώνει ότι όχι μόνο δεν έχει αλλάξει τίποτε, αλλά η κατάσταση είναι χειρότερη.

Σε μία από τις πολλές περιοδείες μου στην Εύβοια, πρόσφατα επισκέφτηκα το Μετόχι, με αφορμή τη Γιορτή Κερασιού. Η διαδρομή από την Χαλκίδα μέχρι το χωριό, και ειδικά από την Κύμη κι έπειτα θυμίζει… γύρο του θανάτου.

Η επικινδυνότητα του δρόμου είναι τόσο μεγάλη που μόνο από τύχη δεν υπάρχουν περισσότερα θύματα, ειδικά τις βραδινές ώρες.

Αυτή είναι η κατάσταση στην Εύβοια, σε ένα από τα ομορφότερα μέρη της χώρας, σε απόσταση αναπνοής από την Αττική.

Και το ερώτημα που τίθεται, όχι μόνο από πέρυσι, όπου η πυρκαγιά κατέστρεψε τα πάντα στη Βόρεια Εύβοια, αλλά διαχρονικά: Πώς μπορούν να περιμένουν οι Ευβοιώτες καλύτερες ημέρες για τους ίδιους και τα παιδιά τους όταν η περιοχή τους βρίσκεται σε πολυετή οδική απομόνωση;

Χωρίς έργα υποδομής, χωρίς την ευκολία πρόσβασης που θα φέρει επενδύσεις, τουριστική ανάπτυξη, βελτίωση των οδικών μεταφορών, καμιά περιοχή της χώρας δεν μπορεί να παρουσιάσει οικονομική ευμάρεια.

Πολλώ δε μάλλον στην Εύβοια όπου η μορφολογία του εδάφους κάνει περισσότερο επιτακτική την ανάγκη μεγάλων έργων υποδομής.

Ο νομός αφέθηκε επί πολλά χρόνια στην τύχη του. Η περσινή καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια αποτέλεσε το ολοκληρωτικό χτύπημα για έναν νομό που έχει απαξιωθεί εδώ και δεκαετίες, από τη μία άκρη του νησιού στην άλλη.

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης, μετά την πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια, και το σχέδιο ανασυγκρότησης που ξεκινά να υλοποιείται για να «αναστηθεί» το νησί, είναι ένα πρώτο, θετικό βήμα.

Η Εύβοια μπαίνει σε φάση οδικής ανασυγκρότησης, αρκεί να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις.

Για το λόγο αυτό όλοι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Δηλαδή στη δημιουργία ενός οδικού δικτύου και των απαραίτητων υποδομών που θα αποτελέσουν την αφετηρία για μια αξιοπρεπή διαβίωση των κατοίκων και των επισκεπτών, για την άμεση πρόσβαση σε δομές υγείας, την ασφαλή και ταχύτατη διασύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, την ανάδειξη του εκπληκτικού τουριστικού προϊόντος που μπορεί να προσφέρει η Εύβοια.

Η δημοπράτηση του έργου της «Παράκαμψης Χαλκίδας και Παράκαμψης Ψαχνών», προϋπολογισμού 210 εκατ. ευρώ, και το έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Εύβοιας, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό με τον Νότιο Οδικό Άξονα, μπορούν να αλλάξουν τη μοίρα του τόπου μας.

Και στη μεγάλη αλλαγή μπορούν να βοηθήσουν το ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης, που είναι τα εργαλεία εκείνα τα οποία θα χρηματοδοτήσουν το σχέδιο για την αναγέννηση της Εύβοιας.

Συμπερασματικά, αυτό που πρέπει να κάνουμε ώστε να σπάσουμε την οδική απομόνωση και να φέρουμε οικονομική ανάκαμψη είναι ένα: Μεγάλα έργα υποδομής. Από οδικούς άξονες, μέχρι βιώσιμα στις κλιματικές αλλαγές αντιπλημμυρικά έργα, φράγματα, ολιστικό σχέδιο αποκατάστασης των καμένων περιοχών.

Διότι κύριο μέλημα όλων πρέπει να είναι το πώς θα αποτρέψουμε την εσωτερική μετανάστευση, την εγκατάλειψη των χωριών, τη φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

Άλλωστε, η Εύβοια έχει όλα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να την καταστήσουν πρωταγωνίστρια των εξελίξεων. Να γίνει δηλαδή η ατμομηχανή της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα.

*Η Σοφία Νικολάου είναι Υποψήφια Βουλευτής Ν. Ευβοίας ΝΔ, π. Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments