Διεθνή

Ιταλία: “Ο Μάριο Ντράγκι δεν δείχνει να θέλει να το ξανασκεφθεί” αναφέρουν τα ΜΜΕ της χώρας

Ιταλία: “Ο Μάριο Ντράγκι δεν δείχνει να θέλει να το ξανασκεφθεί” αναφέρουν τα ΜΜΕ της χώρας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ιταλία: Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση της Rai, o Μάριο Ντράγκι, δεν φαίνεται να θέλει να το «ξανασκεφθεί» και να παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής

Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση της Rai, o Μάριο Ντράγκι, δεν φαίνεται να θέλει να το «ξανασκεφθεί» και να παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής.

«Ο Ντράγκι είναι γαλήνιος, αλλά και αποφασισμένος, όπως φαίνεται, να εμείνει στην θέση του», μετέδωσε χαρακτηριστικά το κανάλι. Όλα θα αποφασιστούν την ερχόμενη Τετάρτη, όταν ο τεχνοκράτης Πρωθυπουργός θα παρέμβει στην βουλή και στην γερουσία της Ρώμης. Θα πρέπει να αποσαφηνίσει αν θέλει να συνεχίσει την κυβερνητική αυτή εμπειρία, περίπου για ένα ακόμη εξάμηνο, θέτοντας τις κύριες προτεραιότητές του, ή αν η απόφασή του να παραιτηθεί είναι οριστική και αμετάκλητη.

Σε περίπτωση που ο Ντράγκι οριστικοποιήσει την παραίτησή του, ο Ιταλός πρόεδρος θα έχει δυο κύριες επιλογές: να προκηρύξει άμεσα εκλογές (πιθανώς για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου) ή να ζητήσει την σύσταση μιας νέας, βραχείας διάρκειας κυβέρνησης, με κύριο στόχο την κατάρτιση και την έγκριση του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Παράλληλα, η χώρα πρέπει να συνεχίσει την αποθήκευση ενέργειας ενόψει του χειμώνα, ενώ εκκρεμεί η υπογραφή νέων συμφωνιών για αύξηση της εισαγωγής φυσικού αερίου από το εξωτερικό. Πρέπει επίσης να οργανωθεί η νέα εμβολιαστική εκστρατεία κατά του κορωνοϊού, με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο. Όλα αυτά, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, μειώνουν τις πιθανότητες σύντομης προσφυγής στις κάλπες, και αυξάνουν εκείνες -σε περίπτωση οριστικής αποχώρησης του Ντράγκι- για δημιουργία προσωρινής κυβέρνησης, με όσο γίνεται ευρύτερη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων.

O Πρόεδρος Ματαρέλα δεν δέχεται την παραίτηση Ντράγκι

Αρνείται να κάνει δεκτή ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι από το αξίωμα του Πρωθυπουργού.

Ο Ντράγκι είχε λάβει προηγουμένως ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, αλλά, εν συνεχεία, υπέβαλε την παραίτησή του.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αποδέχτηκε την παραίτηση του Προέδρου του Συμβουλίου και τον κάλεσε να εμφανιστεί στη Βουλή […] ώστε να γίνει εκτίμηση της κατάστασης». ντράγκι-ματαρέλα

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάριο Ντράγκι είχε ανακοινώσει, τονίζοντας σε δελτίο Τύπου ότι δεν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις για την εκτέλεση των καθηκόντων του μετά την απόφαση του Κινήματος 5 Αστέρων, να υπονομεύσει και να μποϊκοτάρει ψήφο εμπιστοσύνης σε κείμενο που συζητήθηκε στη Γερουσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments