Διεθνή

Σρι Λάνκα: Εγκατέλειψε τη χώρα ο πρόεδρος – Διέφυγε στις Μαλδίβες

Σρι Λάνκα: Εγκατέλειψε τη χώρα ο πρόεδρος – Διέφυγε στις Μαλδίβες
Ο Ρατζαπάκσα επρόκειτο να παραιτηθεί σήμερα, υπό το βάρος των σοβαρών διαδηλώσεων και επεισοδίων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, που βύθισε στο χάος τη χώρα

Με ένα στρατιωτικό αεροσκάφος εγκατέλειψε τη Σρι Λάνκα, ο πρόεδρος της χώρας Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο ασφαλείας, λίγο πριν υποβάλλει την παραίτησή του, που είχε ανακοινωθεί πως επρόκειτο να γίνει σήμερα.

Ο Ρατζαπάκσα και η σύζυγός του πέταξαν στο Μαλέ, στις Μαλδίβες, με ένα αεροπλάνο μεταφοράς στρατευμάτων AN32 από την Πολεμική Αεροπορία της Σρι Λάνκα.
Αρχικά το αίτημα για προσγείωση απορρίφθηκε, ωστόσο, μετά από υψηλόβαθμη παρέμβαση αξιωματούχων των Μαλδίβων, επετράπη η είσοδος.
Νωρίτερα, τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα είχε αποπειραθεί να διαφύγει στο εξωτερικό άλλες δύο φορές, ωστόσο δεν του επετράπη η επιβίβαση, καθώς επιχείρησε έλεγχο διαβατηρίων για εκείνον και τα μέλη της οικογένειάς του περί τα 15 άτομα, δια προεδρικών απεσταλμένων, αρνούμενοι να περιμένουν στην ουρά.
Την Τρίτη, ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από πρώην αστυνομικό ισχυρίστηκε ότι ο Ρατζαπάκσα διέμενε σε ιδιωτικό σπίτι που ανήκε σε ανώτατο διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας. Η Πολεμική Αεροπορία της Σρι Λάνκα αρνήθηκε τον ισχυρισμό, χαρακτηρίζοντάς τον ως προπαγάνδα με σκοπό να αμαυρώσει την εικόνα του σώματος και του αρχηγού του.

Εξαναγκασμός σε παραίτηση

Η προγραμματισμένη παραίτηση του Ρατζαπάκσα την Τετάρτη — η οποία μετά από μήνες διαμαρτυριών για την ακρωτηριαστική οικονομική κρίση της χώρας — θα τον αφήσει χωρίς προεδρική ασυλία και ενδεχομένως εκτεθειμένο σε μια σειρά από νομικές κατηγορίες στη χώρα.
Κατηγορήθηκε για διαφθορά υψηλού επιπέδου και οικονομική κακοδιαχείριση, η οποία τελικά χρεοκόπησε τη χώρα και πυροδότησε τη χειρότερη οικονομική της κρίση από την ανεξαρτησία της.
Συμφώνησε να παραιτηθεί από το γραφείο του το Σάββατο, αφού περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την κατοικία του και ζήτησαν την παραίτησή του. Στη συνέχεια, κάποιοι από τους διαδηλωτές εισέβαλαν στο ακίνητο και βούτηξαν στην πισίνα του .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments