People

Η Disney κινδυνεύει να χάσει τα αποκλειστικά δικαιώματα του Μίκυ Μάους καθώς λήγουν το 2024

Η Disney κινδυνεύει να χάσει τα αποκλειστικά δικαιώματα του Μίκυ Μάους καθώς λήγουν το 2024

Πηγή Φωτογραφίας: The Hollywood Reporter- Meio Norte- Abandoned: Discovery

Όταν πρωτοεμφανίστηκε ο Μίκυ Μάους, τα πνευματικά δικαιώματα της Disney προστατεύονταν για 56 χρόνια Η εταιρεία υποστήριξε τον νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων του 1976, ο οποίος επέκτεινε τα για 75 χρόνια.

Η Disney κινδυνεύει  να χάσει τα αποκλειστικά δικαιώματα του πιο εμβληματικού χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων της, καθώς τα 95 χρόνια πνευματικής ιδιοκτησίας του Μίκυ Μάους πρόκειται να λήξουν σε δύο χρόνια. Ο Μίκυ θα είναι δημόσιος το 2024 βάσει του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον οποίο η πνευματική ιδιοκτησία σε καλλιτεχνικό έργο λήγει 95 χρόνια μετά την πρώτη δημοσίευση.

Ο Μίκυ Μάους εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1920 και έγινε το σύμβολο για τον όμιλο πολυμέσων Disney και ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων. Όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1928, τα πνευματικά δικαιώματα της Disney προστατεύονταν για 56 χρόνια, αλλά καθώς ο αγαπημένος χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων πλησίαζε στο τέλος των πνευματικών του δικαιωμάτων, η Disney άσκησε επιτυχώς πιέσεις για τον νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων του 1976, ο οποίος επέκτεινε την προστασία στα 75 χρόνια.

Και στη συνέχεια, το 1998, η Disney άσκησε πιέσεις για περαιτέρω παράταση, δίνοντάς της προστασία για 95 χρόνια

Μόλις λήξουν τα πνευματικά δικαιώματα, όποιος επιθυμεί να χρησιμοποιήσει χαρακτήρες ή έννοιες από το αγαπημένο ποντίκι όλων δεν θα χρειαστεί να ζητήσει άδεια ή να πληρώσει χρηματικά ποσά για πνευματικά δικαιωμάτα. Ο Μίκυ, όπως είναι γνωστός, έκανε το ντεμπούτο του για πρώτη φορά στην ταινία «Steamboat Willie», που έκανε πρεμιέρα στο τότε Θέατρο Colony στο Μπρόντγουεϊ στις 18 Νοεμβρίου 1928.

Ένα από τα πρώτα κινούμενα σχέδια που χρησιμοποίησαν συγχρονισμένο ήχο και μουσική, η ταινία θα έκανε τον Μίκυ αστέρι. Έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 130 ταινίες δίπλα στη φίλη του Μίνι Μάους, τον σκύλο Πλούτωνα και τους φίλους Ντόναλντ Ντακ και Γκούφι, μεταξύ άλλων. Η λήξη των πνευματικών δικαιωμάτων του Μίκυ ακολουθεί τον Γουίνι το Αρκουδάκι τον Ιανουάριο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments