Διεθνή

Ζελενσκι: Μαζί με την ηγεσία του στρατού θα παίρνονται οι αποφάσεις

Ζελενσκι: Μαζί με την ηγεσία του στρατού θα παίρνονται οι αποφάσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ζελένσκι: Μετά τον σάλο που προκάλεσε στην Ουκρανία ανακοίνωση της στρατιωτικής ηγεσίας για τις μετακινήσεις εφέδρων και στρατευσίμων εκτός του τόπου διαμονής τους, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέπληξε τους επιτελείς του

Μετά τον σάλο που προκάλεσε στην Ουκρανία ανακοίνωση της στρατιωτικής ηγεσίας για τις μετακινήσεις εφέδρων και στρατευσίμων εκτός του τόπου διαμονής τους, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέπληξε τους επιτελείς του.

Στην επόμενη συνεδρίαση με το γενικό επιτελείο, ο επικεφαλής του και ο υπουργός Άμυνας θα κληθούν να δώσουν λεπτομερή αναφορά για το θέμα, διεμήνυσε ο 44χρονος αρχηγός του κράτους στο βραδινό διάγγελμά του χθες Τρίτη. «Υπόσχομαι στους πολίτες ότι θα ξεκαθαρίσω το ζήτημα και επιπλέον, θα τονίσω στο γενικό επιτελείο να μην παίρνει τέτοιες αποφάσεις χωρίς εμένα».

Πρόσθεσε πως επικρατεί «σύγχυση» και «αγανάκτηση» στην ουκρανική κοινωνία. Νωρίτερα, ο Βαλέρι Ζαλούζνι και το επιτελείο ανακοίνωναν πως όσοι Ουκρανοί έχουν επιστρατευτεί χρειάζονται άδεια για να φύγουν από τον τόπο όπου είναι εγγεγραμμένοι δημότες.

Έπειτα από επικρίσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ανακοινώθηκε πως απαιτείται άδεια για την αποχώρηση από την περιφέρεια. Το επιτελείο βασίζεται σε νομικό κανόνα του 1992.

Οι Ουκρανοί ηλικίας από 18 ως 60 ετών υπόκεινται στην υποχρέωση να υπηρετήσουν στον στρατό και δεν επιτρέπεται να βγουν από τη χώρα μετά την επιβολή στρατιωτικού νόμου. Από τον Οκτώβριο, γυναίκες συγκεκριμένων επαγγελματικών τομέων επίσης θα υποχρεούνται να υπηρετήσουν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Παγκόσμια Τράπεζα: Προτεραιότητα η χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Άμεση προτεραιότητα της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι η χρηματοδότηση της Ουκρανίας, προκειμένου αυτή να μπορεί να καλύπτει το έλλειμμα που παρουσιάζει ο κρατικός προϋπολογισμός της λόγω της ρωσικής εισβολής.

Σύμφωνα με την Άννα Μπγιερντ, Αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, το ζήτημα της χρηματοδότησης των αναγκών της Ουκρανίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συνέπεια και λαμβάνοντας υπ’ όψη τις τρέχουσες προτεραιότητες. Ενώ η κρίση συνεχίζεται, η κορυφαία προτεραιότητα είναι η χρηματοδότηση του ελλείμματος σε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα.

Επίσης, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας, στο Λουγκάνο, τονίστηκε ότι η χρηματοδότηση πρέπει να γίνει με τρόπο διαδοχικό και μεθοδικό. Η προτεραιότητα τώρα είναι 5 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία εγγυώνται ότι η Ουκρανία θα λάβει τα χρήματα που χρειάζεται άμεσα για να μπορεί να λειτουργεί εύρυθμα και να συνεχίσει να παρέχει τις θεμελιώδεις υπηρεσίες παρά τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή. EU-Ukraine6-7

Παράλληλα, η Παγκόσμια Τράπεζα εργάζεται σκληρά για να προσελκύσει εξωτερική χρηματοδότηση για αυτούς τους σκοπούς, μεταξύ άλλων μέσω του ταμείου πολλών ιδιωτών χορηγών.

Μιλώντας για πρόσθετη χρηματοδότηση, η Αντιπρόεδρος τόνισε τη σημασία του καθορισμού προτεραιοτήτων, δηλαδή των βασικών τομέων που πρέπει να ανασυγκροτηθούν. Μεταξύ αυτών, κατέταξε τη στέγαση, τους δρόμους, τις γέφυρες και τις υποδομές μεταφορών, τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης, καθώς και την παροχή νερού και ενέργειας και την εκκαθάριση του εδάφους από τις νάρκες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments