Διεθνή

Αδιέξοδο στις συνομιλίες Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Αδιέξοδο στις συνομιλίες Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: profile

Η Τουρκία έχει σοβαρές αντιρρήσεις σχετικά με τις προσπάθειές της για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία

  Δεν ευοδώθηκαν οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες μεταξύ Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας για συμμετοχή των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, λόγω ουσιαστικά της τουρκικής άρνησης.

Η Τουρκία έχει σοβαρές αντιρρήσεις σχετικά με τις προσπάθειές της για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία, αντιρρήσεις οι οποίες επιβραδύνουν ακόμη περισσότερο την ταχύτερη ενταξιακή διαδικασία που άλλες χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ επιθυμούν.

Βλέποντας την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Σουηδία και η Φινλανδία ανακοίνωσαν χωριστά τον περασμένο μήνα ότι η καθεμία θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οι δύο χώρες διατηρούν εδώ και καιρό την ουδετερότητά τους, αλλά έχουν σφυρηλατήσει μια στενότερη σχέση με το ΝΑΤΟ και έχουν λάβει μέρος σε ορισμένες ασκήσεις που έχει διοργανώσει η Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ είχε να κάνει κυρίως με την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες ενέργειες που τους κάνουν να πιστεύουν ότι η Ρωσία δεν αρκείται απλώς στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χαιρετίστηκε σε μεγάλο βαθμό από άλλα κράτη –  μέλη της συμμαχίας.

Ωστόσο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέστησε εκ νέου σαφές, μέσω των αντιπροσώπων του, ότι αυτή θα ήταν μια γρήγορη κίνηση για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Δύο σημαντικές αρνήσεις για τον Ερντογάν είναι η απόφαση της Σουηδίας να επιτρέψει στους Κούρδους αντιφρονούντες να ζουν και να δραστηριοποιούνται εντός της Σουηδίας και η απόφαση και των δύο χωρών να υποστηρίξουν εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στην Τουρκία μετά την αποστολή στρατευμάτων στη Συρία το 2019.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, (PKK) θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση και η Τουρκία λέει ότι η Σουηδία επέτρεψε στους τρομοκράτες αυτής της οργάνωσης να έχουν χαλαρές σχέσεις με μια άλλη κουρδική οργάνωση, το PYD. Ο Ερντογάν επιμένει και θέλει η Σουηδία να εκδώσει Κούρδους «τρομοκράτες» στην Τουρκία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επισκέφθηκε τη Σουηδία,  επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Συμμαχίας για την ασφάλεια κάθε χώρας  και τόνισε ότι η ασφάλεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας έχει ξεχωριστή σημασία για το ΝΑΤΟ, ενώ κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, η Σουηδία και η Φινλανδία έλαβαν εγγυήσεις ασφαλείας από το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η Τουρκία εμμένει στην άποψή της, ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, που καθιστούν ακόμη αδύνατη την ένταξη στο ΝΑΤΟ, με κυριότερο αυτό του PKK.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments