Διεθνή

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τι επιζητά ο Ερντογάν με το «μπλόκο» σε Σουηδία και Φινλανδία

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τι επιζητά ο Ερντογάν με το «μπλόκο» σε Σουηδία και Φινλανδία

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής με ατζέντα που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά την Τουρκία και τις δικές του πολιτικές επιδιώξεις, μιας και τα περιθώρια έχουν στενέψει για τον άλλοτε πανίσχυρο πολιτικό της τουρκικής σκηνής.

Εβδομάδα εξελίξεων σε γεωπολιτικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο αναμένεται να είναι το διάστημα μεταξύ 29-30 Ιουνίου, καθώς ι ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν στη Μαδρίτη με ατζέντα Ελληνοτουρκικά ζητήματα, είσοδος Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και φυσικά σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, μιας και ο Ερντογάν έχει «ανοιχτές ορέξεις» για βέτο, διεκδικήσεις και νέα ανταλλάγματα.

Η στάση της Τουρκίας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής με ατζέντα που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά την Τουρκία και τις δικές του πολιτικές επιδιώξεις, μιας και τα περιθώρια έχουν στενέψει για τον άλλοτε πανίσχυρο πολιτικό της τουρκικής σκηνής. Στο ίδιο μήκος κύματος, δεν πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση, ότι από τη μια ΝΑΤΟ, Ε.Ε ζητούν υποχωρήσεις από τα κράτη μέλη, έτσι ώστε να τιμωρηθεί ο Πούτιν, ενώ από την άλλη έχουμε έναν Ερντογάν που κυριολεκτικά αδιαφορεί για τα πάντα. Και τί εννοώ; Μα φυσικά, την άρνηση του Τούρκου Προέδρου να συμμετάσχει η χώρα του στο πρόγραμμα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, την αύξηση της προκλητικότητας με την Ελλάδα και τις διαρκείς απειλές για πόλεμο και αποστρατικοποίηση των νησιών και φυσικά τις γεωπολιτικές «ορέξεις» για νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία κατά των Κούρδων.

Τι ζητάει ο Ερντογάν

Μυστήριο δεν μπορούμε να πούμε, ότι αποτελεί η στάση της Τουρκίας και του Ερντογάν, μιας και ο τούρκος Πρόεδρος έχει φανερώσει λίγο – πολύ τα «θέλω» του μέσω διαρροών, επίσημων τοποθετήσεων και φυσικά μέσω της πανίσχυρης τουρκικής  μιντιακής προπαγάνδας που δουλεύει ασταμάτητα το τελευταίο τρίμηνο προκειμένου να ικανοποιήσει με επιτυχία τις κατά καιρούς εκστρατείες παραπληροφόρησης που θέτει στο επίκεντρο ο Ερντογάν.

Παράλληλα, όμως και εκτός από το γεγονός, ότι όσο ο «Σουλτάνος» θα βλέπει, ότι Ε.Ε και ΝΑΤΟ παραμένουν σε διαφορετική οπτική γωνία σχετικά με τη Τουρκία, τόσο περισσότερο θα προχωρά με ζήλο και θράσος στη διεκδίκηση όσων εκείνος θεωρεί, ότι μπορεί να πετύχει για τη χώρα του, δεν πρέπει να λησμονηθεί το γεγονός, ότι η Σουηδία και η Φινλανδία επιδιώκουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, με την προϋπόθεση ότι αν δεχθούν ρωσική επίθεση θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων των κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και θα υπάρξει άμεση συμμαχική στρατιωτική αντίδραση. Ενώ, στο πίσω μέρους του μυαλού του ο Ερντογάν ενδεχομένως να θέλει να συμπαρασύρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Κάτι τέτοιο δεν βρίσκει σύμφωνο τον Λευκό Οίκο, καθώς η ΗΠΑ δεν επιθυμούν να χρεωθούν ένα ενδεχόμενο φιάσκο και αποτυχία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Σε αυτό δεν συμφωνεί όπως είναι φυσιολογικό η Τουρκία, καθώς μπλοκάρει την είσοδό Σουηδίας και Φινλανδίας εξαιτίας, όπως αναφέρει της «ύπαρξης τρομοκρατικών οργανώσεων», όπως ισχυρίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Βέβαια τα κίνητρά του είναι διαφορετικά, μιας και οι ενέργειές του γίνονται με απώτερο σκοπό να αποκτήσει τα πολυπόθητα F-35 από την Αμερική, το αντιαεροπορικό σύστημα Patrion, αλλά ΚΑΙ να κρατήσει το ρωσικό σύστημα S-400!

Η αντίδραση από τις ΗΠΑ

Η αντίδραση από ΗΠΑ δεν άργησε να έρθει, καθώς ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν υποστήριξε, ότι η πολιτική της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι πλήρως εναρμονισμένη με τη στάση που τηρούν οι ΗΠΑ και οι περισσότεροι σύμμαχοι στο θέμα της τρομοκρατίας και των κουρδικών οργανώσεων. Όπως εξήγησε, οι δύο υποψήφιες χώρες αναγνωρίζουν το PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ο γερουσιαστής από το Μέριλαντ, ωστόσο, δεν απέφυγε να τοποθετηθεί για το θέμα των Κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίες αποτελούν μέρος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF). Οι συγκεκριμένες κουρδικές μονάδες όχι μόνο δεν έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά αποτέλεσαν αιχμή του δόρατος στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και αποδείχθηκαν έτσι οι πιο αξιόπιστοι εταίροι των ΗΠΑ στην περιοχή. Με αυτό το δεδομένο, ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν υποστήριξε ότι οι τουρκικές αιτιάσεις εναντίον της Σουηδίας και της Φινλανδίας αποτελούν εμμέσως πλην σαφώς μομφή εναντίον της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι, η Σουηδία έχει ήδη περάσει νόμο που αναγνωρίζει το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση, σωστά; Επομένως, είναι ευθυγραμμισμένες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους περισσότερους εταίρους μας. Και δεν είναι αλήθεια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν ισχυρός εταίρος με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (σ.σ. ΣΔΔ, βασική συνιστώσα τους είναι η YPG) στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους; Επομένως, για να είμαι ξεκάθαρος, θέλω να λύσουμε αυτό το θέμα, αλλά πρέπει να καταστήσουμε σαφές στον πρόεδρο (της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν ότι (η Τουρκία) επικρίνει τη Σουηδία και τη Φινλανδία για ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει επίσης να εκδοθεί ο Γκιουλέν. Είμαστε μια χώρα που αναγνωρίζει το κράτος δικαίου. Το ίδιο η Σουηδία και η Φινλανδία. Και επίσης ξέρετε, είχαμε ανησυχίες εδώ (στο Κογκρέσο) για την ανάπτυξη ρωσικών (συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας) S-400 στην Τουρκία και έχουμε αναλάβει δράση σε αυτήν την επιτροπή. Θέλω, λοιπόν, να υποστηρίξω τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όμως ας αναγνωρίσουμε ότι οι θέσεις που έχουν λάβει η Σουηδία και η Φινλανδία είναι σχεδόν ευθυγραμμισμένης με τη θέση των ΗΠΑ για τις ΣΔΔ και τον πολύ σημαντικό αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας» τόνισε ο αμερικανός γερουσιαστής.

Στο ίδιο μήκος κύματος και Ο γερουσιαστής Μενέντεζ, ο οποίος δεν παρέλειψε να εκφράσει την απογοήτευση του για το γεγονός, ότι για ακόμα φορά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφεύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα και περιορίζεται απλώς στο να προτρέπει τις τρεις χώρες να συνεργαστούν για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.  Μάλιστα, απευθυνόμενος στην Κάρεν Ντόνφριντ, την αρμόδια για την Ευρώπη και την Ευρασία υφυπουργό Εξωτερικών, είπε: «Δεν έχω τους ίδιους περιορισμούς που μπορεί να έχετε όλοι εσείς στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πιστεύω ότι απευθύνεσαι συγκεκριμένα σε όποιον κάνει λάθος σε κάτι. Και αν υπάρχουν μέρη που κάνουν λάθος, τότε απευθύνεσαι σε πολλά μέρη. Όμως, όπως είπε ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν, η πραγματικότητα είναι ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ευθυγραμμίζονται τώρα με τις δικές μας πολιτικές σε ό,τι έχει να κάνει με το PKK, τις ΣΔΔ και τον αγώνα μας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Επομένως, είναι λίγο ανειλικρινές να παροτρύνουμε όλα τα μέρη να συνεργαστούν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments