Πολιτισμός

Υπουργείο Πολιτισμού: Καμία φθορά στο μυκηναϊκό νεκροταφείο από τη φωτιά στις Πόρτες Αχαΐας

Υπουργείο Πολιτισμού: Καμία φθορά στο μυκηναϊκό νεκροταφείο από τη φωτιά στις Πόρτες Αχαΐας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Σύμφωνα με το υπουργείο, φθορές υπέστησαν τα προστατευτικά στέγαστρα των τάφων και οι ξύλινοι χειρολισθήρες στις διαδρομές επισκεπτών

Ανακοίνωση απάντηση στην έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο και την κατάστασή του, μετά τη φωτιά της περασμένης Κυριακής στις Πόρτες Αχαΐας, εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού, ξεκαθαρίζοντας πως το μυκηναϊκό νεκροταφείο δεν υπέστη καμία φθορ.

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, φθορές υπέστησαν τα προστατευτικά στέγαστρα των τάφων «με καταστροφή της ανωδομής και της κάλυψης» και οι ξύλινοι χειρολισθήρες στις διαδομές επισκεπτών, που καταστράφηκαν.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ:

Επειδή αναπτύσσεται έντονη φημολογία για δήθεν καταστροφή του μυκηναϊκού νεκροταφείου στις Πόρτες Αχαΐας, εξ αιτίας δασικής πυρκαγιάς την Κυριακή 3 Ιουλίου τ.έ., επισημαίνονται τα εξής, σύμφωνα με την αναφορά της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Δρος Α. Κουμούση:

1. Ο αρχαιολογικός χώρος ήταν υποδειγματικά καθαρισμένος, γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά μαζί με την προσπάθεια του Πυροσβεστικού Σώματος στην προφύλαξη και διάσωσή του.

2. Οι αρχαιότητες του χώρου δεν υπέστησαν ουδεμία φθορά, ούτε οι διαδρομές επισκεπτών, τα καθιστικά του χώρου, ούτε οι σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις.

3. Το σύστημα πυρόσβεσης δεν έχει υποστεί φθορά και όλες οι πυροσβεστικές φωλεές παρέμειναν ανέπαφες, η δεξαμενή κλπ.

4. Τα προστατευτικά στέγαστρα των τάφων υπέστησαν φθορές, με καταστροφή της ανωδομής και της κάλυψης, ενώ δεν έχουν υποστεί φθορά τα μεταλλικά τμήματα του σκελετού των στεγάστρων.

5. Καταστράφηκαν οι ξύλινοι χειρολισθήρες στις διαδομές επισκεπτών.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων μεριμνά ήδη για την αντικατάσταση των κατεστραμμένων τμημάτων των στεγάστρων και των χειρολισθήρων, προκειμένου να προστατευθούν τα μυκηναϊκά ταφικά σύνολα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments