Διεθνή

Μακρόν: “Στροφή” για τη Ρωσία – Σκληρή γραμμή ενόψει μιας επίσκεψης στο Κίεβο

Μακρόν: “Στροφή” για τη Ρωσία – Σκληρή γραμμή ενόψει μιας επίσκεψης στο Κίεβο

Πηγή Φωτογραφίας: romaniajournal

Ο Γάλλος ηγέτης έχει επικριθεί από την Ουκρανία και τους συμμάχους της Ανατολικής Ευρώπης για αυτό που αντιλήφθηκαν ως διφορούμενη υποστήριξή του στην Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας

 Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε μια πιο σκληρή γραμμή για τη Ρωσία την Τετάρτη μετά την επίσκεψη σε γαλλικά και συμμαχικά στρατεύματα σε βάση του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία, επιδιώκοντας να κατευνάσει τις ανησυχίες στην Ουκρανία και σε ορισμένους Ευρωπαίους συμμάχους σχετικά με την προηγούμενη στάση του απέναντι Μόσχα.

Ο Μακρόν έφτασε στη Ρουμανία την Τρίτη για ένα τριήμερο ταξίδι στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας, προτού κατευθυνθεί ενδεχομένως στο Κίεβο την Πέμπτη για επίσκεψη με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, δήλωσαν δύο διπλωματικές πηγές.

Ο Γάλλος ηγέτης έχει επικριθεί από την Ουκρανία και τους συμμάχους της Ανατολικής Ευρώπης για αυτό που αντιλήφθηκαν ως διφορούμενη υποστήριξή του στην Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Οι Γάλλοι αξιωματούχοι προσπάθησαν τις τελευταίες ημέρες να ενισχύσουν τα δημόσια μηνύματα, ενώ ο Μακρόν φάνηκε να ακολουθεί πιο σκληρή γραμμή το απόγευμα της Τρίτης όταν ήταν με τα στρατεύματά του.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε τις πολεμικές δυνάμεις της Ρωσίας, να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς και τον στρατό τους και θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε», είπε στους Γάλλους και στα στρατεύματα του ΝΑΤΟ σε στρατιωτική βάση στη Ρουμανία.

«Αλλά για το άμεσο μέλλον, θα χρειαστεί να προστατεύσουμε, να αποτρέψουμε και να είμαστε παρόντες», είπε.

Ο Μακρόν έχει επανειλημμένα δηλώσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι ήταν ζωτικής σημασίας να μην «ταπεινωθεί» η Ρωσία, ώστε να μπορέσει να βρεθεί μια διπλωματική λύση όταν τελειώσουν οι μάχες και συνέχισε να κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με το Κρεμλίνο, ενοχλώντας περισσότερους συμμάχους.

Η Γαλλία ηγείται μιας ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία με περίπου 800 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων 500 Γάλλων στρατιωτών μαζί με άλλους από την Ολλανδία και το Βέλγιο. Το Παρίσι έχει επίσης αναπτύξει ένα πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος.

Ο Μακρόν μεταβαίνει στη Μολδαβία αργότερα την Τετάρτη για να υποστηρίξει μια χώρα που πολλοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να παρασυρθεί στη σύγκρουση στη γειτονική Ουκρανία.

Το επίκεντρο μπορεί να στραφεί στο Κίεβο την Πέμπτη, με διπλωματικές πηγές να λένε ότι οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες ενδέχεται να κατευθυνθούν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Η γαλλική προεδρία αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την επίσκεψη.

Η συμβολική επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί μια ημέρα προτού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει σύσταση σχετικά με το καθεστώς της Ουκρανίας ως υποψήφιας χώρας στην ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments