Κόσμος

Μπορέλ: “Να σταματήσει η Τουρκία τις απειλές”

Μπορέλ: “Να σταματήσει η Τουρκία τις απειλές”

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

"Να σταματήσει η Τουρκία τις απειλές και να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης", ζήτησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών

“Να σταματήσει η Τουρκία τις απειλές και να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, ζήτησε για μία ακόμη φορά από την Τουρκία ο Ζοζέπ Μπορέλ, απαντώντας σε ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την πρωτοφανή παραβίαση από πλευράς της Τουρκίας του Διεθνούς Δικαίου όταν δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ν.μ.

Στην απάντησή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ για μία ακόμη φορά είναι απολύτως καταδικαστικός για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και αλληλέγγυος προς τη χώρα μας για τις προκλητικές και επιθετικές ενέργειες της τουρκικής πλευράς.

Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν πηγή ανησυχίας και σαφή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει την προθυμία της να συνεργαστεί με την Τουρκία για την ενίσχυση της συνεργασίας, με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο, σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα απέχει από νέες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Και καταλήγει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας καθώς και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου του».

Ευρωβουλή: Έγκριση της βοήθειας στην Ουκρανία

Οι Ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χορηγήσει στην Ουκρανία ένα δισεκατομμύριο ευρώ, στην πρώτη δόση αυτής της νέας μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας προς τη χώρα. Η σχετική ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη συνέχεια, η απόφαση θα πρέπει να επισημοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο πλαίσιο πάντα του θεσμικού τριγώνου, που συνδέει άρρηκτα τους τρεις θεμελιώδεις ευρωπαϊκούς θεσμούς: Επιτροπή, Ευρωκοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το θέμα της διάθεσης αυτών των κονδυλίων στην Ουκρανία τέθηκε στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με επείγουσα διαδικασία, ώστε η δόση να κατανεμηθεί πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, όπως είχε τονίσει νωρίτερα και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλτις Ντομπροβόσκις, στο πλαίσιο της πρόσφατης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας στο Λουγκάνο της Ελβετίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments