Διεθνή

Τουρκική Αντιπολίτευση: Πυρ ομαδόν κατά Ερντογάν

Τουρκική Αντιπολίτευση: Πυρ ομαδόν κατά Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Τουρκική Αντιπολίτευση: Πολύ επικριτικές και ιδιαίτερα ειρωνικές εκφράσεις χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση, επικρίνοντας τον Ερντογάν για μεταπτώσεις απόψεων, την απόκτηση αεροσκαφών από την Ελλάδα και τις συστάσεις που του έκανε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Μπάιντεν.

Στο «στόχαστρο» των αντιπολιτευτικών δυνάμεων βρίσκεται πλέον ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μετά τα όσα συνέβησαν στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Πολύ επικριτικές και ιδιαίτερα ειρωνικές εκφράσεις χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση, επικρίνοντας τον Ερντογάν για μεταπτώσεις απόψεων, την απόκτηση αεροσκαφών από την Ελλάδα και τις συστάσεις που του έκανε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Μπάιντεν.

Βέβαια, δεν είναι αυθαίρετο ότι, σε αντίθεση προς τη σταθερή προσήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δύση και τη διεθνή νομιμότητα, ο Τούρκος Προέδρος αλλάζει συχνά στάσεις και συμπεριφορές, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από την αντιπολίτευση της γειτονική χώρας, που του καταλογίζει αστάθεια ως προς τις γνώμες που εκφέρει, έτσι ώστε να τονίζει ότι «ο Ερντογάν όλο αλλάζει απόψεις και πολιτικές, ίσως γίνει και κουμπάρος του Μητσοτάκη».

Το ιστορικό, κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα δεν δίστασε, διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του,  να διατυπώσει άκρως επικριτικά σχόλια για τις αποτυχίες που σημείωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Μαδρίτης. «Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε “για μένα πλέον δεν υπάρχει ο Μητσοτάκης”, “δεν θα ξανασυναντηθώ με τον Μητσοτάκη”, αν όμως κρίνουμε από τις απότομες αλλαγές του, τις “αναστροφές” τις οποίες κάνει, τότε δεν πρέπει να απορήσουμε αν τον επόμενο μήνα ο ίδιος ο Ερντογάν γίνει κουμπάρος σε γαμήλια τελετή του Μητσοτάκη. Εκεί που φτάσαμε δεν έχει καμία αξία η κάθε κουβέντα που λέει!», δήλωσε ο Οζγκιούρ Οζέλ.

Επιπλέον, οι κριτικές εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν εστιάζουν και στα βήματα που κάνει η ελληνική πλευρά, προκειμένου να αποκτήσει 20 + 20 F – 35 από την Αμερική, μετά από σχετικές ενέργειες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μάλιστα, η αντιπολίτευση εκφράζει φόβους ότι ενδεχόμενη απόκτηση των αεροσκαφών από την Ελλάδα θα σηματοδοτήσουν τροποποίηση του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ της χώρας μας. Έτσι, η Hurriyet έχει ως πρωτοσέλιδο τίτλο  «Επιστολή της Ελλάδας στις ΗΠΑ για τα F-35. Θα αγοράσουν 20+20 F-35»., η SOZCU τονίζει «Η Ελλάδα έστειλε επιστολή στις ΗΠΑ για τα F – 35» και η Α Haber αναφέρει «Κίνηση από την Ελλάδα για τα F-35. H Eλλάδα επιχειρεί να εμποδίσει την Τουρκία για τα F-16, όμως ξεκίνησε τις ενέργειες για την αγορά 40 F-35».

Δεν στερείται, ωστόσο, αληθείας αυτό το αντιπολιτευτικό «μπαράζ», αφού, πράγματι, έχουν υπάρξει επαφές μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον αναφορικά με τα εν λόγω αεροσκάφη.

Όπως, ακόμη, δεν στερείται αντικειμενικής βάσης το ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνέστησε στον Ερντογάν να κρατήσει το Αιγαίο μακριά από προστριβές. Για τον Αμερικανό Πρόεδρο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχουν «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η αντιπολίτευση της Τουρκίας ασκεί δριμεία και «συντεταγμένη» κριτική στον Ερντογάν για τα όσα έλαβαν χώρα στη Μαδρίτη αναφορικά με την Τουρκία και τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Και πράγματι, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν κατάφερε να σημειώσει τις επιθυμητές επιτυχίες λόγω κυρίως της αλλοπρόσαλλης και συχνά μετασχηματιζόμενης συμπεριφοράς του, επιδιδόμενος πρωταρχικά σε ανατολίτικα παζάρια και αδυνατώντας να αρθρώσει έναν συνεκτικό και σφριγηλό λόγο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments