Focus

Μέσα στην ανεξιχνίαστη δολοφονία της JonBenét Ramsey — Και τα ανατριχιαστικά στοιχεία που άφησαν πίσω

Μέσα στην ανεξιχνίαστη δολοφονία της JonBenét Ramsey — Και τα ανατριχιαστικά στοιχεία που άφησαν πίσω

Πηγή Φωτογραφίας: allthatsinteresting.com- Rolling Stone

Η παιδική βασίλισσα της ομορφιάς JonBenét Ramsey ήταν μόλις έξι ετών όταν βρέθηκε δολοφονημένη στις 26 Δεκεμβρίου 1996. Και ακόμα δεν έχουμε μάθει ποιος τη σκότωσε.

Στις 26 Δεκεμβρίου 1996, ο John και η Patsy Ramsey κατήγγειλαν  ότι η εξάχρονη κόρη τους JonBenét Ramsey είχε απαχθεί και ότι είχαν βρει ένα σημείωμα που ζητούσαν λύτρα 118.000 δολαρίων. Λίγες ώρες αργότερα, βρέθηκε νεκρή — στο σπίτι της οικογένειας στο Boulder του Κολοράντο. Η συγκλονιστική δολοφονία της JonBenét Ramsey ήταν μόνο η αρχή ενός μυστηρίου δεκαετιών.

Τις μέρες, τις εβδομάδες, τους μήνες και τα χρόνια που ακολούθησαν, οι αρχές και οι ερασιτέχνες επαγκελματίες προσπάθησαν να απαντήσουν σε ένα ερώτημα: Ποιος σκότωσε το παιδί σταρ; Ήταν εισβολέας στο σπίτι; Ήταν οι γονείς της JonBenét υπεύθυνοι για τον θάνατό της; Και τι ήξερε ο εννιάχρονος αδελφός της;

Καθώς η υπόθεση εξελίσσεται – κάτω από τα φώτα της ενημέρωσης – η αστυνομία εξέτασε εκατοντάδες πιθανούς υπόπτους. Εξέτασαν τα οικονομικά της οικογένειας, τους γείτονες της περιοχήες ακόμη και πιθανούς παιδεραστές.

Όμως, παρά τις πολλές ομολογίες και ενδείξεις, η δολοφονία της JonBenét Ramsey παραμένει ανεξιχνίαστη

Σήμερα, οι φωτογραφίες από τα καλλιστεία της νεαρής κοπέλας αποτελούν στοιχειωμένες υπενθυμίσεις μιας λαμπερής ζωής που έσβησε μυστηριωδώς πριν από χρόνια.

Ο βάναυσος θάνατος της JonBenét Ramsey

Η σύντομη ζωή της JonBenét Ramsey φαινόταν λαμπερή — τουλάχιστον στην επιφάνεια. Γεννημένη στις 6 Αυγούστου 1990, από τον John και την Patsy Ramsey, η JonBenét πέρασε μεγάλο μέρος του της ζωής της κερδίζοντας διαγωνισμούς ομορφιάς για παιδιά.

Μέχρι τα έξι της χρόνια, η JonBenét είχε ήδη κερδίσει τίτλους όπως το America’s Royale Miss, Little Miss Colorado και National Tiny Miss Beauty, μεταξύ άλλων. Είχε επίσης ποζάρει για πολλές καμπάνιες μόδας — τις οποίες πολλοί θα επέκριναν αργότερα ως ακατάλληλες για τη νεαρή της ηλικία.

Εκτός από τον κύκλο των καλλιστείων, η JonBenét είχε μια σχετικά φυσιολογική ζωή. Έζησε με τους εύπορους γονείς της και τον μεγαλύτερο αδερφό της Burke στο Boulder του Κολοράντο και φοίτησε στο High Peaks Elementary School. Στις 25 Δεκεμβρίου 1996, εκείνη και η οικογένειά της γιόρτασαν τα Χριστούγεννα όπως εκατομμύρια άλλοι σε όλο τον κόσμο.

Αλλά αυτές οι διακοπές ήταν η τελευταία φορά που κάποιος είδε την JonBenét Ramsey ζωντανή. Σύμφωνα με τους γονείς της, όλα φαινόταν να είναι καλά όταν έβαλαν την κόρη τους στο κρεβάτι εκείνο το βράδυ. Κανείς – εκτός από τον δολοφόνο ή τους δολοφόνους – δεν γνωρίζει ακριβώς τι συνέβη αργά τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες.

Όπως είπαν οι Ramseys, κατάλαβαν για πρώτη φορά ότι κάτι δεν πήγαινε καλά γύρω στις 5:30 π.μ. Τότε ήταν που η Πάτσι εντόπισε χαρτί κολλημένο στη σκάλα. Μαζεύοντας το, βρήκε ένα σημείωμα λύτρων δυόμισι σελίδων. Σε αυτό, ο συγγραφέας ισχυρίστηκε, «έχουμε την κόρη σου», ζήτησε 118.000 δολάρια για να επιστρέψει η JonBenét και υποσχέθηκε να τηλεφωνήσει με περισσότερες λεπτομέρειες μέχρι τις 10 το πρωί «αύριο».

«Απλώς θυμάμαι όταν διάβασα «Έχουμε την κόρη σου»», θυμάται αργότερα η Πάτσι Ράμσεϊ. «Απλώς [ένιωσα] αυτόν τον συντριπτικό φόβο. Και απλώς ανέβηκα τις σκάλες όσο πιο γρήγορα μπορούσα και έσπρωξα την πόρτα της να ανοίξει». Επειδή η JonBenét δεν ήταν στην κρεβατοκάμαρά της, η Patsy είπε ότι ξύπνησε τον άντρα της και κάλεσε το 911. «Έχουν απαγάγει την κόρη μας», φώναξε στο τηλέφωνο. «Γρήγορα, σας παρακαλώ… Έχω ένα σημείωμα και η κόρη μας λείπει».

Αν και η αστυνομία, η οικογένεια και οι φίλοι ήρθαν στο σπίτι, δεν βρήκαν κανένα σημάδι της αγνοούμενης κοπέλας. Μετά από λίγες ώρες, οι περισσότεροι από τους αστυνομικούς έφυγαν, αφήνοντας πίσω τους έναν ντετέκτιβ με το όνομα Linda Arndt να περιμένει με τους γονείς της JonBenét.

Η Arndt, η οποία θεώρησε περίεργο το γεγονός ότι κανένας από τους γονείς δεν αντέδρασε όταν οι απαγωγείς δεν τηλεφώνησαν μέχρι τις 10 π.μ., πρότεινε στον John Ramsey να κοιτάξει ξανά μέσα στο σπίτι. Ίσως, του είπε, μπορούσε να δει αν κάτι φαινόταν παράταιρο.

Στη συνέχεια ο Τζον κατέβηκε στο υπόγειο, ένα μέρος που η αστυνομία δεν είχε ψάξει ακόμα. Εκεί, ο John βρήκε το νεκρό σώμα της JonBenét. Είχε χτυπηθεί βάναυσα πάνω από το κεφάλι της, είχε στραγγαλιστεί  από ένα νάιλον κορδόνι και ένα από τα πινέλα της μητέρας της και πιθανώς της είχαν επιτεθεί σεξουαλικά.

«Ήξερα αμέσως τι βρήκα. Βρήκα την κόρη μου», είπε αργότερα ο John Ramsey. «Ήταν ξαπλωμένη σε μια λευκή κουβέρτα. Η κουβέρτα ήταν τυλιγμένη γύρω της. Τα χέρια της ήταν δεμένα πάνω από το κεφάλι της. Είχε ταινία στο στόμα της».

Μετά τη φρικιαστική ανακάλυψη, το αστυνομικό τμήμα Boulder έκανε πολλά λάθη που έβαλαν σε κίνδυνο την έρευνα, συμπεριλαμβανομένου του να επιτρέψει στον πατέρα της JonBenét να μετακινήσει το σώμα και να μην πάρει κατάθεση από τους γονείς χωριστά.

Ακόμη και πριν βρεθεί το πτώμα, οι αστυνομικοί είχαν επιτρέψει αρκετούς επισκέπτες στο σπίτι, μολύνοντας τον τόπο του εγκλήματος. Κάποιοι φιλοξενούμενοι είχαν καθαρίσει το σπίτι, εξαλείφοντας ενδεχομένως τα δακτυλικά αποτυπώματα που μπορεί να είχαν μείνει πίσω. Η εξάχρονη πέθανε από «ασφυξία από στραγγαλισμό που σχετίζεται με κρανιοεγκεφαλικό τραύμα». Με άλλα λόγια, την είχαν χτυπήσει πολύ δυνατά στο κεφάλι και την είχαν στραγγαλίσει.Η αστυνομία άρχισε σύντομα να θεωρεί τον John και την Patsy Rasmey τους βασικούς ύποπτους τους. Η θεωρία ήταν ότι είχαν σκοτώσει την JonBenét κατά λάθος και στη συνέχεια είχαν οργανώσει μια σκηνή εγκλήματος για να φαίνεται σαν να είχε σκοτωθεί από εισβολέα. Εν τω μεταξύ, οι γονείς της αρνήθηκαν κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

«Ήμασταν εξοργισμένοι. Ήμασταν σοκαρισμένοι», είπε ο John Ramsey. «Πώς θα μπορούσαν να το σκεφτούν αυτό; Ήμασταν μια κανονική οικογένεια».

Μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι γονείς της JonBenét Ramsey ήταν υπεύθυνοι για τον θάνατό της – παρόλο που ποτέ δεν κατηγορήθηκαν επίσημα για τη δολοφονία. Από τότε που ξεκίνησε η υπόθεση, ο John Ramsey κατηγόρησε το αστυνομικό τμήμα Boulder ότι τους έκανε να φαίνονται ένοχοι στα μέσα ενημέρωσης: «Η αστυνομία δεν ήταν εκεί για να μας βοηθήσει. Ήταν εκεί για να μας κρεμάσει».

Το 2008, υπήρξε μια ανατροπή στην υπόθεση όταν μια νέα μορφή δοκιμής DNA βρήκε στοιχεία DNA τουλάχιστον ενός άγνωστου άνδρα στις πιτζάμες της αδικοχαμένης  JonBenét. Δεδομένου ότι το DNA δεν ανήκε στους συγγενείς της, η οικογένεια Ramsey απαλλάχθηκε επίσημα για την υπόθεση – δύο χρόνια αργότερα η Patsy Ramsey πέθανε από καρκίνο των ωοθηκών.

Αλλά ίσως η πιο συγκλονιστική θεωρία είναι ότι ο αδερφός της JonBenét, Burke – ο οποίος ήταν μόλις 9 ετών τότε – ήταν υπεύθυνος για τον θάνατό της. Αυτή η ιδέα έγινε και ντοκιμαντέρ το 2016 του CBS The Case of: JonBenét Ramsey. Ο γιατρός σημείωσε ότι είχε βρεθεί άπεπτος ανανάς στο στομάχι της JonBenét και ένα μπολ με ανανά είχε βρεθεί στην κουζίνα. Αλλά η Patsy αρνήθηκε ότι έκοψε  ανανά για την JonBenét.

Όπως λέει η αμφιλεγόμενη θεωρία, ο Μπερκ ετοίμασε τον ανανά για τον εαυτό του ως σνακ αργά το βράδυ. Αλλά όταν η JonBenét πήρε ένα κομμάτι, ο Burke υποτίθεται ότι τη χτύπησε πάνω από το κεφάλι με ένα αντικείμενο – ίσως έναν φακό. Οι γονείς τους, νομίζοντας ότι η JonBenét είναι νεκρή, σκηνοθέτησαν τον φόνο της. Σε απάντηση στο έγγραφο, ο Burke Ramsey μήνυσε το CBS για 750 εκατομμύρια δολάρια.

Δεκαετίες μετά τη δολοφονία, εξακολουθούμε να θέτουμε το ίδιο ερώτημα: Ποιος σκότωσε την JonBenét Ramsey; Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν θα λάβουμε ποτέ μια ξεκάθαρη απάντηση. Προς το παρόν, η πλήρης αλήθεια για τον θάνατο της JonBenét Ramsey φαίνεται να έχει πεθάνει τραγικά μαζί της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments