Διεθνή

Πούτιν: Η Gazprom θα συνεχίζει να παρέχει φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Πούτιν: Η Gazprom θα συνεχίζει να παρέχει φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Πούτιν: «Η Gazprom έχει εκπληρώσει, συνεχίζει να εκπληρώνει και θα εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της, αν κάποιος το χρειαστεί», υποσχέθηκε ο Πούτιν.

Κανονικά θα συνεχίζει να στέλνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη η Gazprom, διαβεβαιώνει ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η Gazprom έχει εκπληρώσει, συνεχίζει να εκπληρώνει και θα εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της, αν κάποιος το χρειαστεί», υποσχέθηκε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε από την Τεχεράνη ότι η Gazprom, ο μοναδικός και εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρωσία, θα παραδώσει τις προγραμματισμένες ποσότητες στους προμηθευτές του, παρόλο που οι ρωσικές εξαγωγές της Gazprom στην Ευρώπη μειώνονται απότομα εδώ και αρκετές εβδομάδες.

«Η Gazprom εκπλήρωσε, συνεχίζει να εκπληρώνει και θα εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της, αν κάποιος το χρειαστεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Πρόεδρος.

Η Gazprom μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου κατά 60% τις τελευταίες εβδομάδες μέσω του Nord Stream, του κύριου αγωγού μεταξύ των κοιτασμάτων ρωσικού φυσικού αερίου και της Ευρώπης. Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom δικαιολόγησε σε «ανωτέρα βία» τη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη, λόγος που καθιστά δυνατή την απαλλαγή μιας εταιρείας από τις συμβατικές της υποχρεώσεις αφαιρώντας κάθε νομική ευθύνη. Υπάρχουν ορισμένες χώρες, όπως η Πολωνία ή η Βουλγαρία, στερούνται ήδη εντελώς ρωσικό φυσικό αέριο. 

Η κατάσταση προκαλεί ξεχωριστή ανησυχία στις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθώς πλησιάζει ο χειμώνας πιθανών ελλείψεων ενέργειας. Το Βερολίνο καταγγέλλει μια «πολιτική » απόφαση που παρακινεί την Gazprom να κλείσει σταδιακά τη στρόφιγγα φυσικού αερίου προκειμένου να περιορίσει τους Δυτικούς που υποστηρίζουν την Ουκρανία με προμήθειες όπλων στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments