Διεθνή

Βρετανία: Ο Ρίσι Σουνάκ νικητής του πρώτου γύρου για την ηγεσία των Τόρις

Βρετανία: Ο Ρίσι Σουνάκ νικητής του πρώτου γύρου για την ηγεσία των Τόρις

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS

Με 88 ψήφους αναδείχθηκε πρώτος - Ακολουθούν η υπουργός Εμπορίου Πένυ Μορντάουντ με 67 και η υποργός Εξωτερικών Λιζ Τρας με 50

Ο Ρίσι Σουνάκ αναδείχθηκε νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών για την ηγεσία των Συντηρητικών στη Βρετανία κι εν συνεχεία την πρωθυπουργία, στη θέση του παραιτηθέντος Μπόρις Τζόνσον.

Πήρε 88 ψήφους, με την υπουργό Εμπορίου Πένυ Μορντάουντ στη δεύτερη θέση με 67 και την υπουργό Εξωτερικών Λιζ τρίτη με 50.

Ο Ζαχάουι και ο πρώην υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ αποκλείστηκαν από την κούρσα.

Όσοι εξακολουθούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό αντιμετωπίζουν άλλον έναν γύρο ψηφοφορίας την Πέμπτη.

Το πεδίο αναμένεται να περιοριστεί σε δύο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας και στη συνέχεια περίπου 160.000 μέλη των Τόρις θα αποφασίσουν ποιον υποψήφιο θέλουν να γίνει ο επόμενος αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργός.

Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Οι εναπομείναντες έξι υποψήφιοι προσπαθούν τώρα να βρουν υποστήριξη από τους βουλευτές που υποστήριξαν του Χαντ και Ζαχάουι, με τον πρώτο να δηλώνει μέσω BBC ότι στηρίξει τον Σουνάκ στην κούρσα.

Από την πλευρά του ο Ζαχάουι, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του Σουνάκ μετά την παραίτησή του, όσον αφορά στο ποιον θα στηρίξει κράτησε ίσες αποστάσεις λέγοντας: «Δεν σχεδιάζω καμία περαιτέρω παρέμβαση, αλλά εύχομαι καλή τύχη σε όλους τους υποψηφίους στην ηγεσία.”

Ο Σουνάκ, ο οποίος παραιτήθηκε  την περασμένη εβδομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, είπε στο BBC ότι αισθάνεται «υπέροχα» για το αποτέλεσμα.

Βγαίνοντας από την αίθουσα των Κοινοτήτων όπου ανακοινώθηκε η ψηφοφορία, η κ. Μορντάουντ είπε ότι ήταν «μεγάλη τιμή» από την εμφάνισή της.

Μια εκπρόσωπος της κας Τρας είπε: «Τώρα είναι η ώρα οι συνάδελφοι να ενωθούν πίσω από τον υποψήφιο που θα μειώσει τους φόρους, θα επιτύχει την πραγματική οικονομική αλλαγή που χρειαζόμαστε από την πρώτη μέρα και θα εξασφαλίσει ότι ο Πούτιν θα χάσει στην Ουκρανία.

«Η Λιζ έχει την εμπειρία να προσφέρει τα οφέλη του Brexit από την πρώτη μέρα, να αναπτύξει την οικονομία μας και να στηρίξει τις εργαζόμενες οικογένειες».

Οι εκλογές στους Συντηρητικούς γίνονται μετά την ανακοίνωση της παραίτησης Τζόνσον την περασμένη εβδομάδα, μετά από μήνες κριτικής για τα lockdown πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ και πληθώρα άλλων σκανδάλων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments