Διεθνή

Βουλγαρία: Αντιμέτωπη με πρόταση μομφής και πολιτική αναταραχή η κυβέρνηση Πετκόφ

Βουλγαρία: Αντιμέτωπη με πρόταση μομφής και πολιτική αναταραχή η κυβέρνηση Πετκόφ

Πηγή Φωτογραφίας: dariknews

Ο Πέτκοφ, ένας 42χρονος απόφοιτος του Χάρβαρντ, έχει πάρει μια ισχυρή φιλοευρωπαϊκή και φιλοΝΑΤΟική θέση, μια ασυνήθιστη στάση για μια χώρα με παραδοσιακά φιλική στάση απέναντι στη Ρωσία

Η ψήφος μομφής την Τετάρτη απειλεί να ανατρέψει την κυβέρνηση της Βουλγαρίας και τον πρωθυπουργό Κιρίλ Πετκόφ, ο οποίος δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και έλαβε μια ασυνήθιστα ισχυρή στάση κατά της Ρωσίας.

Ο τετρακομματικός συνασπισμός του Πέτκοφ ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από έξι μήνες για να διαλυθεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα λόγω διαφωνιών σχετικά με τις δημοσιονομικές δαπάνες και εάν η Βουλγαρία θα έπρεπε να ξεκλειδώσει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.αΑαα

Η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζει τώρα έναν νέο γύρο πολιτικής αναταραχής και πιθανώς τις τέταρτες εθνικές εκλογές από τον Απρίλιο του 2021, θέτοντας σε κίνδυνο εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ και τα σχέδιά της να υιοθετήσει το ευρώ το 2024.

Το αδιέξοδο μπορεί επίσης να εμποδίσει τις προσπάθειες της Βουλγαρίας να εξασφαλίσει σταθερές εισροές φυσικού αερίου μετά τη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου στη βαλκανική χώρα – σχεδόν πλήρως εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο – λόγω της άρνησης της Σόφιας να πληρώσει σε ρούβλια.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για την πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο την Τρίτη, ο Πέτκοφ απηύθυνε έκκληση στους νομοθέτες να υποστηρίξουν το υπουργικό του συμβούλιο εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία και αυξανόμενου πληθωρισμού.

“Αυτή η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την κλοπή από τους Βούλγαρους φορολογούμενους”, είπε ο Πέτκοφ. «Πρέπει να αποφασίσετε – έχετε μια πραγματική ευκαιρία να ωθήσετε τη χώρα σε πολιτική κρίση σε περιόδους πολέμου».

Ο Πέτκοφ, ένας 42χρονος απόφοιτος του Χάρβαρντ, έχει πάρει μια ισχυρή φιλοευρωπαϊκή και φιλοΝΑΤΟική θέση, μια ασυνήθιστη στάση για μια χώρα με παραδοσιακά φιλική στάση απέναντι στη Ρωσία.

Ο Πέτκοφ απέλυσε τον υπουργό Άμυνας του τον Φεβρουάριο όταν αρνήθηκε να αποκαλέσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «πόλεμο», υποστήριξε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας και συμφώνησε να επισκευάσει τον βαρύ στρατιωτικό μηχανισμό της Ουκρανίας ενώ δεν σταμάτησε να στείλει όπλα στο Κίεβο.

Ο πρώην εταίρος του συνασπισμού ITN έφυγε από την κυβέρνηση αφού κατηγόρησε τον Πέτκοφ ότι αγνόησε τα συμφέροντα της Βουλγαρίας πιέζοντας να άρει το βέτο του στις ενταξιακές συνομιλίες της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ υπό την πίεση των συμμάχων της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Ο Πέτκοφ υποστήριξε ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το βέτο θα τεθεί προς ψήφιση στο κοινοβούλιο και κατηγόρησε την ηγεσία του λαϊκιστικού κόμματος ITN ότι εσκεμμένα παρεμπόδισε την ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου κατά της δωροδοκίας.

Έξι βουλευτές του ITN έχουν μέχρι στιγμής αυτομολήσει και δεσμεύονται να υποστηρίξουν τον Πέτκοφ και την προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να απέχει έξι ψήφους από την απόλυτη πλειοψηφία των 121.

Οι αναλυτές βλέπουν έναν νέο γύρο αναταράξεων για τους επόμενους μήνες.

Η πρόταση κατά του κυβερνώντος συνασπισμού προτάθηκε από το αντιπολιτευόμενο κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο ετήσιος πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε υψηλό 24 ετών τον Μάιο στο 15,6%. Ο υπουργός Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ δήλωσε ότι η άνοδος οφείλεται κυρίως στις υψηλές τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Νέες δημοσκοπήσεις είναι πιθανό να ωφελήσουν το κόμμα GERB του Μπορίσοφ αλλά και φιλορωσικά κόμματα όπως το εθνικιστικό Revival, καθώς τα οικονομικά δεινά και ο πόλεμος στην Ουκρανία πολώνουν την κοινωνία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments