Διεθνή

Αφγανιστάν: Πάνω από 1000 οι νεκροί από το φονικό σεισμό

Αφγανιστάν: Πάνω από 1000 οι νεκροί από το φονικό σεισμό

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Αφγανιστάν: Η τραγωδία από το μεγάλο σεισμό των 6,1 της κλίμακας ρίχτερ στο Αφγανιστάν συνεχίζεται, μιας και στην τελευταία ενημέρωση από τις αρχές της χώρας, αναφέρουν πως οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.000

Η τραγωδία από το μεγάλο σεισμό των 6,1 της κλίμακας ρίχτερ στο Αφγανιστάν συνεχίζεται, μιας και στην τελευταία ενημέρωση από τις αρχές της χώρας, αναφέρουν πως οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.000, ενώ υπάρχουν φόβοι πως ο αριθμός θα φτάσει σε μεγαλύτερο αριθμό, ενώ άλλοι 610 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Σημειώθηκε σήμερα στη 01:00 τα ξημερώματα (τοπική ώρα, 23:30 χθες, Τρίτη, ώρα Ελλάδας), την ώρα που πολλοί άνθρωποι κοιμόντουσαν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, επεσήμανε το USGS.

Eίχε επίκεντρο περίπου 44 χιλιόμετρα από την πόλη Χοστ (πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας), στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν, εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και έγινε αισθητός σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 χιλιομέτρων, ως το Πακιστάν και την Ινδία, ανακοίνωσε το EMSC.

Δεύτερος σεισμός μεγέθους 5,4 βαθμών σημειώθηκε σχεδόν στην ίδια περιοχή την ίδια ώρα, σύμφωνα με το USGS.

Οι περισσότεροι θάνατοι εντοπίζονται στην επαρχία Πακτίκα, όπου 255 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν, δήλωσε ο Σαλαχουντίν Αγιούμπι αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Πλάνα από την Πακτίκα, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, έδειξαν θύματα να μεταφέρονται σε ελικόπτερα για να απομακρυνθούν από την περιοχή. Στην επαρχία Χοστ σκοτώθηκαν άλλοι 25 άνθρωποι και 90 έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ο απολογισμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς κάποια από τα χωριά βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές στα βουνά και θα χρειαστεί χρόνος για να συλλέξουμε λεπτομέρειες», σημείωσε ο Αγιούμπι.

Σύμφωνα με το Al Arabiya, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Bakhtar ανέφερε ότι οι διασώστες έφτασαν με ελικόπτερο. Ο γενικός διευθυντής του πρακτορείου ειδήσεων, Abdul Wahid Rayan, έγραψε στο Twitter ότι 90 σπίτια έχουν καταστραφεί στην Πάκτικα και δεκάδες άνθρωποι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια.

Εικόνες που κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο από την επαρχία δείχνουν κατεστραμμένα πέτρινα σπίτια, με τους κατοίκους να μαζεύουν πήλινα τούβλα και άλλα ερείπια.

«Ένας ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τέσσερις συνοικίες της επαρχίας Πάκτικα, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες συμπατριώτες μας και καταστρέφοντας δεκάδες σπίτια», έγραψε χωριστά στο Twitter ο Μπιλάλ Καρίμι, αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν. «Προτρέπουμε όλες τις υπηρεσίες βοήθειας να στείλουν ομάδες στην περιοχή αμέσως για να αποτραπεί περαιτέρω καταστροφή», πρόσθεσε.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές στο Πακιστάν.

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ δήλωσε «βαθιά λυπημένος» για την τραγωδία και επεσήμανε ότι οι πακιστανικές αρχές εργάζονται για να προσφέρουν βοήθεια στο Αφγανιστάν.

«Η ΕΕ παρακολουθεί την κατάσταση και είναι έτοιμη να προσφέρει έκτακτη βοήθεια», επεσήμανε στο ίδιο μέσο ο Τόμας Νίκλασον Ευρωπαίος ειδικός απεσταλμένος στο Αφγανιστάν. Ο ΟΗΕ επίσης δήλωσε έτοιμος να εξετάσει τις ανάγκες σε βοήθεια.

Το Αφγανιστάν πλήττεται συχνά από σεισμούς, κυρίως στον ορεινό όγκο του Χιντού Κους που βρίσκεται πάνω στο σημείο που ενώνονται δύο τεκτονικές πλάκες, η ευρασιατική και η ινδική.

Το 2015, ένας μεγάλος σεισμός που έπληξε τα βορειοανατολικά της χώρας σκότωσε πάνω από 200 ανθρώπους στο Αφγανιστάν και στο γειτονικό βόρειο Πακιστάν.

Ένας παρόμοιος σεισμός 6,1 βαθμών το 2002 σκότωσε περίπου 1.000 ανθρώπους στο βόρειο Αφγανιστάν. Και το 1998, ένας σεισμός επίσης 6,1 Ρίχτερ και οι επακόλουθες σεισμοί στο απομακρυσμένο βορειοανατολικό Αφγανιστάν σκότωσαν τουλάχιστον 4.500 ανθρώπους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments