Διεθνή

ΗΠΑ: Επανεξετάζουν τους δασμούς στην Κίνα για να μπει “φρένο” στον πληθωρισμό

ΗΠΑ: Επανεξετάζουν τους δασμούς στην Κίνα για να μπει “φρένο” στον πληθωρισμό

Πηγή Φωτογραφίας: aa

Αναπόφευκτη η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας εκτιμούν Αμερικανοί αξιωματούχοι, λίγες μόνο μέρες μετά τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας σε περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν επανεξετάζει την άρση ορισμένων δασμών στην Κίνα και μια πιθανή παύση του ομοσπονδιακού φόρου φυσικού αερίου, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές της βενζίνης και τον πληθωρισμό, δήλωσαν την Κυριακή δύο ανώτατοι αξιωματούχοι.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν μιλώντας στο ABC News, είπε ότι ορισμένοι δασμοί στην Κίνα που κληρονόμησε από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν εξυπηρετούν «κανένα στρατηγικό σκοπό» και πρόσθεσε ότι ο Μπάιντεν σκέφτεται να τους αφαιρέσει ως τρόπο μείωσης του πληθωρισμού.

«Όλοι αναγνωρίζουμε ότι η Κίνα εμπλέκεται σε μια σειρά από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν, αλλά οι δασμοί που κληρονομήσαμε, ορισμένοι δεν εξυπηρετούν στρατηγικό σκοπό και αυξάνουν το κόστος για τους καταναλωτές», είπε.

Η υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ είπε ότι ο πρόεδρος αξιολογεί επίσης μια παύση στον ομοσπονδιακό φόρο φυσικού αερίου για να μειώσει τις τιμές, λέγοντας στο CNN ότι μια τέτοια κίνηση «δεν είναι εκτός τραπεζιού».

Τα σχόλια έρχονται, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τις υψηλές τιμές της βενζίνης και τον πληθωρισμό, που τώρα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός θα χρειαστούν δύο χρόνια για να πέσει σταδιακά στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Ο Μπάιντεν είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης ορισμένων από τους δασμούς που επιβλήθηκαν σε κινεζικά αγαθά αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον προκάτοχό του το 2018 και το 2019 εν μέσω ενός σκληρού εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Αναπόφευκτη η ύφεση εκτιμούν Αμερικανοί αξιωματούχοι

Τόσο ο Γκράνχολμ όσο και η Γέλεν επανέλαβαν τη θέση του Μπάιντεν ότι η ύφεση «δεν είναι αναπόφευκτη», με την υπουργό Οικονομικών να λέει ότι οι δαπάνες στην αγορά εργασίας και στους καταναλωτές παραμένουν ισχυρές. Η Μέστερ είπε επίσης ότι δεν προβλέπει ύφεση παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Η Γέλεν, ωστόσο, περιέγραψε τον πληθωρισμό ως “απαράδεκτα υψηλό” και πρόσθεσε ότι αναμένει ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί.

Το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, θα διολισθήσει σε ύφεση έχει προκαλέσει αυξανόμενη ανησυχία για τους διευθυντές, την Federal Reserve και την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λόρενς Σάμερς δήλωσε στο NBC News ότι διαφωνεί με την εκτίμηση των σημερινών αξιωματούχων, λέγοντας ότι περίμενε ύφεση.

«Η πιθανότητα είναι ότι για να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να σταματήσει τον πληθωρισμό, η Fed θα αυξήσει αρκετά τα επιτόκια ώστε η οικονομία να διολισθήσει σε ύφεση», δήλωσε ο Σάμερς την Κυριακή.

Η άνοδος του πληθωρισμού οδήγησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας σε περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments