Κόσμος

Αγιά Σοφιά: Ακόμα μία ζημιά στο εσωτερικό του μνημείο – Έσπασαν και αρχαία μάρμαρα του δαπέδου [pic]

Αγιά Σοφιά: Ακόμα μία ζημιά στο εσωτερικό του μνημείο – Έσπασαν και αρχαία μάρμαρα του δαπέδου [pic]

Πηγή Φωτογραφίας: cumhuriyet, Αρχείου

Αγιά Σοφιά: Κανένας σεβασμός δεν υπάρχει πλέον στην Αγιά Σοφιά, καθώς υπήρξε μία ακόμα καταστροφή στο εσωτερικό της

Κανένας σεβασμός δεν υπάρχει πλέον στην Αγιά Σοφιά, καθώς υπήρξε μία ακόμα καταστροφή στο εσωτερικό της. Από τη στιγμή που μετατράπηκε από μουσείο σε τζαμί με απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό οι ζημιές και κανένας δεν παίρνει την ευθύνη.

Μετά τις φθορές στην Αυτοκρατορική Πύλη και τις εικόνες από τους βανδαλιδσμούς στους τοίχους του μνημείου, δημοσίευμα της τουρκικής Cumhuriyet αναφέρει ότι έσπασαν τα αρχαία μάρμαρα του δαπέδου εξαιτίας μία πλατφόρμας μεγάλου βάρους.

Όπως αναφέρει έσπασαν τμήματα του μαραμάρινου δαπέδου στην πύλη εξόδου του μνημείου, μέρος του οποίου ήταν ήδη ταλαιπωρημένο από φθορές του παρελθόντος στο πέρασμα του χρόνου. Τουριστικός ξεναγός που εργάζεται στην Αγία Σοφία δήλωσε στην Cumhuriyet ότι οι ζημιές προκλήθηκαν από βαρύ μηχάνημα καθαρισμού, με αποτέλεσμα να σπάσουν τα αρχαία μάρμαρα.

«Αυτό το ιστορικό κτίριο έχει υποστεί μεγάλη ζημιά. Όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο την επισκεπτόταν με μεγάλο σεβασμό. Τώρα είναι σαν χώρος πανηγυριού» ανέφερε. Τον περασμένο μήνα δημοσιεύτηκαν στα κοινωνικά δίκτυα και τον τουρκικό Τύπο φωτογραφίες που έδειχναν γυναίκες να ξύνουν τους τοίχους της Αγίας Σοφίας και να κρύβουν κομμάτια στις τσάντες τους ως ενθύμιο της επίσκεψής τους ή ως φυλαχτό.

«Αποσπάνε κομμάτια από τους τοίχους του ιστορικού κτηρίου και τα βάζουν σε σακούλες. Πρόσφατα, η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας καταστράφηκε και κάποιοι προσπάθησαν να σκίσουν ένα κομμάτι από την πόρτα και να το φάνε. Η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, σε ανακοίνωσή της για το θέμα, υποστήριξε ότι η ξύλινη τεχνοτροπία στην Αυτοκρατορική Πύλη ήταν φθαρμένη από τη συνήθη διαδικασία φθοράς του ξύλου και ότι δεν υπήρξε κενό ασφαλείας. Στην Αγία Σοφία έσπασαν και το κάλυμμα της ιστορικής δεξαμενής και οι επισκέπτες έβαζαν μέσα τα παπούτσια τους» σημείωνε στις 25 Μαΐου η Cumhuriyet.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments