Ελλάδα

Revenge porn: Σε κακούργημα και αυτοτελές αδίκημα θεσπίζεται στον Ποινικό Κώδικα

Revenge porn: Σε κακούργημα και αυτοτελές αδίκημα θεσπίζεται στον Ποινικό Κώδικα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Revenge porn: Αλλαγές θα υπάρξουν στον ποινικό κώδικα, όσο αφορά για το ποινικό αδίκημα της εκδικητικής πορνογραφίας, δηλαδή το revenge porn

Αλλαγές θα υπάρξουν στον ποινικό κώδικα, όσο αφορά για το ποινικό αδίκημα της εκδικητικής πορνογραφίας, δηλαδή το revenge porn. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναβαθμίζει το έγκλημα σε κακούργημα και αυτοτελές αδίκημα και έτσι πλέον θα θεσπίζεται και στον Ποινικό κώδικα.

Αυτή η σημαντική νομοθετική παρέμβαση έρχεται να καλύψει ένα «κενό» στον κώδικα, για ένα αδίκημα εξαιρετικά διαδεδομένο τα τελευταία χρόνια πλέον με βάση την εξέλιξη της τεχνολογίας και ειδικά με τα social media.

Υπενθυμίζεται ότι το «κενό» στον Ποινικό Κώδικα για το αδίκημα της εκδικητικής πορνογραφίας είχε απασχολήσει έντονα μετά την υπόθεση του τηλεπαρουσιαστή Στάθη Παναγιωτόπουλου. Μάλιστα, η νέα αυτή διάταξη, που προστέθηκε στο σχέδιο για την ενσωμάτωση οδηγίας της ΕΕ, αποτελούσε και δέσμευση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.

Η νέα διάταξη, όπως αναφέρει το dikastiko.gr, ενσωματώνεται ως προσθήκη της τελευταίας στιγμής στο σχέδιο νόμου για την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/713 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής πλην των μετρητών και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαίσιο 2001/413/ΔΕΥ του Συμβουλίου» και είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση που έληξε στις 3 Ιουνίου. Το σχέδιο με τις προσθήκες κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή.

48χρονο

Κάθειρξη έως οκτώ έτη και ειδική πρόβλεψη για ανηλίκους

Με αυτό πλέον κωδικοποιείται από πλημμέλημα έως και κακούργημα στο άρθρο 346 ΠΚ η εκδικητική πορνογραφία (revenge porn) με ειδική πρόβλεψη για τους ανηλίκους και την διακίνηση σε ευρύ αριθμό προσώπων κυρίως όταν πρόκειται για βιντεοσκοπημένο υλικό μεταξύ συντρόφων ή συζύγων.

Στον Ποινικό Κώδικα προστίθεται άρθρο 346 ως εξής:

«Άρθρο 346

Προσβολές της γενετήσιας ζωής

  1. Όποιος χωρίς δικαίωμα κοινολογεί σε τρίτο πρόσωπο ή αναρτά σε κοινή θέα, πραγματική, αλλοιωμένη ή σχεδιασμένη εικόνα ή κάθε είδους οπτικό ή οπτικοακουστικό υλικό, στο οποίο αποτυπώνεται μη δημόσια πράξη άλλου που αφορά στη γενετήσια ζωή του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) ετών και χρηματική ποινή.
  2. Όποιος απειλεί άλλον ότι θα τελέσει τις πράξεις της παρ. 1 τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους. Αν ο υπαίτιος της πράξης του προηγούμενου εδαφίου εξαναγκάζει άλλον σε πράξη ή παράλειψη ή ανοχή για την οποία αυτός δεν έχει υποχρέωση, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών.
  3. Με κάθειρξη έως οκτώ (8) έτη και χρηματική ποινή τιμωρείται η πράξη της παρ. 1 αν τελείται:
  • με ανάρτηση στο διαδίκτυο ή σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης με αόριστο αριθμό αποδεκτών,
  • από ενήλικο και αφορά σε ανήλικο,
  • σε βάρος νυν ή πρώην συζύγου ή συντρόφου του υπαιτίου ή σε βάρος προσώπου που
  • συνοικεί με αυτόν ή έχει μαζί του σχέση εργασίας ή υπηρεσίας ή βρίσκεται υπό την επιμέλεια
  • την προστασία του ή δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του,
  • με σκοπό να προσπορίσει ο υπαίτιος στον εαυτό του ή σε άλλον περιουσιακό όφελος.

4. Αν κάποια από τις πράξεις των προηγούμενων παραγράφων οδήγησε το θύμα σε απόπειρα αυτοκτονίας επιβάλλεται κάθειρξη και χρηματική ποινή. Αν η πράξη του προηγούμενου εδαφίου οδήγησε στο θάνατο επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών και χρηματική ποινή.»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments