Διεθνή

Ουκρανία: Τα ρωσικά στρατεύματα σημείωσαν εδαφικά κέρδη στη Λισιτσάνσκ

Ουκρανία: Τα ρωσικά στρατεύματα σημείωσαν εδαφικά κέρδη στη Λισιτσάνσκ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ουκρανία: Οι δυνάμεις της Ρωσίας σημείωσαν εδαφικά κέρδη στην πόλη Λισιτσάνσκ ανατολικά, αναγνώρισαν επίσημα ουκρανικές πηγές

Οι δυνάμεις της Ρωσίας σημείωσαν εδαφικά κέρδη στην πόλη Λισιτσάνσκ (ανατολικά), αναγνώρισαν επίσημα ουκρανικές πηγές σήμερα. «Στην περιφέρεια Ντονιέτσκ, οι δυνάμεις κατοχής επικεντρώνονται ή εδραιώνουν τις θέσεις τους στις πόλεις Λισιτσάνσκ και Βερχνοκάμγιανκα», ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Χαϊντάι, παραδέχθηκε επίσης μέσω Telegram πως τα ρωσικά στρατεύματα έχουν πλέον «έρεισμα στην περιοχή». Δεν είναι σαφές εάν παραμένουν μονάδες του ουκρανικού στρατού στην πόλη.

Ήδη χθες Σάββατο, οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν πως έχουν κυριεύσει τη Λισιτσάνσκ. Το Κίεβο το διέψευσε, λέγοντας ότι η πόλη παραμένει υπό τον έλεγχο των δικών του δυνάμεων.

Η Λισιτσάνσκ είναι η τελευταία πόλη στα χέρια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, στη λεκάνη του Ντονμπάς, όπως είναι γνωστή η ανατολική Ουκρανία, την οποία η Μόσχα επιχειρεί να θέσει ολόκληρη υπό τον έλεγχό της.

Εκρήξεις με τρεις νεκροί στη ρωσική πόλη Μπιέλγκοροντ

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες κατοικίες υπέστησαν ζημιές στην πόλη Μπιέλγκοροντ της Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, ο οποίος νωρίτερα έκανε λόγο για αρκετές εκρήξεις στην πόλη. Σύμφωνα με τον κ. Γκλάντκοφ, υπέστησαν ζημιές τουλάχιστον 11 πολυκατοικίες και 30 κατοικίες, ανάμεσά τους πέντε που καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επισημαίνει ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε ο περιφερειάρχης με ανεξάρτητο τρόπο. Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία αντίδραση από τις αρχές στο Κίεβο.

ukraine_soldier_art-768x431-1 Αποκαταστάθηκε η σύνδεση με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ο φορέας εκμετάλλευσης πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε την Παρασκευή ότι αποκατέστησε τη σύνδεσή του με τα συστήματα επιτήρησης στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, τον οποίο κατέχουν οι ρωσικές δυνάμεις.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ο φύλακας της ατομικής ενέργειας του ΟΗΕ, δήλωσε ότι θέλει να επιθεωρήσει επειγόντως το εργοστάσιο στη νότια Ουκρανία, αλλά οι ουκρανικές αρχές αντιτίθενται σε οποιαδήποτε τέτοια επίσκεψη, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις διατηρούν τον έλεγχο.

Ήταν η δεύτερη φορά που χάθηκαν οι επικοινωνίες με το εργοστάσιο, αποτελούμενο από έξι αντιδραστήρες. Η ουκρανική κρατική υπηρεσία Energoatom ανέφερε στο κανάλι της στο Telegram ότι αποκατέστησε τη σύνδεση «με τις δικές της προσπάθειες».

zaporizia-1

Ο σύνδεσμος, ανέφερε, είχε χαθεί «λόγω της αποκοπής από τους κατακτητές στο Enerhodar όλων των ουκρανικών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της Vodavone, με την οποία ο (ΔΟΑΕ) έχει σύμβαση για μετάδοση δεδομένων». Όλα τα “υποχρεωτικά δεδομένα παρακολούθησης διαβιβάζονται” και ο ΔΟΑΕ είχε επιβεβαιώσει την παραλαβή, ανέφερε η Energoatom.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments