Ελλάδα

Ποινικός κώδικας: Φυλακή ακόμα και για πλημμέλημα

Ποινικός κώδικας: Φυλακή ακόμα και για πλημμέλημα

Πηγή Φωτογραφίας: Lawspot

Με βάση αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα για εγκληματικές οργανώσεις, οι δράστες θα οδηγούνται στη φυλακή χωρίς αναστολή ή μετατροπή, ανεξαρτήτου ποινής, ακόμα και για πλημμέλημα.

Νέα διάταξη στον Ποινικό Κώδικα: Στη φυλακή, χωρίς αναστολή ή μετατροπή ακόμα και για πλημμέλημα για κλοπές

Στη φυλακή θα οδηγούνται απευθείας μετά την καταδίκη τους οι δράστες ακόμα και πλημμελημάτων όπως κλοπές, διαρρήξεις ή ακόμα και ζημιών περιουσιών. Με βάση αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα, όταν τα αδικήματα αυτά διαπράττονται από συμμορία δεν θα υπάρχει αναστολή ή μετατροπή της ποινής.

– Οι ποινές δραστών εγκλημάτων (ακόμα και πλημμελημάτων ) κατά της περιουσίας και της ιδιοκτησίας, αν διαπράττουν το έγκλημα ως συμμορία, δεν μετατρέπονται, ούτε αναστέλλονται.

– Στη φυλακή, ανεξαρτήτως ποινής, οδηγούνται όλα τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Αλλαγή

Με βάση την αλλαγή του άρθρου 187 ΠΚ, πλέον η καταδίκη για “εγκληματική οργάνωση” σε όλες τις μορφές της -ακόμα και για πλημμέλημα με ποινή έως 3 χρόνια δηλαδή ως “συμμορία”- οδηγεί μόνο στις φυλακές, χωρίς τη δυνατότητα καμίας αναστολή ή μετατροπής της ποινής. Η διάταξη ψηφίστηκε προ ημερών μέσα στις αλλαγές του αθλητικού νόμου με την αυστηροποίηση των ποινών για την οπαδική βία. Στο τέλος του ΦΕΚ A 52/2022/11 Μαρτίου, εισήχθη μια εξαιρετικά σημαντική αλλαγή στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα (2019) περί εγκληματικής οργάνωσης.

Δηλαδή σύμφωνα με την αλλαγή: “1. Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α΄ 95) προστίθεται αναφορά στα έννομα αγαθά της προσωπικής ελευθερίας, της ιδιοκτησίας και της περιουσίας και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

“3. Όποιος, εκτός από την περίπτωση της πρώτης παραγράφου, οργανώνεται με άλλον ή άλλους για να διαπράξουν κακούργημα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Με φυλάκιση έως τρία έτη τιμωρείται ο υπαίτιος αν η κατά το προηγούμενο εδάφιο ένωση έγινε για τη διάπραξη πλημμελήματος με το οποίο επιδιώκεται οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος ή η προσβολή της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ανηλικότητας, της προσωπικής ελευθερίας, της ιδιοκτησίας ή της περιουσίας”.

Ουσιαστικά δηλαδή καταλαμβάνει όλες τις ομάδες που προκαλούν φθορές ή καταστρέφουν ιδιοκτησίες ή περιουσίες, αλλά και τις ομάδες που λειτουργούν σε συνεννόηση και κλέβουν μικροποσά ή άλλα αντικείμενα από ανθρώπους στις γειτονιές της Αθήνας.

Στις φυλακές

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως προστίθεται παράγραφος 6 στο άρθρο 187 που ορίζει ρητά ότι όλοι αυτοί που διέπραξαν τα ανωτέρω αδικήματα, λειτουργώντας κατόπιν συνεννόησης ως συμμορία η ποινή οδηγεί αυτομάτως στις φυλακές, χωρίς καμμιά αναστολή σε τυχόν ποινές τους!

Συγκεκριμένα:

Στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα προστίθεται παρ. 6 ως εξής:

“6. Στις περιπτώσεις καταδίκης για αξιόποινες πράξεις του παρόντος άρθρου, καθώς και για τα συναφή αδικήματα που συνεκδικάστηκαν με την ίδια απόφαση, η ποινή δεν αναστέλλεται ούτε μετατρέπεται με κανέναν τρόπο, τυχόν δε ασκηθείσα έφεση δεν έχει αναστέλλουσα ισχύ”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments