Διεθνή

Ελληνοτουρκικά: Μήπως να γράψει κάποιος στον Μπάιντεν τι να πει στη Τουρκία;

Ελληνοτουρκικά: Μήπως να γράψει κάποιος στον Μπάιντεν τι να πει στη Τουρκία;

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Διότι στην Ουάσινγκτον και δη στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών είναι διάχυτη η πεποίθηση πως ο φάκελος Τουρκία έχει κλείσει για τα καλά για πολλούς και διάφορους λόγους, κυρίως όμως διότι στο πρόσωπο του πάλαι ποτέ ισχυρού Ερντογάν, οι ΗΠΑ δεν διαβλέπουν ορατά οφέλη σε Συρία, Βαλκάνια και φυσικά Ρωσία. Και αυτό αποτελεί μια τρομακτική ευκαιρία για την Ελλάδα. Η παρουσία μας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι δυναμική, και καλά προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια. Ο μοναδικός στόχος θα πρέπει να είναι να μην υπάρξει άμεση διμερής επαφή ΗΠΑ - Τουρκίας και να συνεχιστεί ο «Ψυχρος Πόλεμος» μεταξύ των δύο χωρών. Μια τακτική των ΗΠΑ που έχει θέσε στο περιθώριο τον Ερντογάν τον τελευταίο ενάμιση  χρόνο, με τον τελευταίο να ψάχνει εναγωνίως λύση σε επικοινωνιακό και φυσικά διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις ΗΠΑ, με ότι αυτό σημαίνει σε διπλωματία και εξοπλιστικά.

Ερωτηματικά σχετικά με τη διαύγεια και την γενικότερη κατάσταση υγείας του Προέδρου Τζο Μπάιντεν καθώς, μετά την πτώση με το… σταματημένο ποδήλατο, ο Τζο Μπάιντεν έγινε ξανά viral τις προηγούμενες ημέρες μιας και ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε κατά λάθος ένα χαρτάκι, που είχε βασικές οδηγίες για το πώς πρέπει να ενεργήσει, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με στελέχη της αιολικής βιομηχανίας των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο!

Να σημειωθεί, ότι και τον Μάρτιο ο Μπάιντεν είχε πει ότι ο Πούτιν πρέπει να φύγει από την εξουσία. Όταν όμως το επιτελείο του είχε προσπαθήσει να «μαζέψει» τις δηλώσεις αυτές, ο Μπάιντεν υπενθύμισε στο προσωπικό ότι αυτός είναι ο πρόεδρος και ότι η προσπάθεια αποσαφήνισης και “μαζέματος” των δηλώσεων από τους συμβούλους του αφενός τον υπονομεύει, αφετέρου πλήττει τον αυθεντικό τρόπο με τον οποί εκφράζεται, όπως αναφέρει το αμερικανικό NBC News.

Όλα αυτά δεν είναι καινούργια μιας και στο παρελθόν έχουν δει το φως της δημοσιότητας αρκετά περιστατικά που εγείρουν ερωτήματα. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που τα ελληνοτουρκικά είναι στο τραπέζι ιδιαίτερα σημαντικών συζητήσεων, μιας και η Σύνοδος του ΝΑΤΟ πλησιάζει με τη στάση που αναμένεται να κρατήσει η Αμερική να αποτελεί ένα πολύ καλό ερώτημα.

Ειδικότερα, με τις συζητήσεις στο παρασκήνιο να κορυφώνονται, δεν είναι πολλοί εκείνοι που θέτουν σαφές ερωτήμα προς την αμερικανική πλευρά για σαφή στήριξη στο πλευρό της Ελλάδας και ουσιαστική παρέμβαση – καταγγελία στις μεθοδεύσεις και τα ανυπόστα αιτήματα της Τουρκίας.

Παράλληλα, η ελληνική διπλωματία τόσο μέσω της Ελληνικής Κυβέρνησης, όσο και του ισχυρού ελληνοαμερικανικού λόμπι θέτει την Αμερική προ των ευθυνών της σε μια περίοδο που η Ελλάδα έχει σαφώς ανοίξει τα χαρτιά της και έχει ταχθεί υπέρ των αμερικανικών πρωτοβουλιών σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο.

Και τίθεται λοιπόν ένα εύλογο ερώτημα ρητορικής φύσεως βέβαια. Μήπως πρέπει να έχει ακριβώς μπροστά του τι θα πει ο Μπάιντεν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ; Μήπως το επιτελείο του οφείλει να τον προετοιμάσει καταλλήλως για μια ακραία τουρκική επίθεση σε βάρους ενός στρατηγικού συμμάχου των ΗΠΑ, όπως είναι η χώρα μας;

Διότι στην Ουάσινγκτον και δη στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών είναι διάχυτη η πεποίθηση πως ο φάκελος Τουρκία έχει κλείσει για τα καλά για πολλούς και διάφορους λόγους, κυρίως όμως διότι στο πρόσωπο του πάλαι ποτέ ισχυρού Ερντογάν, οι ΗΠΑ δεν διαβλέπουν ορατά οφέλη σε Συρία, Βαλκάνια και φυσικά Ρωσία.

Και αυτό αποτελεί μια τρομακτική ευκαιρία για την Ελλάδα. Η παρουσία μας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι δυναμική, και καλά προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια. Ο μοναδικός στόχος θα πρέπει να είναι να μην υπάρξει άμεση διμερής επαφή ΗΠΑ – Τουρκίας και να συνεχιστεί ο «Ψυχρος Πόλεμος» μεταξύ των δύο χωρών. Μια τακτική των ΗΠΑ που έχει θέσε στο περιθώριο τον Ερντογάν τον τελευταίο ενάμιση  χρόνο, με τον τελευταίο να ψάχνει εναγωνίως λύση σε επικοινωνιακό και φυσικά διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις ΗΠΑ, με ότι αυτό σημαίνει σε διπλωματία και εξοπλιστικά.

Σε μια περίοδο που η Τουρκία είναι έτοιμη να πέσει «νοκ – άουτ» καμία χείρα βοηθείας δεν πρέπει να δοθεί στα πλαίσια ενός ακόμη συγκερασμού συμφερόντων και πολιτικής κατευνασμού. Η Τουρκία μιλάει μία γλώσσα. Αυτή της δυναμικής. Της δυναμικής απάντησης σε διπλωματία, των κυρώσεων σε εξοπλιστικό και οικονομικό επίπεδο και φυσικά της δυναμικής απάντησης στη διπλωματία των αγωγών, εκεί που η συμμαχία Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ φαίνεται ότι του «έχει βάλει τα δύιο πόδια σε ένα παπούτσι» με τον αγωγό EastMed και το «Yes» των Αμερικανών για επαναπροώθηση του συγκεκριμένου έργου ενεργειακής αυτάρκειας της Ε.Ε, αλλά πολύ περισσότερο απεξάρτησης από τη Ρωσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments