Πολιτική

Ζωή Ράπτη: Στο επίκεντρο των πολιτικών η ψυχική υγεία

Ζωή Ράπτη: Στο επίκεντρο των πολιτικών η ψυχική υγεία
Ζωή Ράπτη: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει την ψυχική υγεία ως έναν από τους τέσσερις πυλώνες της πολιτικής του για την περίοδο 2020-2025 αναφέρει η υφυπουργός Ζωή Ράπτη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει την ψυχική υγεία ως έναν από τους τέσσερις πυλώνες της πολιτικής του για την περίοδο 2020-2025 αναφέρει η υφυπουργός Ζωή Ράπτη. «Η κυβέρνησή μας διέβλεψε σε πρώιμο στάδιο ότι επίκειται μια δεύτερη σιωπηλή πανδημία, αυτή της ψυχικής υγείας. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δημιούργησε, μέσα στην πανδημία, άμεσα ειδικό χαρτοφυλάκιο για την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις, το οποίο είχα τη μεγάλη τιμή να μου αναθέσει, με στόχο τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του γενικού πληθυσμού και των ευάλωτων ομάδων», αναφέρει η κυρία Ράπτη.

«Έχουμε εντάξει στο στρατηγικό σχεδιασμό και τις πολιτικές μας την ανάπτυξη δομών, δράσεων και προγραμμάτων για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ευημερία όλων των συμπολιτών μας. Από την έναρξή της, ήμασταν κοντά στους ασθενείς και τις οικογένειες τους, καθώς και στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων μας, μέσω του προγράμματος “Κανένας μόνος στην Πανδημία”, παρέχοντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη με ειδικούς Ψυχικής Υγείας, τόσο εντός των νοσοκομείων μέσω τηλεσυμβουλευτικής, όσο και κατ’ οίκον.

Για την «δεύτερη σιωπηλή πανδημία», αυτή της ψυχικής υγείας, τις δράσεις και τα προγράμματα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη τονίζει στο ΑΠΕ ΜΠΕ η υφυπουργός Υγείας ότι η ψυχική υγεία βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών του Υπουργείου Υγείας και αυτό αποδεικνύεται και από την αύξηση κατά 62% του προϋπολογισμού για την ψυχική υγεία.

Ενίσχυση νέων δομών

Στην εφ’ ολης της ύλης συζήτηση για την κατάσταση της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα η κυρία Ραπτη αναφέρεται στην ενίσχυση των δομών και στην ανάπτυξη νέων δομών, όπως οι 106 νέες μονάδες ψυχικής υγείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, σε δράσεις και προγράμματα για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη με μότο «να μην μείνει κανένας μόνος του, να μην μείνει κανένας πίσω». Ειδική αναφορά κάνει σε δράσεις για τα παιδιά και τους εφήβους, αλλά και για την τρίτη ηλικία. Επίσης στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου μεταφοράς των ψυχικά ασθενών σε κατάλληλη Μονάδα Ψυχικής Υγείας κατά τη διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας και κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, μετά από τρεις δεκαετίες νομοθετικού κενού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments