Διεθνή

Λουκασένκο: Απειλή πολέμου – Υποστηρίζει ότι η Ουκρανία εκτόξευσε πυραύλους στη Λευκορωσία

Λουκασένκο: Απειλή πολέμου – Υποστηρίζει ότι η Ουκρανία εκτόξευσε πυραύλους στη Λευκορωσία

Πηγή Φωτογραφίας: /timesofisrael

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, ισχυρίσθηκε το Σάββατο ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αναχαίτισαν πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από την Ουκρανία, με σκοπό να πλήξουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο λευκορωσικό έδαφος

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, ισχυρίσθηκε το Σάββατο ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αναχαίτισαν πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από την Ουκρανία, με σκοπό να πλήξουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο λευκορωσικό έδαφος, πριν από τρεις ημέρες.

Ο ουκρανικός στρατός δεν έχει κάνει προς το παρόν κανένα σχόλιο για τις δηλώσεις αυτές.

«Μας προκαλούν. Πρέπει να σας πω ότι πριν από τρεις ημέρες, ίσως και λίγο παραπάνω, έγινε προσπάθεια να πλήξουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο λευκορωσικό έδαφος, από το έδαφος της Ουκρανίας», είπε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο Belta.

«Όμως, Θεού θέλοντος, τα αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir κατάφεραν να αναχαιτίσουν όλους τους πυραύλους που εξαπέλυσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», προσέθεσε.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία, αλλά θα πολεμήσει, εάν γίνει εισβολή στο έδαφός της.

Η Λευκορωσία είναι στενός σύμμαχος της Ρωσίας και της επέτρεψε να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για να εισβάλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Λουκασένκο διαβεβαίωσε πάντως ότι δεν υπάρχουν Λευκορώσοι στρατιώτες που να πολεμούν σε αυτή την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την αποκαλεί η Ρωσία.

Πούτιν: Εξοπλίζει με πυρηνικά πυραυλικά συστήματα τη Λευκορωσία ενάντια στην «επιθετική» Δύση

Την περασμένη εβδομάδα σε συνάντηση, με τον Πούτιν, ο Λουκασένκο είπε ότι η Λευκορωσία ανησυχεί για τις «επιθετικές», «συγκρουσιακές» και «αποκρουστικές» πολιτικές των γειτόνων της Λιθουανίας και Πολωνίας.

Ζήτησε από τον Πούτιν να βοηθήσει τη Λευκορωσία να δώσει μια «συμμετρική απάντηση» σε αυτό που είπε ότι ήταν πτήσεις με πυρηνικά όπλα από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας.

«Το Μινσκ πρέπει να είναι έτοιμο για τα πάντα, ακόμη και τη χρήση σοβαρών όπλων για την υπεράσπιση της πατρίδας μας από τη Βρέστη μέχρι το Βλαδιβοστόκ», είπε, βάζοντας τη Λευκορωσία και τον στενό της σύμμαχο τη Ρωσία κάτω από μια ομπρέλα.

Συγκεκριμένα, ζήτησε βοήθεια για να καταστούν πυρηνικά τα στρατιωτικά αεροσκάφη της Λευκορωσίας.

Ο Πούτιν είπε ότι δεν βλέπει προς το παρόν ανάγκη για μια συμμετρική απάντηση, αλλά ότι τα ρωσικής κατασκευής αεροσκάφη της Λευκορωσίας Su-25 θα μπορούσαν αν χρειαστεί να αναβαθμιστούν σε ρωσικά εργοστάσια. Ωστόσο, υποσχέθηκε να προμηθεύσει το Iskander-M, ένα κινητό κατευθυνόμενο σύστημα πυραύλων με την κωδική ονομασία “SS-26 Stone” από το ΝΑΤΟ, το οποίο αντικατέστησε το σοβιετικό “Scud”. Οι δύο κατευθυνόμενοι πύραυλοι του έχουν βεληνεκές έως και 500 km (300 μίλια) και μπορούν να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments