Οικονομία

Αναπτυξιακή Τράπεζα: Στόχος η χρηματοδότηση έργων υποδομής

Αναπτυξιακή Τράπεζα: Στόχος η χρηματοδότηση έργων υποδομής

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Στόχος η χρηματοδότηση έργων υποδομής

«Βλέπουμε το μέλλον μας ως χρηματοδοτικός μοχλός έργων υποδομής και του οικοσυστήματος που αυτές δημιουργούν». Αυτό ανέφερε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της HDB Αθηνά Χατζηπέτρου σε πρόσφατη ομιλία της με θέμα: «Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ως Εγγυητής Επίτευξης Κριτηρίων ESG σε Νέες Επενδύσεις».

Όπως εξήγησε η ίδια, αυτή η ανάγκη θα γίνει εντονότερη τα επόμενα χρόνια και πρόσθεσε ότι οι αναπτυξιακές τράπεζες πρέπει να αυξηθούν και να γίνει καλύτερη διαχείριση του πολλαπλασιαστικού χαρακτήρα τους όπως και του ανταποδοτικού τρόπου λειτουργίας τους. Επίσης σημείωσε ότι αυτές οι χρηματοδοτήσεις έχουν ηχηρά πλεονεκτήματα όπως η διασπορά κινδύνου, υψηλότερη απόδοση και η αρνητική συσχέτιση με τον πληθωρισμό αλλά και ταυτόχρονα έχουν και δυσκολίες στην υλοποίησης τους όπως η πολυπλοκότητα, η ανάγκη υψηλής απόδοσης, υψηλή εξειδίκευση, σημαντικά κεφάλαια, δυσκολίες ρευστοποίησης «και να λειανθεί το θεσμικό πλαίσιο» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

«Θέλουμε να επιταχύνουμε το πλαίσιο της χρηματοδότησης έργων υποδομών, κυρίως όσον αφορά την άντληση χρηματοδότησης από ιδιωτικές πηγές, με κριτήρια βιωσιμότητας, να συμβάλουμε στη χρηματοδότηση έργων με σημαντικούς κοινωνικούς και οικονομικούς πολλαπλασιαστές να βοηθήσουμε στην πιστωτική ενίσχυση των συναλλαγών, να συμβάλλουμε στην τεχνική βοήθεια και παρακολούθηση αυτών των έργων, και κυρίως στη χρηματοδότηση έργων σε όλα τα επίπεδα τοπικής αυτοδιοίκησης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο» όπως είπε.

Τέλος, πρόσθεσε ότι, αυτό που ενδιαφέρει, είναι το πλαίσιο λειτουργίας των έργων υποδομών, με αποτελεσματική διακυβέρνηση χωρίς γραφειοκρατία, με προσέλκυση συνθετών πηγών χρηματοδότησης, θέτοντας πρότυπα τραπεζικής ικανότητας, με υπευθυνότητα σε κάθε επίπεδο και κυρίως με πρότυπα συνεχούς βελτίωσης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments