Κόσμος

ΗΠΑ: Τροπολογία βάζει… μπλόκο στα τουρκικά F-16

ΗΠΑ: Τροπολογία βάζει… μπλόκο στα τουρκικά F-16

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

ΗΠΑ: Τελικά τα σχέδια για την αναβάθμιση και πώληση των μαχητικών f-16 στην Τουρκία φέρεται να παίρνουν αναβολή, μιας και το Κογκρέσο, με τροπολογία βουλευτών, ετοιμάζουν να... φρενάρουν οποιαδήποτε συμφωνία

Τελικά τα σχέδια για την αναβάθμιση και πώληση των μαχητικών f-16 στην Τουρκία φέρεται να παίρνουν αναβολή, μιας και το Κογκρέσο, με τροπολογία βουλευτών, ετοιμάζουν να… φρενάρουν οποιαδήποτε συμφωνία.

Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Τρίτης (5/7), ο βουλευτής Chris Pappas ηγήθηκε τροπολογίας για να μην δοθούν τα F-16 στην Τουρκία, ούτε φυσικά να αναβαθμιστούν σε κατηγορία Viper τα υφιστάμενα.

Την τροπολογία που κατατέθηκε υπογράφουν ακόμα 10 βουλευτές. Όπως επισημαίνεται, οι Τούρκοι παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο άλλης χώρας και κάνουν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο και ως εκ τούτου, δεν μπορούν να δοθούν αμερικανικά μαχητικά που θα χρησιμοποιηθούν από το τουρκικό καθεστώς για να απειλούν γειτονικές χώρες.

Σαφέστατα, πρόκειται για μια κίνηση από το ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ με στόχο να αποτρέψουν την πώληση μαχητικών στην Τουρκία και την αναβάθμιση των F-16 της στην ανώτερη κατηγορία.

Οι Αμερικανοί βουλευτές μέλη της Επιτροπής Ελληνικών Θεμάτων, Τίνα Τίτους, Κρις Παππάς, Τσάρλι Κριστ, Κάρολιν Μαλόνεϊ, Φρανκ Παλλόνε, και Τζον Σαρμπάνης, εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση αναφερόμενοι στην πρόσφατη δήλωση της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν σχετικά με τις πωλήσεις των μαχητικών F-16 στην Τουρκία:

«Στις 30 Ιουνίου, ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε τις προθέσεις του να προχωρήσει στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Στις δηλώσεις του, σημείωσε ότι πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε πώληση και μεταφορά όπλων, το Κογκρέσο θα πρέπει να εγκρίνει το αίτημα.

Ενώ η υποχώρηση της Τουρκίας στην αντίθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά εκκρεμή ζητήματα για να μην προχωρήσουμε με την πώληση των F-16 στην κυβέρνηση του Ερντογάν. Την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία δεν ήταν παραγωγικό μέλος του ΝΑΤΟ ούτε αξιόπιστος σύμμαχος των Η.Π.Α.

«Η Τουρκία, συγκεκριμένα η Διεύθυνση της Αμυντικής Βιομηχανίας της, παραμένει υπό κυρώσεις μέσω του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA) ως αποτέλεσμα της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει δώσει απαντήσεις για το πώς η Τουρκία θα πληρούσε τις προϋποθέσεις για να εξαιρεθεί από αυτές τις κυρώσεις και πώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μετριάσει τους κινδύνους της συνεγκατάστασης των F-16 με ένα ρωσικό οπλικό σύστημα. Άλλωστε γι’ αυτό η Τουρκία απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα των F-35.

«Από τις αρχές του 2022 η Τουρκία έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, μίας συμμάχου στο ΝΑΤΟ, πάνω από 2.377 φορές, συμπεριλαμβανομένων 120 υπερπτήσεων πάνω από το ελληνικό έδαφος. Οι ανταγωνιστικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς και η εχθρική της στάση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, καθιστούν σαφές ότι οι Τούρκοι δεν σκοπεύουν να αναστείλουν σύντομα αυτές τις επιθετικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες.

Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούσαν στην πώληση των F-16, αναμφίβολα θα χρησιμοποιούνταν πολεμικά αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής για τις παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο. Αυτό θα παραβίαζε τον νόμο περί ελέγχου εξαγωγών όπλων, ο οποίος επιτρέπει μόνο τη μεταφορά εξοπλισμού για νόμιμες επιχειρήσεις αυτοάμυνας.

Τους τελευταίους επτά μήνες, καμία από τις ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος που σχετίζεται με την Ελλάδα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αμυντική, αλλά μάλλον είναι απλώς εκφοβισμός. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει παράσχει πληροφορίες σχετικά με το πώς εργάζεται για να σταματήσει η Τουρκία αυτές τις ανταγωνιστικές ενέργειες προς έναν σύμμαχο των ΗΠΑ.

«Τέλος, εκτός από την επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στα πρόθυρα νέας εισβολής στη Συρία με συγκεκριμένη πρόθεση να στοχεύσει τις κουρδικές δυνάμεις στο Βορρά. Πολλές από αυτές τις δυνάμεις έχουν πολεμήσει στο παρελθόν και έχουν βοηθήσει τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή.

Εάν η Τουρκία αποκτούσε μαχητικά συστήματα F-16, θα χρησιμοποιούνταν σαφώς σε αυτή τη νέα επίθεση κατά των συμμάχων μας των Κούρδων της Συρίας. Η κυβέρνηση δεν έχει παράσχει πληροφορίες σχετικά με το πώς θα διασφαλίσει ότι αυτά τα άτομα, στα οποία βασιστήκαμε στο παρελθόν και μπορεί να χρειαστεί να το πράξουμε στο μέλλον, θα προστατεύονται από όπλα που έχουν αναπτυχθεί από τις ΗΠΑ.

«Μέχρι να μπορέσει η κυβέρνηση να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σκόπευε να μετριάσει τις προαναφερθείσες ανησυχίες, θα συνεχίσουμε να αντιτασσόμαστε σε αυτή τη μεταφορά όπλων και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα F-16 δεν θα παραδοθούν στην τουρκική κυβέρνηση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments