Διεθνή

Δανία: Συγκλονισμένη από την επίθεση σε εμπορικό κέντρο – Τρεις νεκροί

Δανία: Συγκλονισμένη από την επίθεση σε εμπορικό κέντρο – Τρεις νεκροί
Δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής απειλής

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν σε πυροβολισμούς σε εμπορικό κέντρο στην Κοπεγχάγη την Κυριακή, ανακοίνωσε η αστυνομία της Δανίας, προσθέτοντας ότι συνέλαβε έναν 22χρονο Δανό και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Η επίθεση συγκλόνισε τη Δανία στο τέλος μιας κατά τα άλλα χαρούμενης εβδομάδας, ακριβώς αφού φιλοξένησε τα τρία πρώτα στάδια του ποδηλατικού αγώνα Tour de France. Η εκδήλωση είχε στείλει εκατοντάδες χιλιάδες  Δανούς στους δρόμους σε όλη τη χώρα.

“Η Δανία χτυπήθηκε από σκληρή επίθεση το βράδυ της Κυριακής. Αρκετοί σκοτώθηκαν. Ακόμη περισσότεροι τραυματίστηκαν. Αθώες οικογένειες που ψωνίζουν ή τρώνε έξω. Παιδιά, έφηβοι και ενήλικες”, δήλωσε η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν σε δήλωση της.

«Η όμορφη και συνήθως τόσο ασφαλής πρωτεύουσά μας άλλαξε σε κλάσματα δευτερολέπτου», είπε. «Θέλω να ενθαρρύνω τους Δανούς να σταθούν μαζί και να στηρίξουν ο ένας τον άλλον σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Η αστυνομία της Κοπεγχάγης είπε ότι ένοπλοι αξιωματικοί στάλθηκαν στο εμπορικό κέντρο Field’s στην πρωτεύουσα αργά το απόγευμα της Κυριακής μετά από αναφορές για πυροβολισμούς, και είπαν στους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα να μείνουν στη θέση τους και να περιμένουν βοήθεια. Τοπικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν ομάδες τρομοκρατημένων αγοραστών να τρέχουν από το εμπορικό κέντρο.

Ο ύποπτος συνελήφθη , κρατώντας ένα τουφέκι και πυρομαχικά. Η αστυνομία ξεκίνησε μια μαζική επιχείρηση αναζήτησης τυχόν συνεργών.

«Θα έχουμε μια μεγάλη έρευνα και μια μαζική επιχειρησιακή παρουσία στην Κοπεγχάγη έως ότου μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα: Ήταν μόνος», είπε ο Τόμασεν.

Ο δράστης είχε σκοτώσει έναν άνδρα γύρω στα σαράντα και δύο «νεαρούς», έναν άνδρα και μια γυναίκα, είπε ο Thomassen. Αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν, και μεταξύ αυτών είναι τρεις σε κρίσιμη κατάσταση.

Η έρευνα μέχρι στιγμής δεν κατέδειξε ρατσιστικό κίνητρο ή κάτι άλλο, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει, είπε.

Η αστυνομία της Κοπεγχάγης θα πραγματοποιήσει ενημέρωση τύπου τη Δευτέρα το πρωί στις 08:00 τοπική ώρα.

Το δανικό ταμπλόιντ BT δημοσίευσε μη επαληθευμένο βίντεο, το οποίο είπε ότι τράβηξε ένας μάρτυρας της επίθεσης, ο Mahdi Al-wazni, που δείχνει έναν άνδρα με ένα μεγάλο τουφέκι να περπατά μέσα στο εμπορικό κέντρο και να το κουνάει στους ώμους του.

Το πολυώροφο εμπορικό κέντρο βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα νότια του κέντρου της Κοπεγχάγης.

Η επίθεση έγινε μετά από έναν φονικό πυροβολισμό στη γειτονική Νορβηγία την περασμένη εβδομάδα, κατά τον οποίο δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από έναν μοναχικό πυροβολητή στην πρωτεύουσα Όσλο.

Η τρομοκρατική απειλή κατά της Δανίας εκτιμάται επί του παρόντος ως «σοβαρή», με τη μεγαλύτερη απειλή να προέρχεται από τον «μαχητικό ισλαμισμό», σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Δανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών.

Η απειλή για τη Δανία από ακροδεξιούς εξτρεμιστές εξετάζεται σε «γενικό» επίπεδο, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ικανότητα ή/και πρόθεση και πιθανώς σχεδιασμός.

Η Δανία είδε για τελευταία φορά επίθεση μαχητών το 2015, όταν δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν ένας ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε έναν άνδρα έξω από ένα πολιτιστικό κέντρο που φιλοξενούσε μια συζήτηση για την ελευθερία του λόγου, και αργότερα σκότωσε ένα άτομο έξω από μια εβραϊκή συναγωγή στο κεντρική Κοπεγχάγη.

Αυτός ο ένοπλος σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία.

«Οι σκέψεις μας και η βαθύτατη συμπάθειά μας είναι με τα θύματα, τους συγγενείς τους και όλους όσους επλήγησαν από την τραγωδία», ανέφεραν σε ανακοίνωσή της η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέθη και το ζεύγος του πρίγκιπα διαδόχου.

Ο ύποπτος θα βρεθεί αντιμέτωπος με προκαταρκτική ανάκριση ενώπιον δικαστή νωρίς τη Δευτέρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments