Διεθνή

Επίθεση στην Οδησσό: Πώς θα επηρεάσει τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών

Επίθεση στην Οδησσό: Πώς θα επηρεάσει τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών

Πηγή Φωτογραφίας: trtworld

Η συμφωνία που υπογράφηκε την Παρασκευή από τη Μόσχα και το Κίεβο, με τη διαμεσολάβηση Ηνωμένων Εθνών και Τουρκίας, χαιρετίστηκε ως σημαντική εξέλιξη μετά από σχεδόν πέντε μήνες σφοδρών μαχών

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το νότιο λιμάνι της Ουκρανίας την Οδησσό το Σάββατο, δήλωσε ο ουκρανικός στρατός, απειλώντας τη συμφωνία που υπογράφηκε μόλις χθες για την απεμπλοκή των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και την άμβλυνση των παγκόσμιων ελλείψεων τροφίμων που προκλήθηκαν από τον πόλεμο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η επίθεση έδειξε ότι η Μόσχα δεν μπορούσε να εμπιστευτεί την εφαρμογή της συμφωνίας. Ωστόσο, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Suspilne ανέφερε ότι ο ουκρανικός στρατός είπε ότι οι πύραυλοι δεν προκάλεσαν σημαντικές ζημιές και ένας υπουργός της κυβέρνησης είπε ότι οι προετοιμασίες συνεχίστηκαν για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της χώρας.

Η συμφωνία που υπογράφηκε την Παρασκευή από τη Μόσχα και το Κίεβο, με τη διαμεσολάβηση Ηνωμένων Εθνών και Τουρκίας, χαιρετίστηκε ως σημαντική εξέλιξη μετά από σχεδόν πέντε μήνες σφοδρών μαχών από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη γείτονά της. Θεωρείται ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της εκτίναξης των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων, επιτρέποντας την αποστολή των εξαγωγών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ είχαν δηλώσει την Παρασκευή ότι ελπίζουν ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ σε λίγες εβδομάδες και το χτύπημα στην Οδησσό προκάλεσε έντονη καταδίκη από το Κίεβο, τα Ηνωμένα Έθνη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν πει στην Άγκυρα ότι η Μόσχα δεν είχε «καμία σχέση» με τα χτυπήματα στην Οδησσό. Μια δήλωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας το Σάββατο που περιγράφει την πρόοδο στον πόλεμο δεν ανέφερε κανένα χτύπημα στην Οδησσό. Το υπουργείο δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Ο υπουργός Υποδομών Ολεκσάντρ Κουμπράκοβ δήλωσε στο Facebook ότι «συνεχίζουμε τις τεχνικές προετοιμασίες για την έναρξη των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων από τα λιμάνια μας».

Το χτύπημα φάνηκε να παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας της Παρασκευής, η οποία θα επέτρεπε την ασφαλή διέλευση μέσα και έξω από την Οδησσό και δύο άλλα ουκρανικά λιμάνια.

«Αυτό αποδεικνύει μόνο ένα πράγμα: ανεξάρτητα από το τι λέει και τι υπόσχεται η Ρωσία, θα βρει τρόπους να μην το εφαρμόσει», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «καταδίκασε απερίφραστα» τις αναφερόμενες επιθέσεις, δήλωσε εκπρόσωπος του, προσθέτοντας ότι όλα τα μέρη είχαν δεσμευτεί για τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών και η πλήρης εφαρμογή ήταν επιτακτική.

«Αυτά τα προϊόντα είναι απεγνωσμένα απαραίτητα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και την ανακούφιση των δεινών εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν ανάγκη σε όλο τον κόσμο», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Φαρχάν Χακ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουζάι Ακάρ ανέφερε σε δήλωσή του ότι «Στις επαφές μας με τη Ρωσία, οι Ρώσοι μας είπαν ότι δεν είχαν απολύτως καμία σχέση με αυτή την επίθεση και ότι εξέταζαν το θέμα πολύ προσεκτικά και λεπτομερώς».

Ασφαλής διέλευση

Η Ουκρανία έχει εξορύξει ύδατα κοντά στα λιμάνια της ως μέρος της πολεμικής της άμυνας, αλλά στο πλαίσιο της συμφωνίας οι πιλότοι θα καθοδηγήσουν τα πλοία κατά μήκος ασφαλών διαύλων στα χωρικά της ύδατα.

Ένα Κοινό Κέντρο Συντονισμού (ΜΣΕ) στελεχωμένο από μέλη και των τεσσάρων μερών της συμφωνίας θα παρακολουθεί στη συνέχεια τα πλοία που διέρχονται από τη Μαύρη Θάλασσα προς το στενό του Βοσπόρου της Τουρκίας και θα φεύγουν προς τις παγκόσμιες αγορές.

Όλες οι πλευρές συμφώνησαν την Παρασκευή ότι δεν θα υπάρξουν επιθέσεις εναντίον αυτών των οντοτήτων και ότι θα ήταν καθήκον της JCC να επιλύσει εάν παρατηρηθεί οποιαδήποτε απαγορευμένη δραστηριότητα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας Όλεγκ Νικολένκο δήλωσε στο Facebook ότι «ο ρωσικός πύραυλος είναι η σούβλα του (Ρώσου προέδρου) Βλαντιμίρ Πούτιν στο πρόσωπο» του Γκουτέρες και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία ήταν ευγνώμων για τα μήκη που είχαν διανύσει για την επίτευξη της συμφωνίας.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Κίεβο, Μπρίτζετ Μπρινκ, έγραψε στο Twitter: «Το Κρεμλίνο συνεχίζει να οπλίζει τα τρόφιμα. Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει».

Η Μόσχα έχει αρνηθεί την ευθύνη για την επισιτιστική κρίση, κατηγορώντας τις δυτικές κυρώσεις για την επιβράδυνση των δικών της εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων και την Ουκρανία για την εξόρυξη των προσεγγίσεων στα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα.

Εκτίναξη των τιμών των τροφίμων

Ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών από τον στόλο της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα μετά την εισβολή της Μόσχας στις 24 Φεβρουαρίου στον γείτονά της έχει παγιδεύσει δεκάδες εκατομμύρια τόνους σιτηρών και έχει εγκλωβίσει πολλά πλοία.

Αυτό έχει επιδεινώσει τα σημεία συμφόρησης της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού και, μαζί με τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία, έχει πυροδοτήσει τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας. Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι το οι σημαντικότεροι παγκόσμιοι προμηθευτές σιταριού και ο πόλεμος έστειλε τις τιμές των τροφίμων στα ύψη.  Μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση έχει ωθήσει περίπου 47 εκατομμύρια ανθρώπους σε «οξεία πείνα», σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν την Παρασκευή ότι η συμφωνία, που αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργική σε λίγες εβδομάδες, θα αποκαταστήσει τις αποστολές σιτηρών από τα τρία λιμάνια που άνοιξαν ξανά σε προπολεμικά επίπεδα των 5 εκατομμυρίων τόνων το μήνα.

Ο Ζελένσκι δήλωσε την Παρασκευή ότι η συμφωνία θα διαθέσει προς πώληση σιτηρά αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων με περίπου 20 εκατομμύρια τόνους της περσινής συγκομιδής να εξάγονται. Ωστόσο, σχετικά με την ευρύτερη σύγκρουση, είπε στη Wall Street Journal ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την ανακατάληψη χαμένων εδαφών.

Ο Πούτιν αποκαλεί τον πόλεμο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και έχει πει ότι έχει ως στόχο την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και την εκρίζωση επικίνδυνων εθνικιστών. Το Κίεβο και η Δύση το αποκαλούν αβάσιμο πρόσχημα για μια επιθετική αρπαγή γης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments