Διεθνή

Ζελένσκι: Αποδοχή πρόσκλησης από τον Σολτς για να συμμετάσχει στην επόμενη σύνοδο κορυφής της G7

Ζελένσκι: Αποδοχή πρόσκλησης από τον Σολτς για να συμμετάσχει στην επόμενη σύνοδο κορυφής της G7

Πηγή Φωτογραφίας: The Globe and Mail, Αρχείου

Ζελένσκι: Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι «αποδέχτηκε μια πρόσκληση» του Όλαφ Σολτς να συμμετάσχει στην επόμενη σύνοδο κορυφής της G7

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι «αποδέχτηκε μια πρόσκληση» του Όλαφ Σολτς να συμμετάσχει στην επόμενη σύνοδο κορυφής της G7 στα τέλη Ιουνίου στη Βαυαρία, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, που επισκέφθηκε σήμερα την Ουκρανία.

«Σας ευχαριστώ κύριε Ζελένσκι που αποδεχτήκατε την πρόσκλησή μου να συμμετάσχετε στη σύνοδο κορυφής της G7», που θα διεξαχθεί από τις 26 έως τις 28 Ιουνίου στο συγκρότημα του κάστρου του Σλος Ελμάου (νότια Γερμανία), έγραψε στο Twitter ο Σολτς, χωρίς να διευκρινίσει αν ο Ζελένσκι, που δεν έχει φύγει από την Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, θα μεταβεί στη Βαυαρία ή αν θα μιλήσει στη σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος, με ανάρτησή του στο Telegram, ευχαρίστησε τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας που επέδειξαν αλληλεγγύη με τη χώρα του επισκεπτόμενοι σήμερα το Κίεβο. «Σας ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη σας με τη χώρα και τον λαό μας», έγραψε ο Ζελένσκι.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από την πλευρά του, μετά τη σύντομη επίσκεψη στο Ιρπίν, πως «η Ουκρανία πρέπει να μπορέσει να αντισταθεί και να νικήσει».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με τις δηλώσεις του, στις οποίες υποστήριζε ότι δεν πρέπει «να ταπεινωθεί» η Ρωσία και οι οποίες επικρίθηκαν πολύ στην Ουκρανία, ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως «η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ουκρανίας από την πρώτη ημέρα είμαστε ανεπιφύλακτα στο πλευρό των Ουκρανών». Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε στο τέλος της επίσκεψης στο Ιρπίν πως «θα τα ανοικοδομήσουμε όλα».

Οι Ρώσοι «κατέστρεψαν νηπιαγωγεία, παιδικές χαρές. Όλα θα ανοικοδομηθούν», τόνισε ο Ντράγκι μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού περπάτησε στους δρόμους του Ιρπίν μαζί με τον Μακρόν, τον Σολτς και τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις.

Πώς αντιδρά το Κρεμλίνο στην επίσκεψη Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι στο Κίεβο

Το Κρεμλίνο είπε ότι ελπίζει ότι οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας δεν θα συζητήσουν μόνο για τις προμήθειες όπλων στην επίσκεψή τους στο Κίεβο, αλλά θα «πιέσουν τον Πρόεδρο Ζελένσκι να ρίξει μια ρεαλιστική ματιά στο κατάσταση”.

«Ελπίζω ότι οι ηγέτες… δεν θα επικεντρωθούν μόνο στην υποστήριξη της Ουκρανίας, τροφοδοτώντας την περαιτέρω με όπλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας με δημοσιογράφους. «Αυτό είναι απολύτως άσκοπο, θα παρατείνει τα δεινά των ανθρώπων και θα προκαλέσει νέα ζημιά στη χώρα».

Ο Μακρόν, ο Σολτς και ο Ντράγκι επισκέφθηκαν την Ίρπιν στα περίχωρα του Κιέβου την Πέμπτη σε μια υψηλού προφίλ εκδήλωση υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Η προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 εθνών και η απαίτησή της για περισσότερα όπλα για την καταπολέμηση της εισβολής της Ρωσίας αναμένεται να είναι τα δύο κύρια θέματα των συνομιλιών των ηγετών της ΕΕ με τον Ζελένσκι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments