Διεθνή

Γερμανία: Στο “στάδιο συναγερμού” για το φυσικό αέριο – Κατηγορεί τη Ρωσία για «οικονομική επίθεση»

Γερμανία: Στο “στάδιο συναγερμού” για το φυσικό αέριο – Κατηγορεί τη Ρωσία για «οικονομική επίθεση»

Πηγή Φωτογραφίας: reuters

Η κυβέρνηση ενεργοποιεί το δεύτερο «στάδιο συναγερμού» ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης τριών σταδίων όταν βλέπει υψηλό κίνδυνο μακροπρόθεσμων ελλείψεων εφοδιασμού

Η Γερμανία ενεργοποίησε το «στάδιο συναγερμού» του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για φυσικό αέριο την Πέμπτη ως απάντηση στην πτώση των ρωσικών προμηθειών, αλλά δεν επέτρεψε στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μετακυλίσουν το αυξανόμενο κόστος ενέργειας στους πελάτες της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Το μέτρο είναι η πιο πρόσφατη κλιμάκωση σε μια αντιπαράθεση μεταξύ Ευρώπης και Μόσχας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που έχει αποκαλύψει την εξάρτηση του ευρωπαϊκού μπλοκ από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου και πυροδότησε μια ξέφρενη αναζήτηση για εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Η απόφαση, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, σηματοδοτεί μια έντονη στροφή ειδικά για τη Γερμανία, η οποία έχει καλλιεργήσει ισχυρούς ενεργειακούς δεσμούς με τη Μόσχα που εκτείνονται από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Οι χαμηλότερες ροές φυσικού αερίου πυροδότησαν προειδοποιήσεις αυτή την εβδομάδα ότι η Γερμανία θα μπορούσε να πέσει σε ύφεση εάν σταματήσει τελείως ο εφοδιασμός της Ρωσίας. Ο δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της S&P Global την Πέμπτη έδειξε ότι η οικονομία χάνει δυναμική το δεύτερο τρίμηνο.

«Δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας: Η περικοπή των προμηθειών φυσικού αερίου είναι μια οικονομική επίθεση εναντίον μας από τον  Πούτιν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε μια δήλωση, προσθέτοντας ότι οι Γερμανοί θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση.

«Είναι προφανές ότι η στρατηγική του Πούτιν είναι να δημιουργήσει ανασφάλεια, να ανεβάσει τις τιμές και να μας διχάσει ως κοινωνία», πρόσθεσε. «Αυτό παλεύουμε».

Ας ελπίσουμε ότι θα αποφευχθεί το δελτίο φυσικού αερίου, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί, είπε ο Χάμπεκ.

Η Ρωσία αρνήθηκε ότι οι μειώσεις της προμήθειας φυσικού αερίου ήταν προμελετημένες, με τον κρατικό προμηθευτή Gazprom να κατηγορεί για καθυστέρηση στην επιστροφή του εξοπλισμού που έχει υποστεί συντήρηση λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με το σχέδιο Φάσης 2, το Βερολίνο θα παράσχει μια πιστωτική γραμμή 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για την πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου. Επιπλέον, ένα μοντέλο δημοπρασίας φυσικού αερίου θα ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι για να ενθαρρύνει τους βιομηχανικούς καταναλωτές φυσικού αερίου να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο.

Η κυβέρνηση ενεργοποιεί το δεύτερο «στάδιο συναγερμού» ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης τριών σταδίων όταν βλέπει υψηλό κίνδυνο μακροπρόθεσμων ελλείψεων εφοδιασμού. Θεωρητικά επιτρέπει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μετακυλίουν τις υψηλές τιμές στη βιομηχανία και τα νοικοκυριά και ως εκ τούτου συμβάλλει στη μείωση της ζήτησης.

Η μετάβαση στην επόμενη φάση αποτέλεσε αντικείμενο εικασιών αφού η Gazprom μείωσε τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 της Βαλτικής Θάλασσας σε μόλις 40% της χωρητικότητας την περασμένη εβδομάδα.

Αντιμετωπίζοντας τη συρρίκνωση των ροών φυσικού αερίου από τον κύριο προμηθευτή τη Ρωσία, η Γερμανία βρίσκεται από τα τέλη Μαρτίου στη Φάση 1 του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, το οποίο περιλαμβάνει αυστηρότερη παρακολούθηση των καθημερινών ροών και εστίαση στην πλήρωση εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου.

Κίνδυνος πλήρους διακοπής

Στο δεύτερο στάδιο, η αγορά εξακολουθεί να είναι σε θέση να λειτουργήσει χωρίς την ανάγκη κρατικής παρέμβασης που θα μπορούσε να ξεκινήσει στο τελικό στάδιο έκτακτης ανάγκης.

«Έχουμε ήδη δει κάποιες σοβαρές περικοπές», δήλωσε ένας έμπορος φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Το σύστημα εξακολουθεί να αντεπεξέρχεται, αreutersλλά δεν έχουν απομείνει πολλά», είπε.

Το βασικό συμβόλαιο χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου στην Ολλανδία για την παράδοση Ιουλίου αυξήθηκε έως και 4%, στα 131,50 ευρώ ανά Μεγαβάτ/ώρα (MWh) προτού διαμορφωθεί στα 128 ευρώ/MWh, που παραμένει σταθερό για την ημέρα.

Το Nord Stream 1 πρόκειται να υποβληθεί σε συντήρηση στις 11-21 Ιουλίου, όταν θα σταματήσουν οι ροές.

Η Ρωσία μπορεί να διακόψει εντελώς το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη για να ενισχύσει την πολιτική της μόχλευση, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), προσθέτοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί τώρα.

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1 και μέσω της Ουκρανίας παρέμειναν σταθερές την Πέμπτη, ενώ οι αντίστροφες ροές στον αγωγό Yamal αυξήθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία του χειριστή.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν περιγράψει μέτρα για να αντέξουν τη συμπίεση της προσφοράς και να αποτρέψουν τις χειμερινές ελλείψεις ενέργειας και μια απότομη αύξηση του πληθωρισμού που θα μπορούσε να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της ηπείρου να διατηρήσει τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Οι περικοπές προμήθειας οδήγησαν επίσης τις γερμανικές εταιρείες να σκεφτούν επώδυνες περικοπές παραγωγής και να καταφύγουν σε ρυπογόνες μορφές ενέργειας που προηγουμένως θεωρούνταν αδιανόητες, καθώς προσαρμόζονται στην προοπτική εξάντλησης του ρωσικού φυσικού αερίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε την Τετάρτη ότι θα στραφεί προσωρινά στον άνθρακα για να καλύψει τις ελλείψεις ενέργειας, ενώ περιέγραψε τις περικοπές στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο της Μόσχας ως «απατεώνες».

Ο επικεφαλής της κλιματικής πολιτικής του μπλοκ Φρανς Τίμερμανς δήλωσε την Πέμπτη ότι 10 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ έχουν εκδώσει μια «έγκαιρη προειδοποίηση» για την προμήθεια φυσικού αερίου – το πρώτο και λιγότερο σοβαρό από τα τρία επίπεδα κρίσης που προσδιορίζονται στους κανονισμούς ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ.

«Ο κίνδυνος πλήρους διακοπής του αερίου είναι τώρα πιο πραγματικός από ποτέ», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments