Διεθνή

Φον Ντερ Λάιεν: “Υπογραφή συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν – «Στροφή» σε αξιόπιστους εταίρους”

Φον Ντερ Λάιεν: “Υπογραφή συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν – «Στροφή» σε αξιόπιστους εταίρους”

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Φον Ντερ Λάιεν: Η στρόφιγγα του φυσικού αερίου από τη Ρωσία είναι μία ανάσα από το να κλείσει για την Ευρώπη και είναι υποχρεωμένη να βρει άλλους προμηθευτές και μάλιστα αξιόπιστους, όπως αναφέρθηκε και η πρόεδρος της Κομισιόν

Η στρόφιγγα του φυσικού αερίου από τη Ρωσία είναι μία ανάσα από το να κλείσει για την Ευρώπη και είναι υποχρεωμένη να βρει άλλους προμηθευτές και μάλιστα αξιόπιστους, όπως αναφέρθηκε και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, μέσω των social media.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετέβη σήμερα [18/7] στο Μπακού, με στόχο την αναζήτηση περισσότερου φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν αλλά και την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας που είναι από τους κυριότερους στόχους της ΕΕ.

«Σήμερα βρίσκομαι στο Αζερμπαϊτζάν για να υπογράψω μία νέα συμφωνία. Στόχος μας είναι ο διπλασιασμός της παράδοσης φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την ΕΕ, μέσα σε διάστημα λίγων ετών» τονίζει στην δημοσίευσή της.

Η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει επίσης ότι «το Αζερμπαϊτζάν θα είναι ένας κρίσιμος εταίρος για την ασφάλεια του εφοδιασμού της Ευρώπης σε ότι αφορά το φυσικό αέριο και στο δρόμο μας προς την κλιματική ουδετερότητα».

Gazprom: Σταματά τον εφοδιασμό φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Σε μία ενέργεια, που θα φέρει τα πάνω κάτω στον εφοδιασμό της Ευρώπης στο φυσικό αέριο, αναμένεται να προχωρήσει η ρωσική εταιρία Gazprom, μιας και με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters -επικαλούμενη λόγους ανωτέρας βίας- σταματά την προμήθεια στη Γηραιά ήπειρο.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι η Gazprom, η οποία έχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών, δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προμήθειας λόγω «έκτακτων» περιστάσεων τις οποίες δεν μπορεί θα θέσει υπό έλεγχό της. Αναφέρει επίσης ότι το μέτρο της ανωτέρας βίας είναι μια ειδική ρήτρα στα συμβόλαιά για τις παραδόσεις που ξεκινούν από τις 14 Ιουνίου. GAZPROM-scaled

Μια πηγή ανέφερε, ότι η επιστολή αφορούσε προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μια σημαντική οδό ανεφοδιασμού προς τη Γερμανία και πέρα ​​από αυτήν.

Η Gazprom για την ώρα δεν έχει σχολιάσει την είδηση. Όπως αναφέρει το Reuters η εξέλιξη αυτή πιθανότατα να κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενέργεια που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, σκοπεύει να σταματήσει τη χρήση ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027, αλλά θέλει να συνεχίσει ο εφοδιασμός προς το παρόν καθώς απομακρύνεται από τις ρωσικές προμήθειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments