Διεθνή

ΗΠΑ: Προσδοκούν σε συνάντηση Μπάιντεν – Σι τις επόμενες εβδομάδες

ΗΠΑ: Προσδοκούν σε συνάντηση Μπάιντεν – Σι τις επόμενες εβδομάδες

Πηγή Φωτογραφίας: bbc

Οι δηλώσεις Μπλίνκεν έρχονται μία ημέρα μετά τις πολύωρες συνομιλίες του με τον Κινέζο ομόλογό του στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της G20

Σινο-αμερικανική συνάντηση κορυφής προσδοκούν εντός των προσεχών εβδομάδων οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν .

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου στην Ταϊλάνδη εάν ο Μπάιντεν και ο Σι θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν μια πρώτη τετ α τετ συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί τον Νοέμβριο, ο Μπλίνκεν είπε ότι δεν μπορεί να πει τι μπορεί να συμβεί τότε.

Είπε επίσης ότι δεν μπορεί να πει ποιον θα στείλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη σύνοδο κορυφής της APEC στην Ταϊλάνδη τον ίδιο μήνα.

«Σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο Σι και τον Πρόεδρο Μπάιντεν, προσδοκούμε ότι θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν τις επόμενες εβδομάδες και δεν μπορώ να μιλήσω για το τι μπορεί να συμβεί το φθινόπωρο», είπε ο Μπλίνκεν απαντώντας σε ερώτηση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλούν την Κίνα τον κύριο στρατηγικό  αντίπαλο τους και λένε ότι η δέσμευση υψηλού επιπέδου είναι σημαντική για να διατηρηθεί σταθερή η δύσκολη σχέση με το Πεκίνο και να αποτραπεί μία ακούσια στροφή σε σύγκρουση.

Ο Μπλίνκεν μίλησε μια μέρα μετά από μια συνάντηση άνω των πέντε ωρών με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου παραβρέθηκε στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G20.

Τόσο ο Αμερικανός όσο και ο Κινέζος ομόλογός του, περιέγραψαν τις συνομιλίες του Σαββάτου – την πρώτη τους προσωπική συζήτηση από τον Οκτώβριο – ως “ειλικρινείς”, ενώ τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Γουάνγκ είπε στον Μπλίνκεν ότι η κατεύθυνση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας κινδύνευε να παρασυρθεί περαιτέρω λόγω ενός προβλήματος με τις αμερικανικές αντιλήψεις.

Ο Μπλίνκεν εξέφρασε ανησυχία μετά τις συνομιλίες για την «ευθυγράμμιση» της Κίνας με τη Ρωσία και επέκρινε ευθέως τη σχέση του Σι με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στα τέλη Ιουνίου, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι ο Μπάιντεν και ο Σι αναμένεται να μιλήσουν ξανά τις επόμενες εβδομάδες και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένονταν στη συνάντηση με τον Γουάνγκ να προσπαθήσουν να το επιβεβαιώσουν και να διερευνήσουν την πιθανότητα συνάντησης, ίσως στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 τον Νοέμβριο.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ταϊλάνδης είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι ο Γουάνγκ Γι είπε στον Ταϊλανδό ομόλογό του κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ταϊλάνδη την Τρίτη ότι ο Σι, ο οποίος δεν έχει εγκαταλείψει την Κίνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, θα παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής της APEC εάν δεν έχει άλλες υποχρεώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments