Διεθνή

Βρετανία: Η πρώτη ψηφοφορία σήμερα για την ηγεσία των Τόρις – Οχτώ οι υποψήφιοι

Βρετανία: Η πρώτη ψηφοφορία σήμερα για την ηγεσία των Τόρις – Οχτώ οι υποψήφιοι

Πηγή Φωτογραφίας: bbc-reuters

Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 13:30 (τοπική ώρα) με αποτέλεσμα να αναμένεται περίπου δύο με τρεις ώρες αργότερα - Οι υποψήφιοι πρέπει να εξασφαλίσουν 30 ψήφους στον πρώτο γύρο για να παραμείνουν στην κούρσα

Ξεκινάει επισήμως η μάχη της διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Τόρις, αλλά και εν συνεχεία στην πρωθυπουργία.

Οι υποψήφιοι διάδοχοι είναι τελικά 8, μετά την απόσυρση τριών και σήμερα διεξάγεται η πρώτη ψηφοφορία..

Οι υποψήφιοι για αρχηγό είναι οι: Kemi Badenoch, Suella Braverman, Jeremy Hunt, Penny Mordaunt, Rishi Sunak, Liz Truss, Tom Tugendhat και Nadhim Zahawi.

Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 13:30 (τοπική ώρα) με αποτέλεσμα να αναμένεται περίπου δύο με τρεις ώρες αργότερα. Πρέπει να εξασφαλίσουν 30 ψήφους στον πρώτο γύρο για να παραμείνουν στην κούρσα.

Περαιτέρω ψηφοφορίες θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των υποψηφίων σε δύο.

Περίπου 160.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος θα επιλέξουν στη συνέχεια μεταξύ αυτών των δύο τελευταίων, με τον νικητή να ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Ο πρώην υπουργός Υγείας Sajid Javid και ο κατώτερος υπουργός Rehman Chishti δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν αρκετές υποψηφιότητες – την υποστήριξη τουλάχιστον 20 βουλευτών των Συνητρητικών – και αποχώρησαν από τον διαγωνισμό τη Δευτέρα.

Η υπουργός Εμπορίου κα Mordaunt -η οποία αυτή τη στιγμή έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών των Τόρις που την υποστηρίζουν- θα ξεκινήσει και επίσημα την εκστρατεία της το πρωί της Τετάρτης.

Ο κ. Σουνάκ – η παραίτηση του οποίου  την περασμένη εβδομάδα άνοιξε τον δρόμο της ¨ανατροπής” του Μπόρις Τζόνσον – έχει την ισχυρότερη υποστήριξη μέχρι στιγμής, εξασφαλίζοντας στήριξη, μεταξύ άλλων από τους υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου Dominic Raab και Grant Shapps.

Μιλώντας στην Daily Telegraph, ο κ. Σουνάκ είπε ότι «η νούμερο ένα οικονομική του προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού» και υπερασπίστηκε την άρνησή του να υποσχεθεί φορολογικές περικοπές όπως ορισμένοι από τους αντιπάλους του, υποστηρίζοντας ότι η πρώην πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ θα είχε υποστηρίξει την προσέγγισή του για μείωση του πληθωρισμού πριν. περικοπές φόρων.

Την Τρίτη, η υπουργός Εξωτερικών κα Τρας εξασφάλισε υποστήριξη από δύο πιστούς του Τζόνσον – τον υπουργό Jacob Rees-Mogg και την υπουργό Πολιτισμού Nadine Dorries.

Το μεσημέρι, πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα μεταβεί στο κοινοβούλιο για τις πρώτες πρωθυπουργικές ερωτήσεις από τότε που ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Ερωτηθείς ποιον θα υποστήριζε στην κούρσα για την αντικατάστασή του, ο κ. Τζόνσον απέφυγε να στηρίξει κάποιον δημόσια ώστε να μην βλάψει όπως είπε τις πιθανότητες κανενός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments