Ελλάδα

Θα εκπαιδεύονται οι αστυνομικοί στα πρότυπα της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων;

Θα εκπαιδεύονται οι αστυνομικοί στα πρότυπα της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων;

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Διότι δεν είναι και το πιο σύνηθες το Academy του FBI να θέλει να μοιάσει στο West Point, η Scotland Yard στο Sandhurst και η Γαλλική Αστυνομία στο Saint-Cyr.

Με ενημέρωση του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ.Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι αναμένεται να υπάρξει κατάθεση προς συζήτηση και ψήφιση νέου νομοσχεδίου για την ΕΛ.ΑΣ. Ειδικότερα, ο κ.Θεοδωρικάκος έδωσε συνέντευξη τους δημοσιογράφους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη στην εκπομπή « Μπρα ντε φερ» του ραδιοφώνου, και αναφέρθηκε μεταξύ  άλλων στο υπό κατάθεση Νομοσχέδιο ΕΛΑΣ στη Βουλή για την αστυνομική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, απώτερος στόχος είναι αναβάθμιση της εκπαίδευσης των υποψήφιων αστυνομικών, με βάση τα πρότυπα των Ανώτατων παραγωγικών Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων. Και με αυτό εννοούσε την εξαιρετική εκπαίδευση που λαμβάνουν οι υποψήφιοι ευέλπιδες μετά την αποφοίτησή τους από τα ΓΕΛ.

«Δίνουμε για διαβούλευση το καινούριο μας νομοσχέδιο, το οποίο αφορά την αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης. Η Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας διαμορφώνεται στα πρότυπα των Ανώτατων παραγωγικών Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, στο οποίο βρίσκεται η Σχολή Ευελπίδων. Όταν ψηφιστεί θα είναι πλέον ένα κανονικό πανεπιστήμιο», σημείωσε με έμφαση ο κ.Θεοδωρικάκος.

Παράλληλα, όσον αφορά στα προγράμματα σπουδών στην Αστυνομική Ακαδημία είπε, ότι αυτά θα αναβαθμιστούν με το νέο Νομοσχέδιο ΕΛΑΣ και, ότι θα δοθεί έμφαση σε πολύ υψηλό ποιοτικό επίπεδο και διαδικασίες αξιολόγησης.

«Ανοίγουμε ακόμα περισσότερο την Αστυνομική Ακαδημία στο προσωπικό της ακαδημαϊκής κοινότητας, το οποίο θα έχει καθοριστικό ρόλο στις εκπαιδευτικές διαδικασίες εμπεδώνοντας το αίσθημα της αξιοκρατίας το οποίο χρειαζόμαστε πάρα πολύ στην αστυνομία συνολικά», κατέληξε.

Να σημειωθεί, ότι αμφότερες οι σχολές εκπαίδευσης, τόσο των υποψηφίων αστυνομικών, όσο και των στρατιωτικών έχουν εξαιρετικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, όμως εδώ το ζητούμενο είναι η τελειότητα; ή η προσαρμογή  στη καθημερινότητα και η επαφή με τους πολίτες σε σωστή και ορθολογική βάση;

Διότι δεν είναι και το πιο σύνηθες το Academy του FBI να θέλει να μοιάσει στο West Point, η Scotland Yard στο Sandhurst και η Γαλλική Αστυνομία στο Saint-Cyr.

Βέβαια για αυτό θα πρέπει να τοποθετηθούν επίσημα και ανώτατα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς πληθαίνουν οι φωνές, ότι  Ελληνική Αστυνομία πρέπει να ακολουθήσει μια άλλη Ακαδημαϊκή γραμμή βασισμένη αμιγώς σε αστυνομικά πρότυπα και όχι σε άμεση συνάφεια και σύγκριση με την ΣΣΕ, η οποία έχει εξαιρετικό ακαδημαϊκό πρόγραμμα πλην όμως απευθύνεται με διαφορετικό τρόπο και μεθόδους στους σπουδαστές της.

Η Ελληνική Αστυνομία από τη άλλη, οφείλει να δώσει έμφαση στα εξής σημεία:

  1. Συμμετοχή σε κοινωνικές δράσεις κυρίως μέσω προγραμμάτων από την Σχολή προκειμένου ο νεαρός αστυνομικός να εντρυφήσει στην ιδέα της κοινωνικής προσφοράς
  2. Αναβάθμιση ακαδημαϊκών προτύπων στα πλαίσια της Γαλλικής και Αγγλικής Αστυνομίας
  3. Συμμετοχή και διοργάνωση ομάδων πρόληψης κυβερνοασφάλειας με την ταυτόχρονη παροχή κινήτρων για όσους αστυνομικούς θα στελεχώσουν τις συγκεκριμένες ομάδες. Το Υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να βρεις αυτή την εποχή πιστοποιημένους αναλυτές κυβερνοασφάλειας με μισθούς δημοσίου τομέα.
  4. Εξοικείωση των αστυνομικών με κοινωνικές ομάδες εστίασης, δημοσιογράφους και ψηφιακά μέσα.
  5. Παροχή περεταίρω μαθημάτων πρώτων βοηθειών, γεγονός που μπορεί να σώσει εκατοντάδες ζωές σε real time conditions. Είναι ορθές οι βραβεύσεις των αστυνομικών, όμως πλην κ.κ.. του Υπουργείου, τις πιστοποιήσεις για τις πρώτες βοήθειες τις αποκτούν με δικά τους έξοδα και σε προσωπικό χρόνο.

Εάν από την άλλη επιλεχθεί το μοντέλο της ΣΣΕ, καλό είναι να γνωρίζουμε μερικά πράγματα για την ΣΣΕ.

Αποστολή της ΣΣΕ

Αποστολή της ΣΣΕ είναι:  

α. Να παράγει και να μεταδίδει τη γνώση στους Ευέλπιδες και στους Σπουδαστές της με την έρευνα και διδασκαλία της Στρατιωτικής Επιστήμης καθώς και των συναφών θεωρητικών, θετικών και εφαρμοσμένων επιστημών.

β. Να αναπτύσσει τις στρατιωτικές αρετές και τη στρατιωτική αγωγή ώστε να  διαμορφώνει αξιωματικούς του ΣΞ με στρατιωτική συνείδηση, μόρφωση ανώτατου επιπέδου, καθώς και κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική παιδεία και αγωγή, παρέχοντας τους τα εφόδια για να καταστούν ικανοί ηγέτες με άρτια επαγγελματική και επιστημονική κατάρτιση.

γ. Να σχεδιάζει και να οργανώνει Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) και Ερευνητικά Προγράμματα σε θέματα Στρατιωτικής Επιστήμης σύμφωνα με τις διαδικασίες και προϋποθέσεις που καθορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 4 του N. 3187/2003.

δ. Κάθε έργο που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία στο πλαίσιο της καθορισθείσας αποστολής της, από το Ν.3187/03, όπως αυτός εκάστοτε ισχ

Το έμβλημα της Σχολής είναι μια σύνθετη απεικόνιση, δύο τυφεκίων, δύο ξιφών, σωλήνα πυροβόλου και οβίδας, που συμβολίζουν τα ιστορικά όπλα του Ελληνικού Στρατού (Πεζικό, Τεθωρακισμένα και Πυροβολικό). Η σύνθεση αυτή, πλαισιώνεται με το έτος ιδρύσεως της Σχολής (1828), με δύο κλάδους δάφνης και το έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Επίγραμμα του εμβλήματος, είναι η φράση του σοφού της αρχαίας Αθήνας Σόλωνα, “ΑΡΧΕΣΘΑΙ ΜΑΘΩΝ ΑΡΧΕΙΝ ΕΠΙΣΤΗΣΕΙ”, το οποίο υποδηλώνει το βασικό σκοπό της παιδευτικής αγωγής των Ευελπίδων και τους υπενθυμίζει την αξία της πειθαρχίας.

Στις 21 Δεκεμβρίου του 1828 επικυρώνεται από τον Ιωάννης Καποδίστρια το ψήφισμα με το οποίο ιδρύεται στο Ναύπλιο η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Ο θεμέλιος λίθος για την ίδρυση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων τέθηκε την 1η Ιουλίου 1828, όταν κατόπιν απόφασης του Ιωάννη Καποδίστρια λειτούργησε στο Ναύπλιο το στρατιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα με την προσωρινή επωνυμία «Λόχος των Προγυμναστών». Επιδίωξη του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας ήταν η δημιουργία ενός πυρήνα μορφωμένων Αξιωματικών για τη στελέχωση του νεογέννητου στρατού, ακολουθώντας τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρότυπα. Κύριοι στόχοι ήταν η εμπέδωση της στρατιωτικής αγωγής και πειθαρχίας, η στρατιωτική μόρφωση και η κοινωνική και θρησκευτική αγωγή των μαθητών. Η αποκατάσταση της τάξης και η εμπέδωση της ασφάλειας στο εσωτερικό της μικρής τότε χώρας αποτελούσαν βασικές προϋποθέσεις στην τιτάνια προσπάθεια για την αναγέννησή της, που ξεκίνησε με την έλευση του Καποδίστρια στην Ελλάδα.

Την εποπτεία της συγκρότησης και λειτουργίας του ιδρύματος ανέλαβε ο Βαυαρός φιλέλληνας Συνταγματάρχης Βαρώνος Carl Wilhelm von Heideck, Γενικός Διευθυντής του Τακτικού Σώματος. Μοναδικός εκπαιδευτής των πρώτων πέντε μαθητών ήταν ο Κορσικανός Υπολοχαγός Romylo de Santelli, διοικητής του σχολείου. Οι πρώτοι καθηγητές του Λόχου ήταν ο Βαυαρός φιλέλληνας Υπολοχαγός Πυροβολικού Wissel και ο Δημήτριος Δεσποτόπουλος, καθηγητής των Μαθηματικών. Λίγο αργότερα ο Καποδίστριας ονόμασε τους μαθητές, οι οποίοι εν τω μεταξύ είχαν διπλασιαστεί, «Ευέλπιδες», δηλαδή «καλές ελπίδες του Έθνους».

Στις 21 Δεκεμβρίου 1828 ο Καποδίστριας επικύρωσε την ίδρυση του στρατιωτικού σχολείου με την υπογραφή του ανάλογου ψηφίσματος, το οποίο μεταξύ άλλων καθιέρωσε τη νέα ονομασία του: «Λόχος των Ευελπίδων». Το ΙΗ΄ Ψήφισμα δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθ. 97 Φύλλο της Γενικής Εφημερίδος της Ελλάδος της 29ης Δεκεμβρίου 1828. Σύμφωνα με αυτό, ο μέγιστος αριθμός των μαθητών οριζόταν στους πενήντα, οι ίδιοι λογίζονταν ως έχοντες τον βαθμό Αξιωματικού, ενώ η κυβέρνηση χορηγούσε τη στολή τους. Επίσης, εκπαιδεύονταν υποχρεωτικά στην πεζομαχία και στη σύνταξη αναφορών, ενώ η απειθαρχία και η αμέλεια αποτελούσαν λόγοι αποβολής από τον Λόχο των Ευελπίδων.

Λίγο νωρίτερα ο Santelli αντικαταστάθηκε από τον Γάλλο Λοχαγό Πυροβολικού Henry Pauzié, ο οποίος συνέταξε τον Οργανισμό του «Κεντρικού Πολεμικού Σχολείου», με τον οποίο καταργήθηκε ο Λόχος των Ευελπίδων. Στις 16 Ιουλίου του 1831, μετά από τριετή φοίτηση, εξήλθαν οι πρώτοι οκτώ Ανθυπολοχαγοί του Πυροβολικού, στους οποίους σε επίσημη τελετή ο Καποδίστριας απένειμε τα διακριτικά του βαθμού τους.

Στις 19 Φεβρουαρίου του 1834 το Κεντρικό Πολεμικό Σχολείο, υπό τον φιλέλληνα Συνταγματάρχη Βαρώνο Friedrich Eduard von Rheineck, μετονομάστηκε σε «Στρατιωτικόν Σχολείον των Ευελπίδων», οκταετούς φοίτησης, σύμφωνα με τον νέο Οργανισμό της Σχολής.

ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ

Τα κτήρια στα οποία στεγάστηκε και λειτούργησε η Σχολή Ευελπίδων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της.

Το πρώτο, εμβληματικό κτήριο της Σχολής βρίσκεται στο Ναύπλιο. Πρόκειται για παλαιό τριώροφο πέτρινο και πλίνθινο οίκημα, οθωμανικής αρχιτεκτονικής, με κεραμοσκεπή.

Στις 30 Απριλίου 1834, λόγω προβλημάτων υγιεινής και παλαιότητας του κτηρίου στο Ναύπλιο, η Σχολή μεταφέρθηκε στο Ορφανοτροφείο της Αίγινας. Το οικοδόμημα, που βρισκόταν στην ανατολική πλευρά της πόλης, ήταν ορθογώνιο, με διαστάσεις 140 μ. x 80 μ., κεραμοσκεπές, και διέθετε εσωτερική αυλή. Παρέμεινε εκεί έως τον Αύγουστο του 1837, όποτε και μεταφέρθηκε στον Πειραιά, προκειμένου να διευκολυνθεί η εκπαίδευση των Ναυτικών Ευελπίδων.

Στον Πειραιά η Σχολή στεγάστηκε σε οικία που αγοράστηκε από τον Γάλλο επιχειρηματία Φραγκίσκο-Θεόφιλο Φεράλδη. Αποτελείτο από δύο πολυτελή πέτρινα οικήματα, το «Κάτω» επί της οδού Μιαούλη, με έναν όροφο, και το «Άνω» επί της οδού Φίλωνος, με δύο ορόφους. Διέθετε εσωτερική αυλή και μεγάλες αποθήκες.

Τον Ιούνιο του 1854 και μέχρι τον Οκτώβριο του 1857 η Σχολή μεταστεγάστηκε προσωρινά, λόγω της αγγλογαλλικής κατοχής του Πειραιά και της επιδημίας χολέρας, στο Μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας, το οποίο ήταν έργο του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη (ολοκληρώθηκε το 1848). Αποτελείτο από τέσσερα διώροφα κτήρια εκ των οποίων το ένα ήταν κεντρικό, καθώς και δύο ισόγειες πτέρυγες.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 1894 η Σχολή μεταφέρθηκε στο σύγχρονο για την εποχή εκείνη οικοδομικό συγκρότημα στο Πεδίο του Άρεως, το όποιο ήταν δωρεά του Γεώργιου Αβέρωφ. Ανεγέρθηκαν έντεκα μεγαλοπρεπή και ανεξάρτητα κτήρια, σε μια έκταση 36,4 στρεμμάτων, τα οποία αποτελούνταν από 210 μικρά και μεγάλα δωμάτια (αίθουσες, θάλαμοι, γραφεία κ.λπ.).

Η οριστική μεταστάθμευση της Σχολής στη Βάρη της Αττικής πραγματοποιήθηκε το 1982. Το στρατόπεδο βρίσκεται νοτιοανατολικά της Αθήνας και καταλαμβάνει έκταση 4.310 στρεμμάτων. Περιλαμβάνει ανεξάρτητα συγκροτήματα (Διοικητήριο, διαβίωσης, εκπαιδεύσεως, κ.λπ.), αθλητικές εγκαταστάσεις, Πεδίο Βολής κ.λπ., ικανοποιώντας τις πολλαπλές και σύγχρονες ανάγκες των Ευελπίδων.

Το αποτέλεσμα

Σε περίπτωση που υιοθετηθεί ένα μοντέλο εκπαίδευσης τύπου ΣΣΕ, τότε δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν και τα πρώτα σημάδια ενστάσεων και διαμαρτυριών, από εκπαιδευτική κοινότητα, αστυνομικούς και κοινωνία, μιας και ο στόχος του Ελληνικού Στρατού, μπορεί μεν να εφάπτεται με αρκετά σημεία και δραστηριότητες που εμπλέκεται η Ελληνική Αστυνομία, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ταυτιστεί εξολοκλήρου με εκείνη του ΕΣ. Διότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε μια στρατικοποιημένη ΕΛ.ΑΣ, απόμακρη και αποξενωμένη από την ελληνική κοινωνία. Η λύση; Θα μπορούσε να υπάρξει μια μίξη προγράμματος, με θετικά στοιχεία και μεθόδους από προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, και στοιχεία από την ΣΣΕ, που φημίζεται για τις εξαιρετικές εντυπώσεις σε επίπεδο άθλησης, εκπαίδευσης και αντοχής υπό αντίξοες συνθήκες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments